מדי יום הלב שלנו פועם יותר מ-100,000 פעמים, עובד ללא הרף כדי להזרים דם עשיר בחמצן לכל תא בגופנו. למרות שחלק ממחלות הלב הן בלתי נמנעות וקשורות לגורמים גנטיים, רבות מהן - כולל התקף לב, שהוא אחד מגורמי המוות הגדולים בעולם - ניתנות למניעה במידה רבה. זיהוי מוקדם של גורמי הסיכון האישיים מאפשר נקיטת צעדים פרואקטיביים להפחתת הסיכון.
בדיקות סדירות הן המפתח לשמירה על בריאות הלב. בדיקת לחץ דם, המומלצת לפחות פעם בשנה, חיונית מכיוון שלחץ דם גבוה הוא גורם סיכון משמעותי למחלות לב ושבץ. ערך תקין הוא 120/80 מ"מ כספית ומטה.
כמו כן, בדיקת כולסטרול, המומלצת כל ארבע עד שש שנים למבוגרים ללא גורמי סיכון, מספקת תמונה מקיפה של רמות השומנים בדם, כולל כולסטרול כללי, כולסטרול "טוב" (HDL), כולסטרול "רע" (LDL) וטריגליצרידים.
מעקב אחר משקל הגוף חשוב במיוחד כיוון שעודף משקל עלול להגביר את הסיכון למחלות לב ובעיות בריאות חמורות אחרות. קל מאוד לצבור קילוגרמים נוספים לאורך זמן מבלי לשים לב.
בדיקה חשובה נוספת היא בדיקת רמות הסוכר בדם, המומלצת לפחות פעם בשלוש שנים, חיונית לאיתור התנגדות לאינסולין, טרום-סוכרת או סוכרת מסוג 2, שכולן מהוות גורמי סיכון משמעותיים למחלות לב ושבץ.
"ביצוע בדיקות סקר שנתיות לבריאות הלב הוא חיוני מכיוון שהוא מאפשר לנו לאתר בעיות פוטנציאליות מוקדם, לעתים קרובות לפני הופעת תסמינים," מסביר ד"ר אנדרה גבריאל, קרדיולוג מומחה במרכז רפואי בקלפורניה. "מחלות לב רבות מתפתחות בשקט לאורך זמן, וגילוי מוקדם הוא המפתח לניהול סיכונים ומניעת סיבוכים חמורים."
מה הפעילות המונעת?
אורח חיים בריא ללב מתחיל בפעילות גופנית סדירה. מומלץ לבצע לפחות 150 דקות של פעילות גופנית מתונה או 75 דקות של פעילות נמרצת בשבוע. זה יכול להיות מחולק בכל דרך שתבחרו לאורך השבוע, כולל הליכה, שיעורי התעמלות או השתתפות בספורט פנאי כדוגמת חוגים שונים המוצעים לציבור.
ומה עם תזונה? תזונה בריאה ללב צריכה להיות עשירה בירקות, פירות ודגנים מלאים, עם מוצרי חלב דלי שומן, דגים, עוף, קטניות, אגוזים ושמנים צמחיים. יש להגביל מזון מעובד ומזונות עתירי שומן רווי וסוכר, כולנו יודעים אבל חשוב להיות ערניים לזה. הויתור קשה לכם? אפשר לוותר בכל פעם על משהו קטן ולאחר זמן לראות שינוי של ממש בהרגלי התזונה.
הפסקת עישון היא צעד קריטי לבריאות הלב. בעוד שהעישון ידוע כגורם סיכון לסרטן ריאות, רבים אינם מודעים לתרומתו למחלות לב וכלי דם. למעשה, הוא מגדיל את הסיכון למחלות לב פי שניים עד ארבעה, משום שהוא משפיע על כלי הדם בגוף, עלול לגרום לקרישי דם ומפחית את כמות החמצן בדם.
"אימוץ שינויים באורח החיים הוא אחד הצעדים המשמעותיים ביותר שאתם יכולים לנקוט עבור בריאות הלב שלכם," אומר ד"ר ברבראווי, קרדיולוג מומחה. "בחירות פשוטות כמו אכילת תזונה מאוזנת, שמירה על פעילות גופנית, ניהול מתח והימנעות מעישון יכולות להפחית משמעותית את הסיכון למחלות לב. הרגלים קטנים ועקביים מצטברים לאורך זמן ויוצרים הבדל גדול בשמירה על לב חזק ועמיד."