"ערפל מוחי" (Brain Fog) הוא מונח המתאר מגוון תסמינים המשפיעים על התפקוד הקוגניטיבי. התופעה, שדומה לתחושת ערפול או בלבול מחשבתי, יכולה להקשות על ביצוע משימות יומיומיות פשוטות, החל מניהול שיחה ועד לזכירת שלבים בביצוע מטלה.
התסמינים של ערפל מוחי מגוונים וכוללים קשיי ריכוז, בלבול, עייפות, שכחה, איבוד חוט המחשבה, תשישות מנטלית, קושי במציאת המילים המתאימות, האטה בתהליכי חשיבה ותגובה, וקשיי קשב. התופעה יכולה להימשך מימים ספורים ועד שנים, כתלות בגורם המחולל.
מחקרים מצביעים על מגוון גורמים אפשריים לערפל מוחי. בין הנפוצים שבהם: חוסר שינה, מחלות אוטואימוניות כמו לופוס וטרשת נפוצה, סוכרת ורמות סוכר נמוכות בדם, מצבים נפשיים כמו חרדה ודיכאון, הפרעות קשב וריכוז, שינויים הורמונליים (כמו בהריון או בגיל המעבר), תזונה לקויה ומתח. בנוסף, התופעה נפוצה בקרב מחלימי קורונה ('לונג קוביד') ומטופלי כימותרפיה.
ממצאים חדשים מראים כי במקרים של 'לונג קוביד'-מחלימי קורונה, הערפל המוחי נובע מהישארות הנגיף במעיים גם לאחר החלמה מהתסמינים העיקריים. הדבר משפיע על המיקרוביום במעי ומפחית את ייצור הסרוטונין, מה שמשפיע על התפקוד הקוגניטיבי.
למרות שאין טיפול ספציפי לערפל מוחי, ישנן דרכים להקל על התסמינים. הרופאים ממליצים על שיפור הרגלי השינה, תזונה בריאה ומאוזנת, פעילות גופנית של 30 דקות ביום, לקיחת הפסקות קצרות במהלך היום ועשיית פעולות מרגיעות כמו התבוננות בנוף או טיול רגלי בטבע. במקרים מסוימים, ייתכן שיומלץ על טיפול תרופתי כמו נוגדי דיכאון או תרופות נוגדות דלקת.
חשוב לפנות לרופא כאשר הערפל המוחי משבש משמעותית את שגרת החיים, למשל כאשר אתם שוכחים באופן תכוף פגישות, מתקשים לבצע משימות יומיומיות או להקשיב לשיחה. למרות שלא ניתן למנוע לחלוטין את התופעה, אפשר לנקוט בצעדים לשיפור הבריאות הפיזית והנפשית כדי להפחית את הסיכון להופעת תסמינים משמעותיים.
אם אתם חווים ערפל מוחי, חשוב לזכור שאתם לא לבד. התחושה יכולה להיות מתסכלת, כמו המתנה לטעינת וידאו עם חיבור אינטרנט לא יציב - אתם יודעים שאתם מסוגלים לבצע משימות, אבל משהו מעכב אתכם. עם זאת, עם טיפול נכון והתייחסות מקצועית, ניתן לשפר משמעותית את איכות החיים ולהפחית את השפעת התסמינים. שנהיה בריאים.