אתם סובלים ממנה כבר המון שנים. התרגלתם אליה. אתם לא עושים ממנה עניין. פשוט לוקחים כדור ומרגיעים את הסיפור. כך גם רבים מחבריכם. אז למה אני מקדישה לזה טור? הסכיתו ושמעו:
"הגעתי אליך, כיוון שאבי ז"ל סבל במשך שנים רבות מצרבת", אמרה לי המטופלת והוסיפה: "בסוף הוא נפטר מסרטן הושט. גם אני סובלת מצרבת ולכן אני נוטלת כבר שנים תרופות שסותרות את חומצת הקיבה".
הפעם בחרתי לכתוב על הבעיה הנפוצה והצורבת. אך ראשית כמה עובדות:
● ישנן המון תרופות שתפקידן הוא לסתור את חומצת הקיבה. שימו לב שהתרופה שאתם נוטלים לא מכילה אלומיניום. לא כדאי לפתור בעיה אחת וליצור בעיה אחרת. (אלומיניום היא מתכת רעילה).
● אנחנו זקוקים לחומצת קיבה כדי לספוג את רכיבי התזונה. כשנוטלים סותרי חומצה ישנה פגיעה בספיגה. שעלולה לגרום לתת תזונה למרות שהבטן שלכם מלאה באוכל. (במיוחד בשבת).
● הראשון שנפגע הוא ויטמין B12 שזקוק לחומר הנקרא "הגורם הפנימי" Intrinsic factor- בקיבה, כדי שיוכל להיספג. גם רמות הברזל והסידן עלולות לרדת. המלצתי היא, תעשו בדיקות דם. תבדקו במיוחד את ערכי הויטמינים והמינרלים. אחד מתפקידיה של חומצת הקיבה היא להמית את החיידקים שעלולים להיכנס למערכת העיכול. הורדתם את רמת החומצה – הורדתם את המחסום.
● רמת ה- pH בקיבה הוא נמוך מאוד ועומד על רמה שבין 2-3. מה שאומר שמדובר על חומצה מאוד חזקה. בוושט רמת ה- pH גבוהה יותר. זאת אומרת שהמצב שם בסיסי יותר. לכן עליה של חומצת קיבה עלולה לעכל עם השנים את רקמת האפיתל שבוושט ולהגביר את הסיכון לסרטן הוושט. מה שאומר שהבעיה איננה רק אי נוחות. אלא הרבה יותר מזה.
● לעיתים הצרבת נגרמת בגלל נוכחות של חיידק בקיבה שנקרא H.pylori או בגלל בקע סרעפתי (הרניה). חשוב לבדוק.אם החלטתם להפסיק ליטול סותרי חומצה, עשו זאת בידיעת רופא גסטרואנטרולוג.
לטפל בצרבת מן השורש
מה עושים? מטפלים בבעיה מן השורש ומרכיבים תפריט טוב לפי ההנחיות הבאות:
1. מדגישים בתפריט את המאכלים הבסיסיים כמו: דגנים מלאים וירקות. הירקות המומלצים במיוחד הם דלעת, גזר וקישוא.
2. מסירים לחלוטין את המזונות הבאים:
מזונות חמוצים כמו: מלפפונים חמוצים, זיתים, חומץ, חרדל וקטשופ שמכילים חומץ. (קראו את רשימת הרכיבים שעל האריזה). פירות הדר (כמיץ או כפרי) ומיץ חמוציות.
מזונות חריפים שמכילים תבלינים כמו: פפריקה חריפה, רוטב טבסקו וסחוג.
מזונות שמכילים שמן או שומן מן החי לכן: מסירים את כל השומן מהעוף והבשר. מומלץ גם לחלוט את הבשר והעוף במים רותחים. עדיף להמעיט במזונות אלה. וכמובן, לא מטגנים בכלל.
מזונות ומשקאות שמכילים קפאין כמו: קפה, תה שחור (רגיל), תה ירוק, קקאו, קולה ושוקולד.
מזונות חלביים שמכילים זרחן כמו: חלב פרה ובמיוחד חלב עיזים ויוגורטים כיוון שהם חמוצים במיוחד.
מאפים וממתקים כמו: לחם עם שמרים. (אפשר לקנות בבתי טבע לחם ללא שמרים), עוגות שמרים וסוכר.
אני יודעת, יותר קל ליטול כדור ולגמור עם כל הסיפור. אם זה מה שאתם חושבים כעת, חיזרו בבקשה לראש הטור.
שרה בר אשר, מטפלת ברפואה משלימה ובשיטת "אכול נכון לפי סוג הדם שלך". הטיפול באמצעות המייל או בקליניקה בבני ברק. טל´ 054-5493632. Barasher@zahav.net.il
הצגת כל התגובות