

גורמים בתעשיית התרופות התריעו כי הממשל האמריקני בראשות דונלד טראמפ שוקל מהלך דרמטי: הצמדת מחירי התרופות בארה"ב למחירים במדינות אחרות בעולם המפותח. לפי שני מקורות בתעשייה, זהו האיום המרכזי ביותר בעיני החברות על עתיד התחום.
שני המקורות, שאינם מוסמכים להתראיין בשמם, מסרו ל'רויטרס' כי הם מצפים שהיוזמה תנבע ממינהל הבריאות האמריקני, המפקח על תוכניות Medicare ו-Medicaid. אחד מהם סיפר כי שמע ישירות מגורמים רשמיים כי הרעיון נמצא בבחינה בדרג בינוני של עדיפות, כחלק ממאמץ רחב להוזלת תרופות.
לטענת המקור, מדובר במהלך שעלול להיות "האיום הקיומי הגדול ביותר לתעשייה ולחדשנות הביולוגית האמריקנית." מקור נוסף אמר שהנושא מדאיג הרבה יותר מתכניות אחרות שנשקלות, כגון הטלת מכסים על תרופות מיובאות.
ארצות הברית נחשבת לשיאנית העולמית בתשלומים עבור תרופות מרשם, כאשר העלות למטופל כפולה ואף משולשת ביחס למדינות מפותחות אחרות. הנשיא טראמפ הביע שוב ושוב את רצונו לסגור את הפער הזה – אך טרם פירט בפומבי כיצד.
במהלך כהונתו הראשונה, ניסה טראמפ לקדם מדיניות דומה של "תמחור רפרנס בינלאומי" (international reference pricing), אך בית המשפט חסם את המהלך. היוזמה דאז, שהוצגה כהוראת ביצוע, הוערכה כחוסכת מעל 85 מיליארד דולר למשלם המסים לאורך שבע שנים – מתוך הוצאה שנתית כוללת של כ-400 מיליארד דולר על תרופות.
לפי הערכות, ממשל טראמפ שוקל עתה להפעיל פיילוט בתחום דרך מרכז החדשנות של סוכנות Medicare ו-Medicaid (CMMI), אשר מופקד על ניסויים מסוג זה.
"אני לא חושב שהממשל מבין עד הסוף את ההשפעה שמהלך כזה עלול לגרום לחדשנות בארה"ב," אמר המקור. "זו תהיה רעידת אדמה עבור שוק הבריאות כולו, לא רק עבור חברות התרופות."
איגוד חברות התרופות PhRMA כבר ניסה השנה להשפיע על חברי הקונגרס כדי לסכל את הרעיון.
יוזמת התמחור לא הוזכרה בהוראת הביצוע האחרונה של טראמפ בענייני בריאות, אך חוקרי מדיניות טוענים שהיא עשויה לשוב דרך הדלת האחורית – במיוחד לאחר שמוסדות שמרניים כמו המכון למדיניות "אמריקה תחילה" חידשו את ההמלצה לאמצה במסגרת המשא ומתן על תרופות במערכת Medicare.
לצד זאת, הממשל ייאלץ להתמודד עם אתגרים ניהוליים לא פשוטים. לדברי כלכלנית הבריאות אנה קלטנבוק מ-Verdant Research, מימוש המדיניות ידרוש כוח אדם משמעותי, אשר "סביר שהסוכנות תתקשה לגייס." תוכניות לקיצוצים במשרד הבריאות כוללות פיטורים של כ-300 עובדים בסוכנות Medicare מתוך 10,000 שנכללים ברשימת הפיטורים של שר הבריאות רוברט פ. קנדי ג'וניור.
חלק מהמומחים מעריכים כי יישום הרעיון יתקל גם בקשיים טכניים. לדוגמה, לא כל התרופות האמריקניות קיימות או מתומחרות במדינות הייחוס – ולעיתים מדובר בעיכובים של שנים עד שמחיר מוסכם מתפרסם.
פרופ' רנה קונטי מאוניברסיטת בוסטון הסבירה כי מדינות רבות אינן מפרסמות את המחיר הסופי ששילמו בפועל. לדבריה, הממשל האמריקני יוכל לאמוד את המחירים על בסיס נתונים פתוחים, אך לא יוכל להתחשב בהנחות הסודיות שניתנו.
לצד זאת, קיים גם חשש מתגובת נגד אפשרית מצד התעשייה: יצרניות התרופות עלולות לייקר את המחירים במדינות הייחוס – מהלך שיגרור עליה גם במחירים בארה"ב ויאפשר להן להגדיל את הכנסותיהן מחוץ לשוק האמריקני.