מחקר בריטי חדש שעתיד להתפרסם בתקופה הקרובה בכתב העת הרפואי "פדיאטריקס" מעלה כי עיטוף תינוק בחיתול מגביר בצורה משמעותית את הסיכון למוות בעריסה אצל תינוקות. מחקרים שונים העלו בעבר כי עיטוף תינוק מסייע לשינה שקטה יותר ומפחית את הבכי אצל תינוקות בגיל פחות משבעה שבועות.
החוקרים מאונברסיטת בריסטול שערכו את המחקר החדש, אספו את הנתונים מקרוב ל-300 מחקרים שונים, וגילו כי עטיפת תינוק בחיתול מגבירה את הסיכון למוות בעריסה. לפי המחקר החדש, תינוקות שנעטפו והושכבו לישון על צידם או על הבטן היו בסיכון כפול למוות בעריסה בהשוואה לתינוקות שלא נעטפו.
החוקרים מבריסטול העלו עוד כי תינוקות שהושכבו לישון על הצד או על הגב כשהם עטופים בחיתול, התהפכו במהלך שנתם ועברו לישון על הבטן - מה שידוע כגורם סיכון גבוה למוות בעריסה. "עטיפת תינוק והשכבתו לישון מגבירה משמעותית את הסיכון" אמרו החוקרים שמאחורי המחקר והמליצו להוסיף את עטיפת התינוק בחיתול לרשימת גורמי הסיכון למוות בעריסה.
מוות בעריסה גובה את חייהם של 40 תינוקות בכל שנה בישראל. ההגדרה למוות בעריסה היא תינוק מתחת לגיל שנה שנמצא מת במיטתו, ללא סימנים שסבל. סיבת המוות אינה ידועה, ואין מחלת רקע של הילד או משפחתו שיכולה לגרום למוות. מוות בעריסה נקבע רק לאחר חקירה של זירת המוות ונסיבות המוות, המוודאת שדבר סביב התינוק לא גרם למותו.
לפני כחודשיים, אירע רצף של שישה מקרי מוות בעריסה בשבוע אחד (שלושה בבוקר אחד), מה שעורר את החשש אצל הורים רבים לתינוקות. טרם נמצאו הגורמים לטרגדיה האיומה של מוות בעריסה, אך הנחיות להורים של ארגון הבריאות העולמי ומשרד הבריאות בארץ, הצליחו להפחית את מקרי המוות.
איך למנוע מוות בעריסה?
שינה על הגב
יש להשכיב את התינוק על הגב לכל שינה: שנת לילה ושנת יום, יש לשים לב שכל המטפלים בתינוק: הורים, סבים, מטפלת, מעון וכדומה, מקפידים על השכבת התינוק אך ורק על הגב בשעת שינה ולא על הבטן. השכבה על הצד אינה מומלצת ואינה בטיחותית, גם לתינוק אשר נולד פג במיוחד מומלצת השכבה על הגב.
ככלל, לפגים יש יותר גורמי סיכון למוות בעריסה ופג הנשכב על הבטן נמצא בסיכון גבוה יותר למוות בעריסה מאשר תינוק שנולד במועד.
מזרן קשיח
יש להשתמש במזרן קשיח, עם תו תקן שמיועד למיטת תינוק. מומלץ על סדין שנמתח והדוק ועל שמיכות הדוקות.
מיטה תקינה
יש להשתמש במיטת תינוק תקינה עם תו תקן.
סביבה בטוחה בפנים ובחוץ
יש לשמור על סביבה בטוחה בתוך מיטת התינוק, יש להרחיק מסביבת שינה של התינוק חפצים רכים כגון: כריות, בובות, שמיכות עבות, ושמיכות פוך, שמיכות לא מהודקות, חיתולים וצעצועים רכים.
סביב מיטת התינוק, יש להקפיד שלא ימצאו כבלי חשמל, רצועות של וילונות ווילונות.
סלקל, כסא בטיחות לרכב ומנשא הסלקל וכסאות הבטיחות לרכב אינם מיועדים לשינה שגרתית בבית ובמיוחד לא תינוקות מתחת לגיל 4 חודשים. יש להעביר את התינוק בהזדמנות הראשונה למיטתו. בשימוש במנשא יש לדאוג שפני התינוק נמצאים מעל לבד, עם פנים גלויים וללא חסימה לאף ולפה.
הימנעו ממגן מיטה
לא מומלץ על מגן מיטה. אין תיעוד שמגני מיטה מונעים חבלות, אבל יש תיעוד על מעורבותם במקרי לכידה של ראש התינוק וחנק. אין להשכיב את התינוק בכובע. יש להלביש את התינוק בבגדים שישמרו על חום גוף אך לא בבגדים שעלולים לכסות את הפנים.
לא לישון עם התינוק באותה המיטה
מומלצת שינה באותו החדר עם התינוק אך לא באותה מיטה, שינה משותפת באותו חדר מהווה גורם מפחית סיכון. שינה במיטת מבוגר מעלה את הסיכון לחנק משמיכות מרובות, שמיכות פוך, כריות ובמבני אדם.
ניתן להיניק או להאכיל את התינוק, או להרגיעו במיטת מבוגר אך יש להעביר את התינוק למיטתו לשינה. עוד מציינים במשרד הבריאות, כי שינה באותה מיטה עם התינוק מסוכנת במקרים בהם ההורים מעשנים או צורכים אלכוהול.
עדיף להניק
הנקה ו/או חלב אם מומלצים כתזונה בלעדית עד גיל 6 חודשים, ההנקה שומרת על התינוק ומורידה את הסיכון למוות עריסה. כל הנקה מורידה את הסיכון למוות עריסה והנקה בלעדית באופן מובהק יותר.
הרגילו למוצץ
כדאי להשתמש במוצץ בעת ההשכבה לתינוקות יונקים מומלץ לחכות לגיל 4-3 שבועות עד לביסוס ההנקה. אין לחבר את המוצץ בשרשרת או כל חיבור אחר היכול להוות גורם לחנק.
הימנעו מחימום יתר
יש להימנע מחימום יתר על התינוק ללבוש שכבה אחת מעל הדרוש למבוגר באותם תנאים. מומלץ חימום במזגן ל- 22-24 מעלות. יש לאוורר את החדר בו ישן התינוק מדי יום.
זוהי ההשתדלות שעלינו לעשות כהורים, ולצד זאת אסור לשכוח להרבות בתפילה ובקשה לבורא עולם שלא יביאנו לידי ניסיון כלל חלילה.
הצגת כל התגובות