
אחרי אירופה, החל מ-2014, גם בישראל תיאסר הצבת מכונות אוטומטיות לממכר סיגריות במרחב הציבורי.
משרד הבריאות הודיע על איסור הצבת מכונות אוטומטיות לממכר סיגריות בשטחים ציבוריים. ביניהם, חנויות נוחות, קיוסקים, תחנות רכבת, קניונים ובתי חולים. נגד בעלי מכונות שלא יוציאו אותן, יפתח הליך פלילי.
האיסור החדש חותם את החלטת משרד הבריאות שהתקבלה על ידי ועדה ציבורית בראשות מנכ"ל משרד הבריאות פרופ' רוני גמזו. ההחלטה חותרת לצמצום מרבי של הגישה לסיגריות, כחלק מהאמנה הבינלאומית להפחתה בצריכת מוצרי הטבק. המלחמה מול המכונות נעוצה בכך שלא ניתן לפקח באם קטינים רוכשים סיגריות מהמכונות.
בשלב הראשון, נאסרה הצבת המכונות במרחק של עד קילומטר ממוסדות חינוך וחלקן אפשרו רכישה רק באמצעות כרטיס אשראי. כעת, כאמור, נאסרה הצבת המכונות באופן מוחלט.
אחראי אכיפה בתחום העישון באגף לאכיפה ולפיקוח, אפי שפר, אומר כי לשירות הציבור יעמוד "מלשינון", בו יוכלו לדווח באם מכונה מוצבת בניגוד לחוק. "פנינו לבעלי המכונות והזכרנו להם כי החוק נכנס לתוקף. אנחנו מבקשים גם מאזרחים לדווח לנו לכתובת prevent@moh.health.gov.il או למוקד 5400* על מכונה שהם רואים בשטח - ואנחנו נפעל במלוא החומרה מול מי שיציב מכונות שכאלה".
במשרד הבריאות מבקשים להזכיר עד כמה העישון הוא מסוכן ומזיק. "אנחנו מתנהגים כאילו עישון הוא דבר נורמטיבי, כאילו אפשר לקנות מצד אחד שתייה ובמבה ומצד אחר סיגריות שגורמות לתחלואה ולתמותה" אומר מיקי אריאלי, מנהל האגף לאכיפה ולפיקוח במשרד הבריאות, "לכן המלחמה שלנו היא על כך שקניית סיגריות היא דבר מסוכן. במכונות אין פיקוח, כך שגם ילדים יכולים לקנות שם סיגריות".
בנוסף, גם מחיר הטבק יעלה. מ-158 שקלים, ל-240 שקלים לק"ג טבק.