צליאק או בעברית, דגנת, היא מחלה הנגרמת כתוצאה משילוב של גורמים תורשתיים וסביבתיים ורגישות לגלוטן. המחלה פוגעת במערכת העיכול ותסמיניה כוללים; כאבי בטן, תחושת נפיחות בטנית, שלשולים או עצירות שאינם מגיבים לטיפול מקובל, אנמיה מחוסר ברזל, ירידה במשקל, עייפות כרונית, קומה נמוכה, אפטות חוזרות בחלל הפה, פריחה על פני העור, ירידה בצפיפות העצם ושברים.
הטיפול היחיד המסייע להתמודד עם התסמינים ולמגר אותם, הוא הימנעות מוחלטת מאכילת מזונות המכילים גלוטן, גם בכמות המזערית ביותר. יש לציין כי ההימנעות מגלוטן מבטלת את התסמינים, אך לא מביאה לריפוי הצליאק. מכיוון שכך, אבחון מוקדם של הצליאק הוא קריטי ביותר.
לאחרונה, חלו שינויים ביחס הרפואה הבינלאומית למחלת הצליאק והתגלו תסמינים נוספים המצביעים על המחלה, כמו נשירת שיער ושיניים ובעיות עתידיות בתחום הפוריות.
לכן, פרסם איגוד רופאי הילדים באמצעות צוות מומחי גסטרואנטרולוגיה-ילדים, נייר עמדה חדש ובו הנחיות מעודכנות לאבחון הצליאק בילדים, כדי למנוע מקרים של אבחון שגוי וחוסר טיפול הולם במחלה.
בכנס השנתי של האיגוד, שנערך בשבוע שעבר, הוצגה הערכה כי 1% מאוכלוסיית ישראל סובלים מצליאק, כלומר יחס של אדם אחד מתוך 157 אנשים.
ויש גם בשורה לחולי הצליאק: הרופאים מעריכים כי בניגוד למצב היום, הצליאק בקרוב יהיה בר ריפוי מלא. אך עד שתמצא תרופת הפלא, על בעלי הצליאק להתמיד בצריכת תזונה נטולת גלוטן.