שר הביטחון, יואב גלנט, מציג הערב (ראשון) את חוק הגיוס אותו הוא מבקש לקדם יחד עם מערכת הביטחון. גלנט הבהיר גם הערב שלא ייתמוך בחוק גיוס שלא יהיה בהסכמה רחבה ולא חסך בביקורת על התנהלות השר בני גנץ וראשי הסיעות החרדיות.
היעדים
במהלך דבריו עדכן גלנט על יעדי הגיוס בחוק אותו הוא מבקש לקדם: "לגבי קצב השתלבות החרדים בשירות, התובנה שהאנשים שלי ראו זה ש- 25% בשנה הראשונה ותוך חמש שנים הגעה ל- 50%, כלומר תוספת של חמישה אחוז, כמוביל לתהליך, תחילת הדרך, יכול להיות שבהמשך זה יגדל, אבל זה הקצב".
שר הביטחון עדכן על הסנקציות הכלכליות אותן הוא מבקש להכניס בחוק: וגם הנושא של שלילת הטבות כלכליות מכלל מי שלא משרת, גם אם הוא חרדי וגם אם אחר כגון הנחה הארנונה, הנחה במעונות יום, אפשרות של השתתפות בהגרלות על קרקע ועל דירות וכן הלאה".
נקודת המחלוקת
גלנט הסביר את נקודות המחלוקת לדבריו בין גנץ לסיעות החרדיות: "היו 3 עקרונות שלפי מיטב הבנתי לא הגיעו לסיכום עליהם ועל זה העסק הזה נשבר. אחד, יפורט קצב ההשתלבות, באיזה מקום ואיזה סוג של החלטה הממשלה או הכנסת, מה תהיה גובה הסנקציה הכלכלית על תקציב הישיבות בגין אי-עמידה בתקן ההשתלבות, כלומר נותנים להם בתקנה X ועכשיו לא עומדים בזה, אז לאורך כמה זמן וכן, ובסוף מה הסנקציה - לא הייתה הסכמה. הדבר השלישי, אם לא מתקדמים במסוכם לאורך זמן, לאורך 3 שנים, אז מה עושים? ממשיכים את החוק? מפסיקים אותו? ובאיזה תנאים? גם על הדבר הזה, לא היו הסכמות, היו הרבה וויכוחים".
האתגר
בפתח דבריו אמר השר גלנט: "מדובר באתגר לאומי שאנחנו מתמודדים איתו 76 שנים והוא הגיע לפתחנו בשעת מלחמה שכמוה לא ידענו 76 שנים. המלחמה והאתגרים הביטחוניים שניצבים לפנינו מוכיחים שצה"ל צריך את המשרתים החרדים, מדובר בצורך מבצעי ממשי, אנחנו צריכים עוד חיילים בכל התפקידים - לוחמים, תומכי לחימה, מפקדות גם מהחברה החרדית ויש פה שעת רצון שמתלכדת עם שעת כושר מבחינת הצורך המבצעי ומבחינת הנכונות שאנחנו מזהים גם בחלקים גדולים של הציבור החרדי".
לדבריו: "עם פרוץ המלחמה זיהיתי שגם הציבור החרדי מבקש לקחת חלק במאמץ המלחמתי. ביחד עם הרמטכ"ל מיננו את האלוף במילואים אליעזר שקדי, מפקד חיל האוויר לשעבר, יצאנו בעבודה מהירה לביצוע פעולות בכל היחידות של צה"ל להתאמת השירות לאורחות החיים של הציבור החרדי כדי שנוכל להגיע לציבור שהוא לא לומד תורה ולגייסו לצה"ל".
שר הביטחון הבהיר את עמדתו: "אני כבר לפני שלושה חודשים אמרתי - כל חוק שיהיה מקובל על כל מפלגות ממשלת החירום יהיה מקובל עליי, כל חוק שיהיה חד צדדי ולא יקבל לגיטימציה מכל חלקי הציבור, חיילים יצביעו נגדו ברגליים ובהתנהגות שלהם ולכן לא אתמוך בו ומערכת הביטחון בראשותי לא תציג אותו. יש צורך בהחלטה בהסכמה רחבה של כל חלקי הציבור".
הסיכוי להגיע להסכמות
גלנט הוסיף: "עשינו דיונים רבים עם הצדדים ואני אומר לכם בבירור, כמי שישב בחלק מהדיונים והצוות שלי ישב בהרבה יותר דיונים: אפשר להגיע להסכמות, הפערים קטנים, אבל זה מצריך את כל הצדדים, גם את בני גנץ וגם אחרים שנמצאים ומיוצגים בעמדות דומות וגם את נציגי המפלגות החרדיות וגם את המפלגות האחרות בקואליציה - הליכוד והמפלגות הימניות, הם צריכים להתעלות על השיקולים הפוליטיים הצרים ולגלות מנהיגות".
שר הביטחון מתח ביקורת על התנהלות השר גנץ וראשי הסיעות החרדיות: "אני חושב שלאף אחד אסור לנצל את גודל השעה, לעשות פוליטיקה קטנה על גבם של הלוחמים, ואני אומר לכם את זה בפירוש, ההיסטוריה וגם הציבור לא ישכחו את מי ששם את השיקולים הפוליטיים לפני השיקולים המהותיים בשעת מלחמה".
הסיכומים וההתנגדות לחוק חד צדדי
גלנט טען בדבריו: "אני חושב שמבחינת מהות, הצדדים הגיעו להסכמה על 80% מהתוכן של חוק אפשרי ואני מדגיש לכם את מה שאמרתי בעבר - מתווה שיגיע באופן חד צדדי, יחשב כמתווה פוליטי,
"גם אם הוא המתווה הכי טוב שיש והוא יסכן את היכולת שלנו להעמיד את הסד"כ למול האיום הביטחוני ולכן אני במתווה חד צדדי לא אתמוך ולא אעמוד מאחוריו. לעומת זאת, אם יהיה מתווה שהוא מקובל על כולם, יהיה אשר יהיה, אבל כולם מקבלים אותו, אני חושב שכוחו באחדותו, זה הסיפור, הוא יביא את הדבר הנכון ולכן אני אתמוך בו. בשביל זה עשיתי את המאמץ הגדול הזה, כי אני חושב שזה מה שהחיילים מצפים מאיתנו".
הביקורת על גנץ
"אני אומר בצער שאני ציפיתי שבני גנץ יגלה את המנהיגות הדרושה בשעת מלחמה, למרות ההזדמנות שהוא קיבל הוא לא עשה את זה, קיוויתי שלאור הכניסה שהייתה, טרייה יחסית לממשלת החירום הוא יתעלה מעל השיקול ויביא לגישור".
מלשכת השר גנץ נמסר: ״השר גנץ מברך את שר הביטחון על עמדתו האיתנה והערכית בנושא חוק הגיוס והתעלותו לגודל השעה. השניים ימשיכו להיות מתואמים ולעמוד יחד נגד מי שמבקשים לפגוע בצבא העם בעת הזו".
עוד נמסר: "גנץ הציג לציבור וגם בחדרי החדרים את מתווה השירות הישראלי שיביא לפתרון אמיתי לגיוס ולא פטור מגיוס והוכיח לא פעם כי נכון לשיח אמיתי כדי להגיע להסכמות. יודגש, כי גנץ או מי מאנשיו שניהלו את השיח מול לשכת גלנט והמפלגות החרדיות מעולם לא התנו הסכמה לחוק גיוס בהסכמה על תאריך בחירות ומי שנטש את השיחות לפני כחודש היו המפלגות החרדיות״.
הצגת כל התגובות