הראשון לציון הוא תואר שהוענק למי שנעשה הרב הבכיר של יהודי האימפריה העות'מאנית. כיום, מאז הקמת הרבנות הראשית לישראל – הוא תואר נלווה למי שנבחר לכהן במשרת הרב הראשי הספרדי של ישראל.
>> למגזין המלא - לחצו כאן
תואר הראשון לציון אינו קצוב בזמן, וגם לאחר שהוקצבה כהונת הרב הראשי, הוא משמש את מי שהוכתר בתואר זה, אף לאחר תום כהונתו ברבנות הראשית. מקורו של התואר בפסוק: "רִאשׁוֹן לְצִיּוֹן הִנֵּה הִנָּם וְלִירוּשָׁלַים מְבַשֵּׂר אֶתֵּן" (ישעיהו מ"א, כ"ז).
על פי המסורת הספרדית, לובש הראשון לציון גלימה בצבע כחול כהה או שחור. הגלימה מקושטת מלפנים ברקמה בדוגמת עלים ופרחים בצבע זהב או כסף. על ראשו חובש הראשון לציון מצנפת כחולה כהה המעוטרת בפס תכול-לבן.
רבים שואלים את עצמם מה מקורה של התלבושת הייחודית של הרב הראשי הספרדי לישראל? מה פשר בגד הקטיפה הכהה הרקום בחוטי כסף וזהב? התשובה חוזרת למקום בה נולדה המשרה שנקראת רב ראשי - האימפריה העות'מאנית.
באימפריה העות'מאנית ראשי העדות הדתיות עמדו בראש ההיררכיה של בני עדתן. במאה ה-19 העניין הזה מוסד באופן רשמי - מנהיגי העדות הנוצריות והרב הראשי (שכונה בשם הטורקי עברי חכם באשי) הפכו לנושאי משרות מטעם המדינה.
בשנת 1835 המדינה העות'מאנית החלה לספק למנהיגי העדות הדתיות בגדי שרד רקומים שהם המקור לבגדי הרב הראשי המוכרים לנו עד היום.
עם השנים, משרת החכם באשי הפכה ממשרה אימפריאלית לתואר הנושא במשרת רב ראשי ברחבי הפרובינציות השונות, וכך גם רבנים ראשיים בפרובינציות במזרח התיכון והבלקן החלו לעטות את הגלימה הרקומה.
גם רבנים הנושאים את תואר הראשון לציון - תוארו של הרב הראשי לארץ ישראל, ומאוחר יותר הרב הראשי הספרדי למדינת ישראל, החלו לעטות את הגלימה הרקומה.
אגב, עד היום הרב הראשי לטורקיה מכונה חכם באשי ולובש באירועים רשמיים את הגלימה הרקומה. עוד פרט מעניין - בעבר היתה נהוגה מסורת לפיה הקהילה היהודית בטורקיה היתה נוטלת על עצמה את מלאכת הגלימה והמצנפת ומשגרת אותם לארץ ישראל לראשון לציון הנבחר, אולם הראשון לציון האחרון שקיבל גלימה מטורקיה הוא מרן הגאון הרב עובדיה יוסף זצ״ל, וכבר שנים רבות שמסורת זו פסקה.
פרט מעניין הוא שעל אף שמשרד הדתות שינה את ההוראה לפיה משרת הראשון לציון היא לכל החיים, ומרן הגאון רבי עובדיה יוסף זצ"ל הוחלף בגאון רבי מרדכי אליהו, הוא המשיך לשאת בתואר ראשון לציון כל חייו.
הגר"ע יוסף המשיך ללבוש באירועים רשמיים עד להסתלקותו לשמי מרום את גלימת השרד הרקומה בחוטי זהב, וכל נושאי משרת הראשון לציון שכיהנו אחריו בחייו לבשו גלימה רקומה בחוטי כסף מפני כבודו של הגר"ע. רק אחרי הסתלקותו הם חזרו ללבוש גלימות רקומות בחוטי זהב.
כהיום, זוכה ר' דניאל כהן לתפור את מלבושי הראשון לציון, עוד מימי הגר"ע יוסף, הגר"מ אליהו ואחרים. הוא החל במלאכה המיוחדת בגיל 17.
>> למגזין המלא - לחצו כאן
לכל ראשון לציון שנבחר הוא מכין שני מלבושים, אך אין הבדל בין שבת לחול. לדבריו, לא מדובר בזהב אמיתי אלא בחוטי זהב ששווים אלפי שקלים.