הסיקריק שמואל וייספיש, שהפגין במשך תקופה נגד החנות 'ספייס' שנפתחה בשכונת גאולה בירושלים - יישלח לשנתיים מאסר, כך קבעו הבוקר (שני) שופטי בית המשפט העליון, לאחר שהחליטו לדחות את הערעור שהגיש.
לפני למעלה מעשרה חודשים, גזר בית המשפט המחוזי בירושלים על שמואל וייספיש 24 חודשי מאסר בפועל, שישה חודשי מאסר על תנאי, קנס בסך 5,000 ש"ח ופיצוי למר פרדמן - מנהל החנות 'ספייס', בסך של50,000 ש"ח.
בעקבות גזר הדין, הגיש וייספיש ערעור לבית המשפט העליון על הרשעתו ועל העונש שקיבל, באמצעות עו"ד רועי פוליטי, אך כאמור, הבוקר, החליטו שופטי בית המשפט העליון, השופט סלים ג'ובראן, השופטת מרים נאור והשופט יורם דנציגר לדחות את הערעור.
בהחלטתו, כותב השופט ג'ובראן כי "לאחר בחינת פסק דינו של בית המשפט המחוזי, חומר הראיות וטענות הצדדים, הגעתי לכלל מסקנה כי דין הערעור להידחות".
על מעלליו של וייספיש, ניתן ללמוד מעט מכתב האישום, בו נכתב כי הוא "השתייך למשמרות הצניעות של העדה החרדית והשתתף בעשרות הפגנות כנגד פעילותה של חנות מחשבים הממוקמת בשכונת גאולה שבירושלים".
התפרעות, סחיטה באיומים, תקיפה
"במהלך הפגנות אלו נהג המערער להפריע לפעילותה הסדירה של החנות, תוך שהוא נוקט באיומים ובאלימות כלפי עובדי החנות ולקוחותיה. כתב האישום מתאר כיצד נהג המערער לגרש ולדחוף לקוחות שהיו בחנות תוך שהוא מאיים עליהם שלא יקנו את סחורתה; כיצד היה הופך את הסחורה שבחנות, חוסם את הכניסה לה, ועורך בה תפילות המוניות על מנת להפריע לפעילותה; וכיצד היה נוהג לכנות את עובדי החנות בשמות גנאי, ומאיים עליהם כי ירצח אותם אם ימשיכו לעבוד בה, ישרוף את החנות, ולא ינוח עד שתיסגר", לשון כתב האישום.
וייספיש הואשם בין היתר בעבירות של התפרעות, סחיטה באיומים, תקיפה סתם ותקיפה הגורמת חבלה ממשית בנסיבות מחמירות, זאת לאחר שהואשם בזריקת אבן על יהושע ציטונה המחסנאי של החנות 'ספייס', בגודל של תפוז וממרחק של שלושה עד ארבעה מטרים, שגרמה לכאבים בגבו.
עוד הוא הואשם בעבירות של התפרעות, חבלה חמורה בנסיבות מחמירות וסחיטה בכוח, זאת לאחר שגרר את מר פרדמן מנהל החנות 'ספייס', אל מחוץ לחנות ואחז בו בכדי שחברו גרינפלד יכה אותו.
"הגרסה החדשה אותה מבקש המערער לקדם בפנינו, לפיה הוא אחז במר פרדמן בשל איום שחש ממנו ולא על מנת שגרינפלד יוכל להפליא בו את מכותיו, נעדרת כל אחיזה בחומר הראיות", כותב השופט ג'ובראן.
לאחר פירוט העדויות שהתקבלו, מוסיף השופט ג'ובראן וכותב כי "נסיבות אלו, אינן מותירות מקום לספק באשר לכוונתו של המערער. האחיזה האחורית המתבצעת פעמיים ואף מתחזקת, אי שחרורו של מר פרדמן כשגרינפלד התקרב אליו או בעת שהוכה, והעדרו של כל ניסיון מצידו להסיט את מר פרדמן מן המכות או למחות כנגדן, מעידים כולם, כמסקנה הגיונית יחידה, כי האחיזה של המערער נעשתה לצורך הכאתו של מר פרדמן, ולא בשל תחושת חשש או איום מפניו".
באשר לערעור שהגיש וייספיש על העונש שקיבל, כותב השופט ג'ובראן כי "העונשים שהוטלו על המערער הולמים את חומרת העבירות ונסיבות ביצוען".
"המערער לקח לעצמו את החירות לכפות דעותיו, תוך שימוש באמצעים אלימים אשר הופעלו באופן כמעט יומיומי על החנות, עובדיה ולקוחותיה. התנהלות זו חותרת תחת אושיות שיטתנו הדמוקרטית. אף על פי כן ולמרבה הצער, היא פשתה והפכה בחברתנו לתופעה של ממש, הדורשת את מיגורה. מלאכת האכיפה בתחום זה חשובה ביותר וכרגיל לבתי המשפט תפקיד במסגרתה", הוסיף השופט ג'ובראן.
עוד כתב השופט כי "על העונשים המוטלים, בייחוד כאשר מדובר בעבירות אלימות המביאות לפגיעות גופניות, להלום את החומרה הרבה שבעבירות ואת האינטרס הציבורי שבהרתעה מביצוען. שיקולים אלו הנחו נכונה את בית המשפט המחוזי בגזירת דינו של המערער. נסיבותיו האישיות שוקללו, ואף הביאו למיתון העונש שהוטל עליו. התוצאה היא שהעונשים שהוטלו ראויים בנסיבות המקרה, ואין כל עילה להתערב בהם".
בסיום הכרעת הדין, הוסיף השופט סלים ג'ובראן כי בשל הסכמת המדינה, ינוקו מעונשו של וייספיש 11 הימים בהם שהה במעצר במסגרת ההליך שנוהל נגדו.
עו"ד רועי פוליטי, בא-כוחו של שמואל וייספיש, אומר ל"כיכר השבת" בתגובה על דחיית הערעור: "אנחנו מצרים על החלטת בית המשפט העליון שלא לשנות מהכרעת הדין ולא להפחית בעונשו של ויספיש. לטעמנו היה מקום לאבחן בין חלקיהם היחסיים של המשתתפים באירועים בגינם הורשע וייספיש. ולאמוד את עונשו באופן אינדיבידואלי".
לדברי עו"ד פוליטי, "בית המשפט המחוזי זיהה בשולחיו של וייספיש היושבים ספונים לבטח בבתיהם אך לא נתן לכך ביטוי ראוי בעונש שהטיל על וייספיש".
הצגת כל התגובות