

בליל הסדר כשמעלים על נס את ארבעת הבנים, על הילד האחרון, מי שאינו יודע לשאול, נאמר עליו בהגדה כי יש צורך מיוחד להנגיש לו את הסיפור, "את פתח לו".
כי לעומת הבנים האחרים, היודעים את הסיפור ורק יש להם קושיות ותמיהות, לבן הזה אין אפילו את הידע הפשוט והבסיסי. הוא לא מתכוון להרע או להיתמם, הוא פשוט אינו יודע. ואם יידע – ייהפך ברגע אחד לבן החכם. בכזה אחד שווה להשקיע וצריך להשקיע.
אנחנו עומדים כיום – כשמונים שנה לאחר חורבן יהדות אירופה. כשהיינו צעירים עוד היו מסביבנו אודים מוצלים מאש, ששרדו ונותרו אחד מעיר ושניים ממשפחה לעדות ולאות על יהדות מפוארה שנותרה מאחור ועלתה בכבשנים בשנים תרצ"ט-תש"ה. בני הדור הקודם חווה מקרוב את חורבן השואה כששמע וראה את אותם שרידים.
כיום, כשלדאבון לב כמעט לא נותרו שרידים, הדור הצעיר כמעט ולא נתקל בהם באופן בלתי אמצעי – יש את הצורך לנבור אחר החומר וללמוד את ההיסטוריה, שלא תישכח חלילה.
זכיתי בשנים האחרונות להימנות על מועצת 'יד ושם' שהקדישה בשנים האחרונות את המדור החרדי, המיועד לבני הציבור האמוני, ובהם מראות וזכרונות מבית אבא וסבא, מהווי היהודי בעיירות אירופה ומהחיים התורנים המפכים של פולין והונגריה, ליטא וגרמניה בימים שלפני הימוט מוסדי תבל. יש כיום את האפשרות לקבל כל חומר איכותי וטוב מהימים ההם, ללמוד אודותם ולהנציחם.
בכובעי הנוסף הנני חבר 'היאס ישראל', העוסק למען הפליטים בכל העולם. כשסבא עבר את השואה, הוא נעזר בידי 'היאס' שסייעו בידו להשתקם והעניקו לו אשרה ליציאה לארה"ב, כיום אני נמנה על הארגון שמעניק הזדמנות נוספת לכל פליט בעולם.
מסיפור יציאת מצרים ומליל הסדר אנחנו למדים אורחות חיים כיצד עלינו לנהוג. את מעשה ארץ מצרים שעשו לאבותינו אסור לנו לשכוח ולו לרגע. כל הסדר והחג מלא בסממני העבר, המרור והחרוסת, היין וההסבה, העיקר שלא נשכח לרגע אחד את אשר עשו המצרים לאבותינו עד שגאלם הקדוש ברוך הוא.
כמו יציאת מצרים שהפכה אותנו לאומה, כן גם שואת אירופה שהכחידה שליש מעמנו ועשתה ריסטרט על יהדות אירופה, שגלתה ועלתה לארץ ישראל – יש לנו את החובה והזכות לזכור, להנציח ולא לשכוח את העבר המפואר, המהווה לנו תשתית יפה ואיכותית לימינו אנו. ואם רואים כיום את ה'יש' המבורך של ישיבות ומוסדות לימוד וחינוך – הרי שכולם פירות של אבותינו ואמותינו, סבינו וסבתותינו, שנותרו מאחור, ועלו בלהב השמימה על קידוש שמו יתברך.
אז יש לנו תפקיד וייעוד: ללמד את הדור שאינו יודע לשאול מה היה כאן בעבר, וכדברי הכתוב "שאל נא לימים ראשנים אשר היו לפניך למן היום אשר ברא אלוקים אדם על הארץ ולמקצה השמים ועד קצה השמים". ואם נלמד אותם – ננציח בכך את זכר הקדושים.
ונזכור עוד: כי יש לכל אדם הזדמנות שניה, גם למי שעולמו חרב עליו, יש לו תקומה, והוא יכול לבנות את עצמו מחדש.
פסח כשר ושמח לכל בית ישראל.