הכירו את השכונה החדשה בבני ברק - ,מתחם הסופרים". טוב, היא לא בדיוק חדשה, היא קיימת מעל לשנה רק משום נראה שבעירייה שכחו מקיומה.
כשרציתי לבקר במקום גיליתי שאין לרחובות שמות, ואין מה לרשום בוויז. רק אמרו לי 'תכתוב קניון איילון' משם נראה לך איך להגיע. אדם נוסף אמר לי שיש שם לא רשמי לרחוב "הוא צמוד לרחוב לחי אז ככה קראו לנו, רק שבוויז אתה מגיע לאזור התעשייה". אבל "יש טריק" הוא אומר, "תרשום רחוב מספר 600 וזה אמור להביא אותך לאזור".
מה הסיפור של השכונה הזו? וכך אמר לי שמעון (תושב השכונה): "אני גר כאן שנה וחצי. יש המון המון תלונות אין מעברי חציה, אין סימון ושילוט על הכביש, אין טווח ראיה מסודרת ביציאה מהחניון, אין מכולה מסודרת לפסולת בניין, יש הצטברות מים אחרי גשם ביציאה מהמתחם ובכניסה לבנין 33, המדרכות שבורות ומתחם חניה שבור בכל האזור. אני קורא לה "השכונה השכוחה" כי פשוט שכחו אותנו וגם אם באו למפגש מיד אחר כך שוכחים מאתנו".
מי אשם?
"העירייה מפנה אותנו לקבלן, רק שהם אלו שנתנו לנו טופס 4. ואף אחד לא ממש מזיז עניינים כבר חודשים ארוכים". לדבריו "המבנה הזמני של בית הכנסת נעשה בהתחלה בשטח עזוב של החברת בנייה שהיא הסכימה לעשות שם עוד חדרים לבית הכנסיות. המקום היה כבר בנוי רק היה צריך שיפוץ באישור העירייה אבל אחרי ששיפצו שם העירייה שלחה טרקטור, ופירקו הכל וזה אחרי שהבטיחה שהיא לא תעשה את זה!".
אדם נוסף שאני מדבר אתו הוא חיים שמרכז את תלונות התושבים. הוא כתב לי את התלונות בצורה מסודרת:
1. גינה ציבורית: השכונה מלאה במשפחות עם ילדים והדבר היחיד שבהם הם משחקים מזה כחצי שנה זה באבנים ובלטות. חיים זועק באוזנינו: "אנחנו חייבים גינה לילדים!!!", וכל עוד אפשר למנף את זה לפני החודשים של האביב והקיץ זה יהיה מבורך.
2. מתנ"ס שכונתי: אנחנו ממש מקווים שיהיה פה משהו שיוכל לרכז את כל הצרכים של תושבי השכונה אם זה חוגים לילדים, ספריה עירונית, ערבי נשים, ערבי גיבוש, ובכללי מתנ"ס שיגבש וינהל את כל נושא התרבות בשכונה.
3. נראות השכונה: לטפל באופן מיידי בליקויים בשכונה. אם זה כבישים שבורים או מדרכות שלצערי אין לבינתיים ברוב השכונה.
4. עוד תחנות אוטובוס: נשים רבות מתלוננות על כך שהן יורדות מהאוטובוס והן צריכות לעבור את הקטע שמחבר בין הכבישים שהוא לא סלול ומלא בבלוקים ואבנים, והן עם עגלות וקניות וילדים רבים.
תושבת השכונה מספרת לנו: "אני כבר לא מדברת על ימי החורף. יש פה ציבור שלם שמתנהל בתחבורה ציבורית וחוץ מתחנת אוטובוס אחת אין לנו תחנות בשכונה. גם תחנה פיזית תועיל לימים גשומים. בפעם האחרונה שהייתי בעירייה היה מישהו שאמר שהוא דואג לזה להוסיף עוד תחנות אוטובוס אבל לצערי זה עדיין לא זז".
5. דוחות תברואה: ישנן דוחות תברואה שקיבלו כאן ועדי הבתים. מדובר במספר דוחות לכל בניין וזאת בצורה לא חוקית. על חלקן היו הבטחות לביטול, רק שלא תורגמו למעשים בפועל... בינתיים התושבים מחכים לעדכון שדוחות תברואה שניתנו בעבר לועדי הבתים יבוטלו.
6. פינוי פסולת: באותו עניין, לא יתכן שקבלנים שעובדים כאן יוציאו את הפסולת שלהם החוצה וזה יישאר ימים ארוכים ללא פינוי. זה גם מסוכן וגם לא יפה. לא מכבד את התושבים לא את העיר ובטח לא את השבת. מדובר כבר 8 חודשים בתוך האכלוס ועדיין קורה שיש פסולת בניה (בעיקר של הקבלן שיכול לעשות מה שבא לו).
7. ניקיון: תושב השכונה מספר לנו "אשמח אם יקצו מספר פחי אשפה לבתי הכנסת. אמנם עוד אין ממש בתי כנסת, אבל מתוך הצורך של הקהילה כבר יש פסולת... בהיעדר פחים ומקום מסודר הפסולת מתגלגלת וזה לא כבוד המקום (בנוסף למכרסמים שכבר הגיעו אלינו). לבנות מתקן/מתחם לפחים זה ממש מתבקש".
8. מדרכות: התושבים מתלוננים כי חברת הפיתוח שכחה את השכונה שלהם. התושב מספר לנו: "לא יודע לאן הם נעלמו, אבל לפני חודשיים פלוס הם התחילו עם המדרכות... עדיין אנחנו עם הסחורה, אבל בלי מדרכה. לא רוצים לעבוד? קחו את הערמות האלו מכאן. הילדים נתקלים בזה, זורקים את זה ומסכנים את עצמם והסביבה".
9. בהמשך לסכנות - במגרש 803A בין בניינים 25&27 יש קרטוניה. המיקום שלה אולי נוח יותר לדיירים, אבל מסכן את האנשים בחוץ. מדובר בכניסה ויציאה מהחניון ויש שם תנועה של רכבים. ראיתי מספר פעמים כמעט תאונות בגלל שאין שדה ראיה. בבקשה להעביר את זה קצת יותר לכיוון מערב (בין 25 לבתי הכנסת).
10. גינון: לדברי התושב "אני מבין שזה שייך לחברת הפיתוח, אבל במצב שנוצר הטרקטורים של חברות הבניה עולים על האי ופשוט מטנפים את כל הרחוב. הם גם יוצרים בורות ענק מה שגורם להצטברות מים בגשמים ולבוץ. ראיתי לא מעט אנשים שהחליקו שם כשחצו את הכביש. חבל מאוד".
11. מעברי חצייה: עדיין אין מעברי חציה! יש בשכונה מאות ילדים וזאת בנוסף למאות שמגיעים לבריכה בכל יום. סכנת נפשות של ממש! חבל שמחכים לאסונות בשביל דבר כל-כך בסיסי.
12. ניידות סיור בשבת: איש שיחנו מספר "גרתי בבני ברק וראיתי את תדירות הסיורים. אצלנו לצערי התדירות מאוד מאוד נמוכה. הניידת נכנסת פעם או פעמיים בשבת ובלי יותר מידי שבירת שגרה. דווקא אצלנו לאור הניתוק מהעיר ולאור הגניבות הרבות שהיו - זה נדרש יותר... אשמח מאוד אם יגבירו את הסיורים בשכונה".
אז פניתי לעיריית בני ברק ואני חייב להודות שהתרשמתי מאוד לטובה מהמענה הענייני והמהיר שלהם.
וכך נכתב לי מעיריית בני ברק:
"שכונת מתחם הסופרים הינה שכונה חדשה הנמצאת בתהליכי אכלוס והתפתחות. ברצוננו להבהיר מספר נקודות בהתייחס לפניות התושבים:
ראשית נבהיר כי השכונה החדשה נמצאת בראש סדר העדיפויות של הנהלת העיר. מיד עם כניסתו לתפקיד, פעל ראש העיר הרב חנוך זייברט לקידום הפרויקט וחתם על האישורים הנדרשים לאכלוסו, במטרה לשפר את רווחת התושבים. הייתה זו הפעולה הראשונה שעשה כראש עיר.
יתרה מכך, הרב זייברט הוכיח את מחויבותו לפיתוח האזור עוד לפני כניסתו הרשמית לתפקיד, כאשר מיד לאחר היבחרו קידם את תכנית גשר הרלינג - פרויקט חיוני שהיה תקוע במשך תקופה ארוכה.
מהלכים אלה מדגישים את המחויבות העמוקה של ראש העיר והנהלת העיר להבטיח אכלוס מסודר, שקט ובטוח של השכונה החדשה, לטובת כלל תושבי העיר.
וכעת לתלונות שהועלו:
תשתיות ופיתוח: השכונה מצוידת בתשתיות חדשות ומודרניות. באזורים המאוכלסים, המדרכות תקינות ושלמות. עם זאת, בחלקים בהם מתבצעות עבודות בנייה (כגון הקמת מוסדות חינוך הכוללים כ-200 כיתות לימוד), ייתכנו נזקים זמניים למדרכות עקב תנועת משאיות כבדות. נזקים אלו מתוקנים באופן שוטף.
שטחים ציבוריים: מתוכנן פארק מרכזי בהיקף של כ-320 דונם שנמצא בתהליכי בנייה. במקביל, בימים אלו מושלמת הקמת גינה ציבורית נרחבת שתיפתח לשימוש התושבים בקרוב, ותספק מענה איכותי לצרכי הפנאי.
תחבורה ובטיחות: תחנות האוטובוס מוקמות בתיאום עם משרד התחבורה, כחלק מפיתוח מערך התחבורה הציבורית בשכונה. מעברי החציה קיימים ומתוחזקים, וככל שישנם מקרים של מחיקת סימונים עקב עבודות, הם מחודשים בעקבות פניות למוקד 106.
פסולת ותברואה: השכונה מצוידת במערך מקיף של פחי אשפה וחדרי אשפה בכל בניין, כולל עגלות ומכלים לסוגי פסולת שונים. העירייה פועלת בנחישות נגד השלכת פסולת בניין בשטחים ציבוריים, ומפעילה אכיפה בהתאם לחוקי העזר העירוניים. אנו מזמינים את התושבים לדווח למוקד 106 על מקרים של השלכת פסולת.
שירותי דת וקהילה: בשונה מערים אחרות, העירייה בנתה בתי כנסת בשכונה החדשה עוד טרם אכלוסה המלא, במטרה לספק מענה מיידי לצרכי התושבים. בתי כנסת נוספים נמצאים בתהליכי הקמה.
ביטחון: מתקיימים סיורי ביטחון בשכונה באופן סדיר, והוקמה תחנת מתנדבים של השיטור הקהילתי. מערך הביטחון יתרחב עם המשך אכלוס השכונה.
לסיכום, שכונת מתחם הסופרים נמצאת בתהליך מתמשך של פיתוח ואכלוס. משפחות רבות מתגוררות כבר במקום, והשכונה צפויה להתפתח בהדרגה. העירייה עושה מאמצים מרביים לספק את כל השירותים הנדרשים לרווחת התושבים. חשוב להבין כי המטרדים הזמניים הנלווים לתהליכי הבנייה והפיתוח הם זמניים, בעוד התועלת שתצמח מהם היא לטווח ארוך. אנו קשובים לפניות התושבים ופועלים באופן שוטף לשיפור איכות החיים בשכונה".