כיכר השבת

היסטוריה ןאקטואליה

'הגאון' הליטאי שהפך לר"י ועודד עיון ופלפול

בימינו יש מגאוני ליטא שנקטו 'באופן קיצוני' בעד שיטת העיון והפלפול; מעשה על ראש ישיבת גרודנא רבי דב צבי קרלנשטיין זצ"ל, שנודע בגאונותו העצומה וכבר כנער קיבל פרס (חרדים)

| 6 | כיכר השבת |
הגר"ד קרלנשטיין זצ"ל
הגר"ד קרלנשטיין זצ"ל (צילום: ארכיון באדיבות תלמידי גרודנא)

פרק ו': בימינו יש מגאוני ליטא שנקטו 'באופן קיצוני' בעד שיטת העיון והפלפול. סיפר לי ידיד שלמד אצל ראש ישיבת גרודנא אשדוד הגאון רבי דב צבי קרלנשטיין מעשה נפלא מהיום הראשון של תחילת זמן אלול שיעור א':

ראש הישיבה הגרד"צ עבר ליד מקומו בשעה 10 בבוקר, והבחין שהבחור מתעמק בתוס' על הסוגיה. כתגובה הגרד"צ סגר לו את הגמרא, והביא לו את ספר חידושיו של הגאון רֶבּ שׁימֶען שְׁקוֹפּ (ר"י גרודנה) ואמר לו בהאי לישנא: "פה לא לומדים בקיאות, קח את זה, ותלמד מכריכה לכריכה". (יש לציין, שישנם עדויות שהגרד"צ זעק בתלמידיו שילמדו את הגפ"ת לפני הפלפולים).

על גאונותו של הגרדו"צ הס מלהזכיר. כבר בתור נער צעיר בישיבת פוניבז' קיבל פרס 150 לירות ישראליות על כך שהתמחה ב"עבודות מחקר הלכתיות".

הפרס המכובד התקבל מאת משרד הדתות בחורף תשי"ג (1953). כפי שפרסם עיתון 'שערים', על טקס מרשים שנערך בראשות הרב הראשי הגרי"א הרצוג, שר הסעד והדתות משה שפירא, סגן שר הדתות ר' זֶרַח וַרְהַפְטִיג רבנים וראשי ישיבות נוספים. הפרס חולק על "הצטיינות בלימודים ועל עבודות מחקר הלכתיות" ע"י משרד הדתות.

עיתון שערים מסר שוועדת הפרס הייתה מורכבת על ידי הרבנים הראשים, והג"ר ש"י זווין הגר"ז סורוצקין הג"ר י"מ טוקצינסקי והג"ר מ"צ נריה. הפרסים חולקו ביום השנה ה-150 להיווסדה של ישיבת וולוז'ין.

כאמור הפרס הראשון היה 150 לירות שקבל הגרדו"צ קרלנשטיין. בין היתר זכו בפרסים מי שלימים יוודעו כראב"ד העדה"ח הג"ר יעקב ישראל פישר מישיבת עץ חיים, והג"ר ניסן זק מישיבת בית זבול.

עיתון שערים הוסיף וכתב שפרס סוג א' דרגה ב' ניתן לג"ר צבי דרבקין, ופרס סוג ב' דרגה א' ניתן לג"ר יצחק אקר מישיבת קול תורה (שלימים יוודעו כראשי ישיבת גרודנא באר יעקב, וחברי מועצת גדולי התורה מטעם מפלגת 'דגל התורה').

עוד קבלו פרסים הג"ר צבי אורדנטליך מישיבת נחלת ראובן ועוד.

שערים 16, פברואר 1953 (מתוך אתר "עיתונות יהודית היסטורית", הספרייה הלאומית ואוניברסיטת ת"א)

המשך יבוא...

  • לתגובות, הערות, הארות, וכן לשליחת חומרים, מסמכים, ורעיונות למאמרים העוסקים בתחום היסטוריה יהודית, נא לפנות לכתובת אימייל: sisraerl@gmail.com
תוכן שאסור לפספס
6 תגובות

אין לשלוח תגובות הכוללות דברי הסתה, לשון הרע ותוכן החורג מגבול הטעם הטוב.

התגובה נשלחה בהצלחה.
בקרוב התגובה תיבחן ע"י העורכים שלנו, אם תימצא תקינה תפורסם באתר.
התגובה נשלחה בהצלחה.
בקרוב התגובה תיבחן ע"י העורכים שלנו, אם תימצא תקינה תפורסם באתר.
5
זוכר את הדרשות שהיה מוסר בחגי סוכות ופסח בבית כנסת חזון יוסף באברמסקי. כשהייתי נער צעיר זוכר שדיבר על הרוממות העילאית המיוחדת ל"יום טוב" שאפשר להרגיש בטוהר הנשמה. פניו הקדושות היו אפופים בלהבות קודש. קשה מאוד למצוא כדמותו בדורנו היתום.
השראתו של הגאון רבי צבי דוב קרלנשטיין בא
4
סוף סוף שפירא התקדמת, ואתה כותב על משהו יותר איכותי, מאשר השמצות בין קהילות שונות אצל החרדים.
לח
3
שטויות הוא לא היה נותן ללמוד ר' שמעען לפני הגפ"ת ישר והפוך
טוויטו

הצגת כל התגובות

2
כתושב אשדוד לשעבר קשה לחוות את חורבן בית המקדש בלי לשמוע את דרשתו של ראש הישיבה בהיכל ישיבת גרודנא באשדוד,מיד לאחר תפילת ערבית של ליל תשעה באב נהרו מכל קצוות העיר לישיבה עד שאפשר לאמר שמי שלא הגיע כמעט שעה לפני הדרשה ספק אם היה מוצא מקום אפילו מחוץ לישיבה חבל על גאון כזה שחסר בדור שלנו.
אוהב ישראל
1
לשם הידע ,שלושתם היו יחד רמ"ים בישיבת גרודנא לפחות בשנה השניה שלה באשדוד. באותה תקופה ,רב שמואל וההרב של היו מגיעים להגיד שעור כללי בישיבה .ז"א ,הרב שך בתחילת הזמן .ורב שמואל כל שבוע (למיטב זכרוני )
אהרוני
שלשתם היו ביחד בגרודנא אשדוד הרבה שנים. בזמני (תשלב-תשלה) הגאון הרב שמואל זצ"ל (חמיו של הרב הקר שליט"א) הגיע כל יום שלישי. בכל השנים שהייתי שם הגאון הרב שך זצ"ל רק הגיע פעם אחת מחמת חולשו, וכן הגאון הרב דוד פוברסקי זצ"ל רק הגיע פעם אחת. תפילותיו ושיחותיו של הגרד"צ קרלנשטיין זצ"ל היו מלא התלהבות. ה"צ
נ. ארונסון
אולי גם יעניין אותך
חדשות חרדים