בין לטרון לשער הגיא, במרחק נגיעה ממודיעין, משתרע פארק איילון-קנדה על פני 12,000 דונם של טבע קסום אותו משפצים ומתפעלים קרן קיימת לישראל. במרכז הפארק מתגלה למבקרים אגם מלאכותי היכול להיות פנינה של ממש.
מעטים יודעים שמדובר באגמון שנבנה על גבי עיר מרחצאות רומית עתיקה. אמאוס ניקופוליס, שהייתה עיר מחוז רומית-ביזנטית בשפלה, בשוליו המזרחיים של עמק איילון.
שמה המקורי של העיר היה "חמת", על שם מעיינות המרפא החמים שבה, ושם זה שובש בתקופה הרומית לשם היווני "אמאוס".
למעשה, האגם המלאכותי של ימינו מהווה מעין המשך מודרני למסורת המרחצאות העתיקה שהתקיימה במקום לפני כאלפיים שנה.
אני מכיר את האגמון בפארק איילון-קנדה כאחד המקומות המבוזבזים ביותר באזור. אגמון נפלא, ליד פינות ישיבה ועצים מצילים, בסופו של מסלול אמות מים אגדי. אלא שבדרך כלל המים שחורים משחור.
אתמול שלח לי חבר: "קבל!! עדכון!! האגם מלא במי תכלת טורקיז! תגיע! תדמיין שטסת לאיים הקריביים!!".
הגעתי ונשימתי נעתקה. אכן, המים בצבע טורקיז מרהיב, כאילו מדובר בחוף אקזוטי בקריביים.
לרגע חלפה מחשבה בראשי - האם קק"ל פתחה שכשוכית חדשה לקהל המבקרים במיוחד לבין הזמנים?
לאחר מעשה התברר לי שאי אפשר להיכנס למים מחמת בעיות בריאותיות, כי המים מטופלים בחומרים כימיים. אלא שלפני שהבנתי זאת התבלבלתי וחשבתי שמדובר במים נקיים שהרי ממש אתמול החליפו את המים ואילו השלט האוסר להיכנס ישן ודהוי, ולכן נכנסתי רק ברגליי למים.
אלא שלאחר הביקור התברר שלא דובים ולא יער. יער כן. עצים כן. אבל ללא שכשוכית שאפשר להיכנס למים.
פניתי לקק"ל לקבלת תגובה רשמית ושאלתי: "יש בעיה במים של בריכת התמרים בפארק קנדה שמלאו אותה השבוע במים חדשים? כלומר: מה פירוש השלט הישן 'מים מטופלים הכניסה לאגם אסורה'? אסור בגלל שאין מציל? או בגלל שיש בעיה בכשירות המים?".
נעה סער, דוברת קק"ל, השיבה: "מילוי וריקון המים קורה פעמיים בשנה, בעיקר לאחר החורף, בכדי לנקות את הבוץ שנסחף לבריכה. פירוש 'מים מטופלים' - יש בפנים חומר מחטא ויש איסור כניסה לבריכה, ולכן השילוט".
כששאלתי איזה חומר מדובר, קיבלתי תשובה ברורה: "יש בפנים חומר לטיפול באצות, מדובר בחומר שלא ידידותי לאדם. זה לא בריכת שחייה אלא נוי. בגלל זה כל השלטים מסביב".
השבתי לה: "אדגיש את קריאתך זו בכתבה שלי. אולם אמליץ לכם להגדיל שלטים ולהציבם בכל הצדדים, כי הבחנתי בשלט רק בצד אחד. בכל אופן השלט דהוי מאוד. ראוי לחדשו".
הפארק פתוח לכניסת רכבים דרך השערים החשמליים בכניסה הראשית הסמוכה למחלף לטרון בין השעות 05:30 ל-19:00, אך הולכי רגל יכולים ליהנות מהמקום בכל שעות היממה.
למעשה המקום מושלם עבור משפחות, רוכבי אופניים וחובבי טבע המחפשים פינה שקטה ליהנות מנופי עמק איילון המרהיבים, אך יש להיזהר ולהימנע מכניסה למים המטופלים בחומרים כימיים.
- לתגובות, הערות, הארות, וכן לשליחת חומרים, מסמכים, ורעיונות למאמרים העוסקים בתחום היסטוריה יהודית, נא לפנות לכתובת אימייל: sisraerl@gmail.com