ההליך המשפטי בבית המשפט לתביעות קטנות ידוע ומוכר לרבים מאיתנו, וחלקנו אף נחשפנו באופן אישי להליך כזה, אם כתובעים אם כנתבעים. עם זאת, ישנם בוודאי קוראים רבים שאינם מכירים את ההליך הזה על בוריו, ולצורך כך ננסה בטור דנן לפשט את ההליך על מנת שגם הלא בקיאים מבינינו, ידעו כיצד לממש את זכויותיהם באופן עצמאי וללא צורך בפרקליט מייצג.
א. רקע –´בית המשפט לתביעות קטנות´, הוא למעשה בית משפט שלום המשמש כאכסניה להליך מסוג שונה. הליך זה יועד על ידי המחוקק לפתור בעיות משפטיות קלות יחסית שאינן מורכבות מבחינה עובדתית, ובעיקר: אינן חורגות מערך כספי מסוים, העומד כיום על סך של 31,900 ₪. אין הגבלה על הנושאים הנידונים בבית המשפט לתביעות קטנות, בין אם מדובר בחוב או בהתחייבות שלא שולמה, ובין אם מדובר במוצר פגום שרכשנו או בנזק שנגרם לנו.
איך עושים זאת?
ב. כיצד עושים זאת ?- ההליך פשוט מאד, זול ומהיר באופן יחסי. לצורך העניין נדגים: רכשנו מוצר חשמלי, רהיט או כל דבר אחר, לאחר מספר ימים התקבל המוצר בביתנו, אך למרבה ההפתעה, המוצר אינו דומה כלל למוצר אותו בחרנו בחנות מבחינת צבעו, איכותו וכן הלאה, ובנוסף לכך: פנייתנו לספק המוצר נענית בשלילה. כאן נכנס בית המשפט לתביעות קטנות לתמונה. תחילה יש לעלות על הכתב את תמצית האירוע ועילת התביעה באופן פשוט ובהיר, ללא צורך בניסוח משפטי מקצועי. לטופס זה נצרף את המסמכים הרלוונטיים לתביעה כגון חשבונית קנייה, וכן את טופס הגשת תביעה אותו ניתן לשלוף מאתר האינטרנט של בתי המשפט. את כל הנ"ל יש להגיש לבית המשפט בשלושה עותקים בתוספת תשלום אגרה בסך של 1% מסכום התביעה.
מועד הדיון נקבע לאלתר לתאריך שבין 3 עד 6 חודשים בממוצע מיום הגשת התביעה. בשלב הבא מקבל הנתבע העתק מכתב התביעה וניתנים לו 15 ימים בכדי להגיש כתב הגנה. הדיון המתקיים במועד שנקבע הוא מהיר וקצר (לעיתים אף דקות ספורות בלבד), כשבסיומו נותן השופט הכרעה. בדיון הבודד מתמצה כל ההליך המשפטי: טיעון משפטי, ראיות באמצעות מסמכים או עדים וכן הלאה. יש לציין כי לעיתים עלולה התביעה להתגלות כמורכבת מדיי, ובסמכותו של השופט להעביר את התיק להליך רגיל, הכולל, בין השאר, הגשת תצהירים, דיוני הוכחות, חקירות עדים וכו´. ברם, רוב המקרים מסתיימים לאחר דיון אחד בהכרעה סופית ומוחלטת.
ג. היכן מוגשת התביעה? - החוק קובע שורה של מקומות בהם אני רשאי לתבוע את זולתי:
1. מקום מגוריו של הנתבע.
2. מקום העסק של הנתבע.
3. מקום יצירת ההתחייבות (חוזה וכד´)
לא הליך יוצא דופן
נציין כי במדינה מספר מחוזות שיפוט. אם אני מעוניין לתבוע אדם המתגורר בפתח תקווה לדוגמא, אני רשאי להגיש התביעה בכל בתי משפט המצויים במחוז המרכז, כגון: בבית המשפט ברחובות, ברמלה וכן הלאה, אך לא בבית משפט המצוי במחוז אחר.
לסיכום: מדובר בהליך חריג ויוצא דופן מרוב ההליכים המשפטיים הקלאסיים המוכרים, מבחינת נגישותו ויעילותו. אז אם נעשה לכם עוול, מכרו לכם מוצר שלא רציתם, נגרם לכם נזק מצד פלוני והלה מסרב לפצותכם – פנו לבית המשפט לתביעות קטנות ומצו את זכויותיכם. זה פשוט, זה נגיש, זה זול והכי חשוב זה די יעיל. נסו והיווכחו.
אין הכותב מתיימר להתיר או לאשר הלכתית פנייה לערכאות, ובעניין זה כמובן שכדאי להתייעץ עם רב ומורה הוראה.
סייע בעריכה עו"ד ש´ בירנבאום.
שאלות ניתן להפנות לעו"ד ישראל תעיזי למייל law773@gmail.com
הצגת כל התגובות