כיכר השבת

חלת המפתח שלך: הסגולה הנפלאה לפרנסה בשפע

השבת זה קורה, כולנו נאפה את 'חלת המפתח' הידועה בשבת שאחרי חג הפסח כסגולה לפרנסה בשפע * יהודית חורי מביאה את טעמי הסגולה הנפלאה ואת מקורה, וגם טיפים נפלאים לחלה מוצלחת

| 20 | כיכר השבת |
סגולה לפרנסה ושפע
סגולה לפרנסה ושפע (צילום: צופיה שטיין)
זמן הכנה35 דק'
רמת קושיקל
פרווה

רכיבים

  • 1 ק"ג קמח מנופה
  • 1.5 כפות שמרים יבשים
  • 1/2 כפית מלח
  • 3 ביצים
  • 1 כוס סוכר
  • 3/4 כוס שמן
  • 1.5 – 2 כוסות מים חמימים

אופן ההכנה:

1. בקערת המיקסר מתחילים בהקצפה של הביצים עם הסוכר.
2. בקערה נפרדת מערבבים את הקמח והשמרים היטב ומוסיפים את המלח.
3. כשקצף הביצים עולה ומתבהר מחליפים את המקצפים לוו הלישה, מנמיכים מהירות ומוסיפים את הקמח והמים לסירוגין.
4. ממשיכים בלישה עד לקבלת בצק אחיד, רך ונעים לעבודה. חשוב ללוש לפחות 7 דקות.
5. מוסיפים את השמן לעוד לישה קצרה עד שהכל אחיד.
6. מעבירים לקערת התפחה ומכסים היטב בניילון.
7. מומלץ להתפיח יותר מפעם אחת. כשהבצק תופח מורידים את הנפח ע"י לישה ידנית קצרה ומכסים שוב. כך פעמיים או שלוש.
8. לאחר שסיימנו להתפיח ניתן לקלוע את החלות. להניח בתבנית ולתת לחלות לתפוח פעם נוספת להכפלת גודלן.
9. למרוח בזהירות ביצה ולפזר שומשום, פרג וכדו'.
10. לאפות בחום בינוני (180 מעלות) עד שהחלות זהובות ויפות.
11. מכינים סירופ - כוס סוכר, כוס מים, 1/4 כוס מיץ לימון. מבשלים בסיר קטן עד להמסת הסוכר.
כשהחלות יוצאות מהתנור מורחים עליהן מהסירופ במברשת. חשוב לעשות זאת בעודן חמות.

***

(צילום: צופיה שטיין)

לכבוד השבת הראשונה שלאחר חג הפסח נוהגים להכין חלה בצורת מפתח כסגולה לפרנסה טובה. החלה בצורת מפתח מסמלת את התלות המוחלטת שלנו בבורא עולם ועל אף ההשתדלות שאנחנו עושים בשביל הפרנסה אנחנו זוכרים שמפתח הפרנסה הוא מאיתו.

הסיבה להכנת המפתח בזמן זה דווקא, היא מכיון שממחרת הפסח פסק לרדת המן במדבר ומני אז החלו בנ"י לאכול מתבואת הארץ ובעצם להזדקק לפרנסה בדרך הטבע. דבר נוסף, ידוע שבפסח נידונים על התבואה לכן הימים שלאחר הפסח הם ימים מסוגלים לבקש על הפרנסה וחלת המפתח מרמזת את פתיחת השפע.

סגולה זו מוזכרת לראשונה בספרו של ה'אוהב ישראל' מאפטא וזה לשונו: "המנהג הוא מימים קדמונים לנקוב את החלות בשבת שלאחר פסח במפתחות ונעשה על החלה צורת מפתח ומנהג ישראל תורה הוא" (ליקוטים דף ק"ט).

באופן הכנת המפתח יש כמה שיטות: יש הנוהגים לנעוץ מפתח בחלה, יש הנוהגים ליצור צורת מפתח ולהניח ע"ג החלה ויש הנוהגים להכין את החלה עצמה בצורת מפתח.

טיפים שיהפכו את החלה שלך למושלמת:

אחרי שהתפחת את החלות בתבנית, הכניסי אותן לתנור ורק אז הדליקי אותו לחום הרצוי. החום בתנור מתגבר לאיטו וממשיך להתפיח את החלות, כך הן יוצאות אווריריות במיוחד.

בימים קרירים כשהחלות לא תופחות מספיק, ניתן להכניס לתנור שחומם על 50 מעלות להתפחה מהירה יותר. כשהן מכפילות את גודלן אפשר לעלות את החום בתנור לטמפרטורה הרגילה.

לא לוותר על מריחת הביצה על החלות ופיזור שומשום, פרג וכדו', זה פחות משנה לטעם אבל כידוע העין אוכלת לא פחות...

הסוכר בבצק מעודד את התפחת השמרים. לכן גם אם אתם נמנעים משימוש בסוכר בד"כ, בבצק החלות אני לא ממליצה לוותר עליו, כדאי אפילו כמות קטנה.

כך או כך, שנזכה כולנו לשפע של פרנסה ברווח ובשמחה.

תוכן שאסור לפספס
20 תגובות

אין לשלוח תגובות הכוללות דברי הסתה, לשון הרע ותוכן החורג מגבול הטעם הטוב.

התגובה נשלחה בהצלחה.
בקרוב התגובה תיבחן ע"י העורכים שלנו, אם תימצא תקינה תפורסם באתר.
התגובה נשלחה בהצלחה.
בקרוב התגובה תיבחן ע"י העורכים שלנו, אם תימצא תקינה תפורסם באתר.
17
ממש קיבלתי כוחות לנסות גם.
שרי
16
אבל היה לנו שבת אחרי פסח כבר. רק שהצטרכנו לאכול מצות השנה. (נשלח באמצעות כיכר השבת בסלולרי)
אהובה
15
אשמח לתשובה מהירה: האם מותר להכין את חלת המפתח על בסיס חלב במקום מים או שחייבים פרווה
אוסנת הראל

הצגת כל התגובות

14
זה מתכון לחלת מזונות, לא?? איך יעשו 'המוציא' על חלה כזו???? (נשלח באמצעות כיכר השבת בסלולרי)
מזה משנה מי אני
13
זה נראה כמו פטיש.
ינון
12
לי זה מזכיר משהו אחר ולא מפתח. (נשלח באמצעות כיכר השבת בסלולרי)
שלום
11
סוכר ביצים ושמן עושים את החלה הזו מזונות , עד חצי כוס סוכר לקילו ועד רבע כוס שמן לקילו , מעבר לכך הטעם של הסוכר והשמן מורגש ולכן הברכה יורדת בדרגה. נא לבדוק עם פוסק !!!!!
שמשעון
10
אכלו מן 40 שנה (נשלח באמצעות כיכר השבת בסלולרי)
אייר
עם יהושע בן נון, לאחרי ה40 שנה שהזכרת
יהודי
9
(נשלח באמצעות כיכר השבת בסלולרי)
טל
8
החסידים דירדרו את היהדות. (נשלח באמצעות כיכר השבת בסלולרי)
שולם חקן
7
אני לא חושבת שהשבת נקראת שבת אחרי פסח, וזה כבר לא סגולה... אבל שטויות... מי באמת מאמין בסגולה הזאת? זה סתם נחמד לעשות את זה ולכן עושים את זה גם אם זה לא שבת אחרי פסח...
פ
6
יהודית, את אלופההה
שושנה
5
המתכון עושה רושם מצויין של חלה ריחנית, טעימה ואוורירית יישר כח!!!!
רחל
4
(נשלח באמצעות כיכר השבת בסלולרי)
רונית
3
נהנתי לקרוא וללמוד על הסיבות והמשמעות שמאחורי המנהג המיוחד הזה, הביא לי חשק בעז"ה להכין לשבת הקרובה... תודה רבה! (נשלח באמצעות כיכר השבת בסלולרי)
ה.כ
2
פיספסתי את ההכנה ביום שישי האם ניתן גם במוצ"ש? (נשלח באמצעות כיכר השבת בסלולרי)
שרון
הכיני את החלות ותיזכי לשפע ברכה והצלחה רבה ומופלגת בגשמיות ורוחניות שבוע טוב וחודש טוב ומבורך (נשלח באמצעות כיכר השבת בסלולרי)
דוד
1
שכחתם את המחזיק מפתחות, שהוא הקב"ה.
shalom7890
אולי גם יעניין אותך
לחמים ומאפים