רכיבים
- 1 ק"ג קמח מנופה
- 1.5 כפות שמרים יבשים
- 1/2 כפית מלח
- 3 ביצים
- 1 כוס סוכר
- 3/4 כוס שמן
- 1.5 – 2 כוסות מים חמימים
אופן ההכנה:
1. בקערת המיקסר מתחילים בהקצפה של הביצים עם הסוכר.
2. בקערה נפרדת מערבבים את הקמח והשמרים היטב ומוסיפים את המלח.
3. כשקצף הביצים עולה ומתבהר מחליפים את המקצפים לוו הלישה, מנמיכים מהירות ומוסיפים את הקמח והמים לסירוגין.
4. ממשיכים בלישה עד לקבלת בצק אחיד, רך ונעים לעבודה. חשוב ללוש לפחות 7 דקות.
5. מוסיפים את השמן לעוד לישה קצרה עד שהכל אחיד.
6. מעבירים לקערת התפחה ומכסים היטב בניילון.
7. מומלץ להתפיח יותר מפעם אחת. כשהבצק תופח מורידים את הנפח ע"י לישה ידנית קצרה ומכסים שוב. כך פעמיים או שלוש.
8. לאחר שסיימנו להתפיח ניתן לקלוע את החלות. להניח בתבנית ולתת לחלות לתפוח פעם נוספת להכפלת גודלן.
9. למרוח בזהירות ביצה ולפזר שומשום, פרג וכדו'.
10. לאפות בחום בינוני (180 מעלות) עד שהחלות זהובות ויפות.
11. מכינים סירופ - כוס סוכר, כוס מים, 1/4 כוס מיץ לימון. מבשלים בסיר קטן עד להמסת הסוכר.
כשהחלות יוצאות מהתנור מורחים עליהן מהסירופ במברשת. חשוב לעשות זאת בעודן חמות.
***
לכבוד השבת הראשונה שלאחר חג הפסח נוהגים להכין חלה בצורת מפתח כסגולה לפרנסה טובה. החלה בצורת מפתח מסמלת את התלות המוחלטת שלנו בבורא עולם ועל אף ההשתדלות שאנחנו עושים בשביל הפרנסה אנחנו זוכרים שמפתח הפרנסה הוא מאיתו.
הסיבה להכנת המפתח בזמן זה דווקא, היא מכיון שממחרת הפסח פסק לרדת המן במדבר ומני אז החלו בנ"י לאכול מתבואת הארץ ובעצם להזדקק לפרנסה בדרך הטבע. דבר נוסף, ידוע שבפסח נידונים על התבואה לכן הימים שלאחר הפסח הם ימים מסוגלים לבקש על הפרנסה וחלת המפתח מרמזת את פתיחת השפע.
סגולה זו מוזכרת לראשונה בספרו של ה'אוהב ישראל' מאפטא וזה לשונו: "המנהג הוא מימים קדמונים לנקוב את החלות בשבת שלאחר פסח במפתחות ונעשה על החלה צורת מפתח ומנהג ישראל תורה הוא" (ליקוטים דף ק"ט).
באופן הכנת המפתח יש כמה שיטות: יש הנוהגים לנעוץ מפתח בחלה, יש הנוהגים ליצור צורת מפתח ולהניח ע"ג החלה ויש הנוהגים להכין את החלה עצמה בצורת מפתח.
טיפים שיהפכו את החלה שלך למושלמת:
אחרי שהתפחת את החלות בתבנית, הכניסי אותן לתנור ורק אז הדליקי אותו לחום הרצוי. החום בתנור מתגבר לאיטו וממשיך להתפיח את החלות, כך הן יוצאות אווריריות במיוחד.
בימים קרירים כשהחלות לא תופחות מספיק, ניתן להכניס לתנור שחומם על 50 מעלות להתפחה מהירה יותר. כשהן מכפילות את גודלן אפשר לעלות את החום בתנור לטמפרטורה הרגילה.
לא לוותר על מריחת הביצה על החלות ופיזור שומשום, פרג וכדו', זה פחות משנה לטעם אבל כידוע העין אוכלת לא פחות...
הסוכר בבצק מעודד את התפחת השמרים. לכן גם אם אתם נמנעים משימוש בסוכר בד"כ, בבצק החלות אני לא ממליצה לוותר עליו, כדאי אפילו כמות קטנה.
כך או כך, שנזכה כולנו לשפע של פרנסה ברווח ובשמחה.
הצגת כל התגובות