המו"מ לעסקת החטופים המתקיים בעיקר בקטאר, יודע עליות ומורדות, ונראה שטרם הגיעו להסכמות של ממש. בנוסף, אחד מהנושאים הבוערים הוא סוגיית השליטה בעזה ביום שאחרי המלחמה.
מקור פלסטיני התראיין לעיתון "א-שרק אלאווסט" והתייחס לנושא: הוא דיווח כי משלחת פתח הגיעה שלשום לקהיר כדי להיפגש עם משלחת חמאס.
המקור ציין כי משלחת פתח לא הסכימה לקבל את ההצעה הישנה שחמאס הסכים לקבל בדצמבר האחרון בנוגע להקמת ועדה של טכנוקרטים לניהול הרצועה.
המקור הפלסטיני הבהיר כי משלחת פתח תציע הצעה חדשה הכוללת הקמת "ועדת סיוע" שיעמוד בראשה שר מהממשלה הפלסטינית.
לפני כשישה שבועות, הציב נשיא ארה"ב הנבחר דונלד טרמפ אולטימטום קשוח לראשי החמאס לשחרר את החטופים עד למועד השבעתו והודיע כי שערי הגיהנום עשויים להיפתח עליהם אם זה לא יקרה
יש שיגידו שמדובר באיום סרק, כי הרי כל מה שישראל יכלה להכות בחמאס היא כבר ביצעה, עזה הרוסה וראשי ארגון הטרור באדמה.
בנוסף, רוב העזתים נאלצו להתפנות מבתיהם, וארה"ב הרי לא תשלח מטוסים להפציץ את עזה, אז על מה בכל זאת מדובר?
לכן המבחן הגדול הוא הנושא ההומינטרי. חמאס זקוק לסיוע הכספי ולחבילות המזון הענקיות שנכנסות לרצועת עזה כי בלי זה הוא במצור ועלול לקרוס לגמרי לתוך עצמו.
המדיניות של הנשיא היוצא ביידן היא להכניס לעזה כמה שיותר סיוע הומניטרי, בהיקף עצום, ולכן המבחן המרכזי בהחלת המדיניות של טראמפ היא לעצור את משלוחי הסיוע.
הסיוע הנוכחי שכולל דלק בכמות עצומה ומזון עמיד - נופל בידי חמאס ונותן לו אורך נשימה.
המדיניות הישראלית בפני עצמה הייתה בשלבים מסוימים של המלחמה - להטיל מצור על חמאס באמצעות פגיעה בצינור החמצן והמזון שלו. מה שטראמפ עשוי לאמץ ולקדם.
לנשיא ארה"ב יש גם יכולת קיצונית יותר - לשים על הכוונת של מערכת הביון הנגדי של ארה"ב את ראשי חמאס ולהכריז עליהם כמבוקשים ומועמדים לסיכול. מה שכמובן לא נמצא בעדיפות אצל טראמפ שכבר הכריז שאין בכוונתו לעורר מלחמות אלא לסיימן.
דבר נוסף, ריאלי יותר, טראמפ יכול להפעיל לחץ מדיני כבד הרבה יותר מקודמו על טורקיה, קטאר ומצרים כדי שאלו ילחצו את חמאס אל הקיר עם מסר ברור שיש לכולם מה להפסיד אם החטופים לא ישוחררו.
לפי פרשנות של נדב שרגאי ב'ישראל היום', כלכלת קטאר תלויה בהיקף מעגל הסחר שלה עם ארה"ב, גם מבחינה צבאית, בסיס פיקוד המרכז האמריקני שנמצא בקטאר מבטיח בפועל את קיומה מול אויביה במגרש המוסלמי.
גם למצרים יש הרבה מה להפסיד במקרה של אמברגו אמריקני, היא הרי מקבלת מארה"ב חבילה מכובדת של סיוע כלכלי וצבאי, ורק לאחרונה אושר לה סיוע צבאי בסך 5 מיליארד דולר, הכולל טנקים, מטוסים ותחמושת.
המדינה העקשנית, טורקיה, המארחת עדיין את ראשי ופעילי חמאס בתחומה - עשויה גם היא להפסיד הרבה מאוד במקרה של עימות ישיר עם הבית הלבן, ייבוא הסחורות מארה"ב לטורקיה גדול מאוד בהיקפו והסנאט יכול להגדיל מכסים או אף לאסור על יבואן.
בנוסף, יהיה אפשר להטיל סנקציות נוספות על טורקיה וגם להרחיקה מנאט"ו.
בתוך כך, בכיר בארגוני הטרור הפלסטינים התייחס בראיון לעיתון "אלערבי אלג'דיד" למשא ומתן על עסקת חטופים.
לדבריו, בין הנקודות שאין הכרעה לגביהן, הסעיף המגדיר את מצב סיום המלחמה, בשלב שלאחרי השלב הראשון. המקור הבהיר כי המשלחת הישראלית גיבשה ניסוח שהתוכן שלו "הפסקה קבועה של הפעולות הצבאיות וכל פעילות תוקפנית וכניסת השקט המלא לתוקף". המקור ציין כי ארגוני הטרור רואים בניסוח הזה התחמקות, ושחסר בטקסט באופן ברור "סיום המלחמה".
הצגת כל התגובות