
בעוד נתניהו טס לוושינגטון לבקשת טראמפ כדי לדון במדיניות המכסים יוצאת הדופן של הנשיא, מדינות אחרות, גדולות יותר, מכינות כבר את תגובתן למלחמת הסחר שפתח הבית הלבן.
האיחוד האירופי על 27 מדינותיו מכין גם הוא תגובת נגד למהלך האגרסיבי של טראמפ, שקבע כי מדינות האיחוד יצטרכו לשלם 20% מכס לפחות על סחורה שמיוצאת לארה"ב.
כזכור, גם על ישראל הוטל מכס דומה של 17%, וראש הממשלה ממריא בשעות הקרובות לוושינגטון כדי לדון עם טראמפ על הפחתה או ביטול של המכסים בתגובה לביטול המכסים הישראלים על סחורה אמריקנית.
ב'רויטרס' מציינים כי "המכסים של טראמפ מכסים כ-70% מהיצוא של האיחוד האירופי לארצות הברית - בשווי כולל של 532 מיליארד יורו".
ביום שני צפוי האיחוד האירופי לפרסם רשימה של מוצרים אמריקנים עליהם יוטלו מכסי ייבוא לאירופה.
לפי הדיווח ב'רויטרס', המכס האירופאי צפוי להיות על בשר אמריקאי, דגנים, יין, עץ ובגדים וכן מסטיקים, חוט דנטלי, שואבי אבק ונייר טואלט.
נציבות האיחוד האירופי אמרה כי תטיל מכס של 50% על ויסקי אמריקני מסוג בורבון, אך המהלך מעורר לחץ ודאגה בצרפת ואיטליה, עליהם איים טראמפ להטיל מכסים של 200% על יינות אם המכס על בורבון ייצא לפועל.
האיחוד האירופי מתכנס מחר בלוקסמבורג לפגישה פוליטית ראשונה מאז הכרזת טראמפ על מכסים גורפים, במטרה לגבש תגובה משותפת. שרי הסחר מ-27 מדינות דנים בדרכי פעולה מול וושינגטון: מצד אחד יש רצון לנהל משא ומתן להסרת המכסים, מצד שני – נכונות להגיב בצעדי נגד אם לא תהיה התקדמות.
מדינות האיחוד חלוקות בגישתן:
- צרפת דורשת תגובה תקיפה ומקיפה, כולל השעיית השקעות בארה"ב.
- אירלנד קוראת לתגובה שקולה.
- איטליה מטילה ספק בצורך בצעדי תגובה.
דיפלומטים מזהירים מהסלמה, אך מדגישים שהתגובה חייבת להיות אפקטיבית.
ראש הסחר של האיחוד תיאר את השיחות עם האמריקאים ככנות אך לא מועילות, והמכסים האמריקאיים כ"בלתי מוצדקים ומזיקים".
האיחוד צפוי לאשר צעדי תגובה ביום רביעי, שייכנסו לתוקף בשני שלבים: חלק ראשון ב-15 באפריל והשאר חודש לאחר מכן. במקביל, נשיאת הנציבות אורסולה פון דר ליין תתייעץ עם מנכ"לים בתחום הפלדה, הרכב והתרופות כדי להעריך את ההשפעות ולקבוע צעדים עתידיים.