

איראן מציבה קווים אדומים מול הלחץ האמריקני להסכם גרעין חדש – ומבהירה לשכנותיה במפרץ: כל מדינה שתאפשר לארה״ב להשתמש בשטחה או במרחב האווירי שלה לתקיפה נגדנו, תיחשב לשותפה לתוקפנות – ותישא בתוצאות. כך אמר בכיר איראני לסוכנות הידיעות רויטרס.
למרות הסירוב של איראן לנהל שיחות ישירות עם ממשלו של טראמפ, היא מוכנה לקיים מגעים עקיפים באמצעות תיווך עומאני – ערוץ סודי ותיק בין שתי המדינות.
״שיחות כאלה יאפשרו לנו לבחון אם האמריקנים באמת מעוניינים בפתרון דיפלומטי״, אמר הבכיר. לדבריו, הן עשויות לצאת לדרך בקרוב, אם המסרים מוושינגטון יאותתו על רצינות.
איראן שיגרה אזהרות רשמיות לעיראק, כווית, איחוד האמירויות, קטר, טורקיה ובחריין – ודרשה מהן להישאר מחוץ לכל מהלך צבאי. כל שיתוף פעולה, ולו עקיף, עם מתקפה אמריקנית – ייתפס כאקט עוין שעלול להוביל למכת נגד על אותן מדינות. המנהיג העליון, עלי ח׳אמנאי, כבר הורה לצבא להיכנס לכוננות. בחלק גדול מאותן מדינות שוכנים בסיסי אוויר אמריקנים, מה שדחף את איראן לשגר את האיום.
האיום האיראני מצטרף למערכת אזורית רוויית מתחים: עימותים פתוחים בעזה ובלבנון, תקיפות בתימן, חוסר יציבות בסוריה, וחילופי מהלומות בין ישראל לאיראן. המפרץ הפרסי – שחופי איראן מצד אחד שלו ושותפותיה של ארה״ב מן העבר השני – הפך לזירה נפיצה במיוחד, גם בשל החשיבות האסטרטגית של מעבר הנפט העולמי דרכו.
מרבית המדינות שקיבלו את האזהרה האיראנית סירבו להגיב לדיווח, למעט טורקיה שטענה שאינה מכירה את המסר – אך ייתכן שהוא הועבר בערוצים אחרים, אמרה טורקיה ל'רויטרס'. באיראן דווח כי כווית מיהרה להרגיע והבהירה שלא תאפשר שימוש בשטחה לתקיפה נגד מדינה אחרת.
במקביל, רוסיה – שעדיין נתפסת כבת ברית של טהראן – תקפה את האיומים האמריקניים וקראה לכל הצדדים לנהוג באיפוק. לפי גורם איראני נוסף, בטהראן שואפים לגייס את מוסקבה למאבק המדיני, אך מודים שהנכונות הרוסית תלויה בעיקר ביחסים בין טראמפ לפוטין.
הבכיר האיראני הבכיר ששוחח עם רויטרס העריך כי יש חלון זמן קצר – כשמונה שבועות – לניסיון לגבש הסכם. אם לא תושג התקדמות, הוא הזהיר, ישראל עלולה לפעול ביוזמתה, מה שיכול להוביל גם להחזרת כל הסנקציות הבינלאומיות באופן מיידי.
למרות ההכחשות החוזרות של איראן בנוגע לשאיפותיה הגרעיניות, הסוכנות הבינלאומית לאנרגיה אטומית התריעה לאחרונה כי הרפובליקה האיסלאמית מזרזת את קצב העשרת האורניום – לרמה של 60%, קרובה מאוד לרמת נשק. מדינות המערב טוענות כי אין הצדקה טכנית לכך במסגרת תכנית אזרחית.
טהראן מצידה מסרבת לדון בתכנית הטילים שלה, ומבהירה שאין על מה לדבר כל עוד ארה״ב שולפת איומים. ברקע, גם הרמטכ״ל של משמרות המהפכה, אמירעלי חאג'יזאדה, רמז כי בסיסים אמריקניים באזור עלולים להפוך יעד לתקיפה – תזכורת לתגובה האיראנית על חיסול קאסם סולימאני, אז נורו טילים לעבר בסיסי צבא ארה״ב בעיראק.