למרות שבועות של תקיפות אמריקאיות נרחבות נגד יעדים חות'ים בתימן – בהם מתקני נפט, שדות תעופה ואתרי שיגור – ארגון הטרור של המורדים התימנים, ממשיך לשגר טילים, לאיים על מדינות האזור, ולשבש את המסחר הימי בים סוף. נשיא ארה"ב דונלד טראמפ הבטיח "כוח מוחץ" עד לבלימת האיומים, אך בשטח, השפעת המבצע מוגבלת, מציינים ב-CNN, כאשר האמריקנים מנסים להבין את הסוד של החות'ים.
מאז השבעה באוקטובר, ביצעו החות'ים למעלה מ-100 תקיפות. שתי ספינות כבר טובעו, ורוב הסחר הימי בים סוף מופנה כעת לנתיב העוקף את דרום אפריקה – מה שגורם להשלכות כלכליות גלובליות.
וושינגטון מדווחת על הצלחות: חיסול בכירים חות'ים, פגיעה ביכולות הייצור והברחת הנשק, ופגיעה מדויקת בתשתיות. אך למרות כל זאת, החות'ים לא נסוגים.
לפי הערכות שצוטטו ברשת CNN, מבצע התקיפות האמריקאי מתקרב לעלות של מיליארד דולר בפחות מחודש, מבלי לשנות מהותית את מאזן הכוחות. "אנחנו שוחקים את מלאי התחמושת, הדלק וזמן הכוננות של הצבא", התריע גורם אמריקאי בכיר.
במקביל, החות'ים מאיימים להרחיב את התקיפות גם לאיחוד האמירויות, התומך בממשלה היריבה בצפון תימן. סעודיה מצדה העלתה את כוננות ההגנה האווירית.
למרות המכות שספגו, ההנהגה החות'ית הבכירה נותרה על כנה, ויכולות שיגור רבות עדיין קיימות. החות'ים מסתמכים על מערך הברחות משוכלל, הכולל חלקי טילים ומנועים זעירים – שמאפשרים להם לייצר כטב"מים ארוכי טווח.
היסטורית, החות'ים עמידים ללחץ צבאי. לאורך העשור האחרון, ספגו עשרות אלפי הפצצות מצד סעודיה, ארה"ב ובריטניה – אך לא ויתרו. מומחים מזהירים כי רק איום ממשי של אובדן שטח, שליטה וגישות לים יוכל לדחוק אותם למשא ומתן.
לפי מקורות דיפלומטיים, נבחנת האפשרות למבצע קרקעי שיכלול כוחות מתימן, סעודיה והאמירויות – בגיבוי אווירי וימי אמריקאי. מטרת העל: כיבוש מחדש של חודיידה וצנעא. בשלב זה לא צפויה מעורבות ישירה של כוחות קרקע אמריקאיים, למעט כוחות מיוחדים.
הבית הלבן רואה בחות'ים זרוע ישירה של איראן. טראמפ הבהיר כי יטיל אחריות מלאה על טהראן לכל ירי חות'י, ואף איים בקמפיין הפצצות נרחב אם לא תושג התקדמות במו"מ הגרעין והטילים הבליסטיים.
למרות ההצהרות, איראן בינתיים נמנעת ממעורבות צבאית ישירה. היא ממשיכה לגבות את החות'ים ברטוריקה בלבד – כנראה מחשש להסתבכות ישירה מול ארה"ב.
מטוסי B-2 ומטוסי תדלוק אמריקאיים הוצבו לאחרונה באי דייגו גרסיה – מה שמרמז על כוונה להסלמה או, לכל הפחות, להרתעה. גורמים אזוריים מזהירים: אם לא תושג הכרעה, החות'ים עשויים לגרור את ארה"ב לעימות מתמשך, שעלול להתפשט למוקדים נוספים.