"זעקת אחינו היהודים שצעדו לתוך קרונות הרכבת, מובלים, מוכים ומושפלים. מהדהדת עד לרגע זה, היא זעקת מחויבותה של מדינת ישראל ושלי, כמי שעומד בעת הזו בראש צבאה. מחויבות לזכור לנצח את הזוועה הנוראה ביותר בתולדות האנושות ולוודא שלעולם לא נקל ראש בזוממי רעתנו, לא נפקיד את ביטחוננו בידי זרים ולא ניתן לאיש לשלוט בעתידו של עם ישראל", כך אמר הרמטכ"ל, רב-אלוף גבי אשכנזי, אמש (יום שני) אחר הצהריים בטקס זיכרון לזכר קורבנות השואה באנדרטה ברציף 17 בברלין.
רא"ל אשכנזי התייחס גם לביקורו בוילה ואנזה, בה הוכרזה הדרך ליישום "הפתרון הסופי" להשמדתם של יהודי אירופה, עם עמיתו, הרמטכ"ל הגרמני ואמר: "ביקורנו המשותף במקום בו התקבלה החלטה כל-כך בלתי נתפסת טומן בחובו משמעות עמוקה והיסטורית ומהווה ביטוי ליחסים הפוריים בין צבא גרמניה לצה"ל... קשר זה הוא נדבך נוסף, חשוב ומכריע בניצחוננו על הצורר הנאצי".
בטקס השתתפו נציגי הקהילה היהודית בברלין והושמעו בו תפילת קדיש וא-ל מלא רחמים מפי חזן הקהילה היהודית בברלין.
"הקשרים הקיימים בין המדינות שלנו, ובפרט בין צבא גרמניה לצה"ל, הם קשרים שצמחו מתוך היסטוריה ייחודית והם מהווים ביטוי להבנה ולמחויבות של גרמניה ולאתגר העומד בפנינו. העובדה שרמטכ"ל צה"ל ורמטכ"ל צבא גרמניה עומדים כתף אל כתף בטקס זה היא עדות לכך. האחריות לשואה היא חלק מהזהות הגרמנית של ימינו".
כאמור, מוקדם יותר סייר הרמטכ"ל ב"וילה ונזה" עם עמיתו הגרמני בהדרכת מנהל האתר. "במסדרונות הווילה המפוארת הזו, נרשמה היסטוריה של אכזריות ושנאה, ממש כאן הוחלט על יישומו של הפתרון הסופי, התוכנית להשמדת יהודי אירופה בינואר 1942".
הרמטכ"ל רשם בספר הזיכרון המצוי במקום כי "פעילותם של ארגוני הטרור וקריאתם של משטרים וגורמים אנטישמיים בינלאומיים להשמדת מדינת ישראל גם בימים אלה, מבהירים לנו את המחויבות המוסרית של העולם לפעול כנגד קריאות אלו ואת חשיבות קיומו ועוצמתו של צה"ל. רק הם יבטיחו ש"לעולם לא עוד". לעולם לא ניתן לשואה לחזור על עצמה, נעמוד נכונים לכל אתגר, יכולים לכל צר ואויב שירצה להרע. כך נשבענו – לזכור ולא לשכוח".
בפתח דבריו אמר הרמטכ"ל: "אני, גבי אשכנזי, בן לאב ניצול שואה יליד בולגריה, יוסף זכרונו לברכה, עומד כאן היום ונושא דברים בשם מדינת העם היהודי. מתוך לוחות הפלדה הדוממים המונחים על הרציף, עולה קול זעקתם של אחינו היהודים שצעדו לתוך קרונות הרכבת, מובלים, מוכים ומושפלים. זעקתם המהדהדת עד לרגע זה היא זעקת מחויבותה של מדינת ישראל ושלי, כמי שעומד בעת הזו בראש צבאה. מחויבות לזכור לנצח את הזוועה הנוראה ביותר בתולדות האנושות ולוודא שלעולם לא נקל ראש בזוממי רעתנו, לא נפקיד את ביטחוננו בידי זרים ולא ניתן לאיש לשלוט בעתידו של עם ישראל.
מכובדיי, מפלת גרמניה הנאצית וכישלון מזימתה להשמיד את העם היהודי, סימלו את ניצחונם של רוח האדם, של הצדק והתקווה.
אך אל לנו להתבלבל. גם היום, שישים וארבע שנים מאז שהובילה הרכבת האחרונה מרציף זה יהודים לעבר מחנות ההשמדה ושישים ואחת שנים לאחר שהוקמה מולדת העם היהודי, ממאנת האנטישמיות להיעלם מן העולם. היא משנה את פניה, את שפתה, את דרכה ואת צידוקיה, אולם מטרתה נותרה כשהייתה. גם היום מצהירים מנהיגי מדינות בגלוי על רצונם להשמיד את מדינת ישראל ושוללים את זכותו של העם היהודי לקיום לאומי וריבוני.
מאבקנו הלגיטימי בארגוני הטרור המשבשים את שגרת חיי תושבינו סיפק עילה להתקפות אנטישמיות מצד מכחישי שואה וגורמים עוינים נוספים, המעניקים לגיטימציה לכל מעשי זוועה נגד אזרחי ישראל.
מהמקום הזה, שממנו הובלו אחינו ואחיותינו אל המשרפות ואל תאי הגזים על לא עוול בכפם זולת יהדותם, נאמר לכל השונאים, המכחישים וחורשי הזדון בקול ובראש מורם: אנחנו כאן.
העמידה המשותפת של רמטכ"ל ישראל ורמטכ"ל גרמניה, כתף אל כתף, הוסיף ואמר אשכנזי, טומנת בחובה משמעות עמוקה והיסטורית ומהווה ביטוי ליחסים הפוריים בין צבא גרמניה לצה"ל, יחסים התורמים לכשירותם המבצעית של שני הצבאות והם נעשים מתוך מחויבות הדדית ומתוך אמונה של כל צד בזכותו של האחר לחיות בחופשיות בארצו. קשר זה הוא נדבך נוסף, חשוב ומכריע בניצחוננו על הצורר הנאצי.
הרמטכ"ל סיים את דבריו הנרגשים בטקס באומרו ש"כמפקדו של צבא ההגנה לישראל השואב את מהותו ואת רוחו ממורשתם של ששת מיליוני הנספים בשואה שלא זכו לחזות בתקומת מדינת היהודים, בשמם של אחינו ואחיותינו שנלקחו מכאן אל מותם, בשם כל חיילי ומפקדי צבא ההגנה לישראל ובשם עם ישראל כולו, אני מצדיע היום לזכרם של הנספים ומתחייב כי חזונם ומורשתם ימשיכו להאיר את דרכנו להבטחת חזונו עתיק היומין של עם ישראל.