

נשיא ארצות הברית דונלד טראמפ הכריז אמש (רביעי) על שורה של מכסים חדשים, אשר באופן מפתיע כללו גם הטלת מכס של 10% על איי הרד ומקדונלד הבלתי מיושבים באוקיינוס ההודי. המהלך, אשר תואר על ידי גורם בבית הלבן כנובע מהיות האיים טריטוריה אוסטרלית, עורר תמיהה לנוכח העובדה כי מדובר באיים המוגדרים על ידי ממשלת אוסטרליה כאחד "המקומות הפראיים והמרוחקים ביותר על פני כדור הארץ" ושלא ביקרו בהם בני אדם כמעט עשור.
ראש ממשלת אוסטרליה, אנתוני אלבניז, הגיב להחלטה באומרו כי "שום מקום על פני כדור הארץ אינו בטוח". הוא הוסיף כי המכסים "אינם בלתי צפויים, אך הם בלתי מוצדקים". יחד עם האיים הבלתי מיושבים, נכללו ברשימת המכסים גם טריטוריות אוסטרליות מיושבות כגון איי קוקוס, אי חג המולד ואי נורפוק, כאשר האחרון ספג מכס גבוה יותר של 29%.
הכרזה זו הייתה חלק מנאום רחב יותר בו הציג הנשיא טראמפ את מה שכונה "מכסי יום השחרור", שמטרתם המוצהרת היא להשיב את עוצמת הייצור האמריקנית ולאזן את מאזן הסחר של ארצות הברית. התוכנית כוללת הטלת מכס בסיסי של 10% על כמעט כל הסחורות הנכנסות לארה"ב, למעט סחורות ממדינות המצייתות להסכם הסחר החופשי USMCA.
בנוסף, קבוצה של כ-60 מדינות, שזכו לכינוי "העברייניות החמורות ביותר", תחויב במכסים הדדיים בשיעור של מחצית מהמכסים שהן מטילות על ארה"ב. ישראל נכללת בקבוצה זו ותחויב במכס של 17%. התאחדות התעשיינים הביעה דאגה עמוקה מההחלטה, בציינה כי היא עלולה לפגוע ביצוא ובמקומות העבודה. נשיא ההתאחדות, ד"ר רון תומר, תהה על הבסיס לטענה שישראל מטילה מכסים גבוהים על סחורה אמריקאית. גורם בבית הלבן הסביר כי המכס על ישראל מבוסס על שילוב של חסמים תעריפיים ולא-תעריפיים וטענות להפרות קניין רוחני.
מדינה נוספת לא נכללה בתעריף המיסים החדש, רוסיה של פוטין, למרות כעסו טראמפ על פוטין, דוברת הבית הלבן, קרוליין ליוויט, הסבירה כי סנקציות אמריקאיות קיימות כבר מונעות סחר משמעותי עם רוסיה ואין צורך להוסיף אותה לרשימת המדינות.
ההחלטה על המכסים החדשים מסמנת חזרה למדיניות הכלכלית של כהונת טראמפ הראשונה, כאשר בממשל האמריקני מציינים כי המטרה היא לעודד ייצור מקומי, לצמצם תלות בשרשראות אספקה זרות ולחזק את מעמדה של ארה"ב בסחר העולמי. או במילים של הנשיא "תחילתו של התור המוזהב של אמריקה.