כיכר השבת

על הצדיקים | י"ז כסלו

רבי יוסף יוזל הורוביץ ‘הסבא מנובהרדוק’ זצ"ל | שורות לזכרו לרגל יום ההילולא

לרגל יום פטירתו של רבי יוזל, הסבא מנובהרדוק זצ"ל מאבות תנועת המוסר שחל בתאריך י"ז כסלו – כיכר השבת עם שורות קצרות על חייו ומשנתו האמונית | "והבוטח בה’ חסד יסובבנו" (יהדות)

מבית הכנסת הגדול בנובהרדוק
מבית הכנסת הגדול בנובהרדוק

רבי יוסף יוזל הורוביץ, הידוע בכינוי "הסבא מנובהרדוק", שיום פטירתו חל בתאריך י"ז כסלו - היה דמות מופת בעולם היהדות, שהותירה חותם עמוק בזכות שיטתו המוסרית ומידת הביטחון המוחלט בישועת ה’.

רבי יוזל נולד בשנת ה'תר"י בעיירה פלונגיאן בליטא לרב שלמה זלמן הורוביץ. בגיל 18 נישא, אך בין אירוסיו לנישואיו נפטר חותנו והוא נאלץ לפרנס את משפחת חמותו. את דרכו החל דווקא במסחר, אך מפגש גורלי עם רבי ישראל סלנטר, אבי תנועת המוסר, שינה את מסלול חייו. רבי ישראל, שראה את רבי יוזל רץ בחיפזון ברחובות העיר, עצר אותו ושאל לפשר המהירות. תשובתו של ר' יוזל - שהוא ממהר לפרנס את משפחתו – אך רבי ישראל אמר לו - "יש לקבוע עיקר הזמן לתורה!".

בעקבות המפגש הזה, החל רבי יוזל לשקוד על תלמודו בכולל קובנא רבי יוזל ערך מסע בקהילות היהודיות הגדולות והקים בתי מדרש ללימוד הגמרא בשילוב עם מוסר. בשנת ה'תרנ"ו (1896) החליט לפתוח ישיבה שתהווה מרכז רוחני לפעילותו. מיקום הישיבה נבחר בנובהרדוק, ועל שמה נקראה "ישיבת נובהרדוק". רבי יוזל פעל לייסד ישיבות נוספות בערים עם אוכלוסייה יהודית גדולה.

בלב שיטתו של רבי יוזל עמדה מידת הביטחון המוחלט בה'. הוא גרס שעל האדם להשליך את יהבו על ה', ובכך יזכה לכל מבלי טורח ויגיעה. כדי לחדד את חשיבות הבטחון, היה רבי יוזל אומר שיש קשר הדוק בין מידת הבטחון למידת ההשתדלות: מי שבוטח פחות, עליו להשתדל יותר בפעולות גשמיות. אך מי שבוטח בה' בליבו ובנפשו, יזכה לראות בישועות ה' בלי להתאמץ.

סיפורים רבים מסופרים על ניסים שאירעו לרבי יוזל. פעם, כשכבה הנר בבית בדידות שלו ביער, בטח רבי יוזל בה' שיספק לו נר, ומיד ניגש אליו איש זר והגיש לו נר. סיפור אחר מתאר כיצד בערב פסח אחד, היה ביתו של רבי יוזל ריק ממצרכים. בני ביתו חשו מבוכה רבה, אך רבי יוזל היה שלו ובטוח שהכל יסתדר. ובאמת, תוך כדי דיבור נכנס הדוור והביא סכום כסף. סיפור נוסף מתאר כיצד רבי יוזל קיבל הודעה שאיש אחד הוריש את הונו לישיבת נובהרדוק. כאשר נודע לו שישיבה נוספת טוענת לירושה, חזר לביתו מבלי לבקש את הכסף, משוכנע שה' ידאג לפרנסת הישיבה.

סיפור מרגש במיוחד מתאר כיצד בשנתו האחרונה, בעת שהות בקייב, נכבשה העיר ע"י צבא פטליורה שערך פרעות ביהודים. למרות הסכנה המוחשית, אסף רבי יוזל את תלמידיו ביום שמחת תורה והם יצאו לרחובות העיר בריקודים ובמחולות, עם ספרי תורה, שירה ושמחה. לשאלת התושבים המבוהלים כיצד הוא מסכן את עצמו ואת תלמידיו, ענה רבי יוזל שהבוטח בה' לא יפגע, וכי התורה תגן עליהם.

בקייב, התנאים הסניטריים היו קשים ורבים נספו במגפה. רבי יוזל ניסה לעזור כפי יכולתו, אך נדבק בעצמו ונפטר בי"ז בכסלו ה'תר"ף (9 בדצמבר 1919). לימים הובא לקבורה בהר המנוחות בירושלים.

דמותו של רבי יוסף יוזל הורוביץ, הסבא מנובהרדוק, הותירה חותם עמוק על עולם היהדות. והאיר לארץ ולדרים את אור האמונה והביטחון בה'. זכותו תגן עלינו.

תוכן שאסור לפספס
תגובות

אין לשלוח תגובות הכוללות דברי הסתה, לשון הרע ותוכן החורג מגבול הטעם הטוב.

התגובה נשלחה בהצלחה.
בקרוב התגובה תיבחן ע"י העורכים שלנו, אם תימצא תקינה תפורסם באתר.
התגובה נשלחה בהצלחה.
בקרוב התגובה תיבחן ע"י העורכים שלנו, אם תימצא תקינה תפורסם באתר.
אולי גם יעניין אותך
יהדות