
ממשלת ישראל המורחבת, המונה 38 שרים, אישרה הלילה (רביעי) את העסקה לשחרור חלק מהחטופים שבשבי ארגון הטרור הרצחני חמאס ברצועת עזה.
למתווה העסקה המלא שאישרה הממשלה ורשימת האסירים שישוחררו - לחצו כאן
למעלה מ-200 בני אדם, ילדים, נשים, גברים, חיילים, קשישים וקשישות נחטפו במתקפת הפתע של החמאס ב-7 באוקטובר, וכעת - לאחר שארבעה חטופים שוחררו בשל מצבם הבריאותי, יוצאת לדרך העסקה הראשונה בין ישראל לחמאס.
פרטי ההסכם עם החמאס:
- 50 חטופים, הכוללים נשים, אמהות וילדים, ישוחררו במהלך ארבעה ימי ההפוגה הראשונים
- לא יהיה מצב שישחררו אימהות ללא ילדיהן בנפרד או להיפך
- 150 אסירים פלסטינים, הכוללים רק נערים ונשים שלא הורשעו ברצח - ישוחררו על ידי ישראל
- בכל פעימה של שחרור החטופים, ישראל תקבל מראש, בערב שלפני, את רשימת השבויים שישוחררו למחרת
- ישראל תשחרר את האסירים רק אחרי הגעת החטופים לישראל, וכל אסיר שישוחרר ישוב לביתו בין אם זה ביו"ש ובין אם בעזה.
- לאחר סיום השלב הראשוני, החמאס ישחרר חטופים נוספים ובתמורה יקבל שלושה אסירים מישראל בתמורה לכל חטוף. כמו כן יקבל יום הפוגה בלחימה על כל שחרור של עשרה חטופים.
- במשך 6 שעות בכל יום מימי ההפוגה, בין השעות 10:00 ל-16:00 צה"ל לא יפעל אווירית ברצועת עזה ולא יוכל לאסוף מודיעין מהאוויר
- אם חמאס יפר את הפסקת האש הוא ישלם "מחיר כבד"
- בכל יום של הפוגה ייכנסו לעזה 4 משאיות דלק, 4 משאיות גז ו-200 משאיות של ציוד הומניטרי
ישיבת הממשלה שדנה בעסקה - לאחר אישורה בקבינט המלחמה ובקבינט המדיני ביטחוני, נמשכה כשמונה שעות, בסיומה רק שרי 'עוצמה יהודית' - איתמר בן גביר, יצחק וסרלאוף ועמיחי אליהו הצביעו נגד אישור העסקה. שרי 'הציונות הדתית', בצלאל סמוטריץ', אורית סטרוק ואופיר סופר, וכן השר מאיר פרוש מ'אגודת ישראל' הצביעו בעד העסקה.
מטעמו של פרוש נמסר כי "לאחר ששוחח ושמע את עמדתם של חברי מועצת גדולי התורה - השר מאיר פרוש מ'אגודת ישראל' הצביע בממשלה בעד מתווה שחרור החטופים". השר פרוש אמר כי "במהלך הישיבה קיבלנו תשובות על שאלות ביטחוניות חשובות הנוגעות לתנאי ההחלטה".
לאחר אישור העסקה בממשלה, יש 24 שעות לציבור כדי לערער על ההחלטה לבג"ץ, ולאחר מכן - במידה ובג"ץ, כצפוי, ידחה את העתירות אם יוגשו, העסקה תצא לדרך.
העסקה כוללת לפחות ארבעה ימים של הפסקת אש וחילופי אסירים - כ-50 שבויים ישראלים לעומת כ-150 מחבלים פלסטינים.
לפי הנתונים שבידי ישראל, החמאס והג'יהאד האסלאמי מחזיקים ב-195 ישראלים שנחטפו לעזה, מתוכם - 40 ילדים ו-58 נשים. ההערכה היא שהעסקה תכלול בסופו של דבר 98 חטופים, כאשר לגבי 75 מהם, החמאס יודע היכן הם מוחזקים. לפחות כעשרה ילדים מוחזקים בידי הג'יהאד האסלאמי או גורמים עצמאיים. ישראל העבירה לחמאס את רשימת השמות של 98 החטופים, אך לפי שעה אינה יודעת את מי מתוכם הוא ישחרר, ותדע זאת בערב שלפני כל פעימה.
באישור עסקת החטופים, הגבילה הממשלה את המתווה לעשרה ימים ממועד סיום הפעימה הראשונה ובמקביל אישרה את שחרורם של 300 מחבלים, לאחר עשרה ימים, באם תבוצע עסקה נוספת היא תובא לאישור מחדש של הממשלה.
הסיבה לכך היא התקווה שישוחררו 100 חטופים ולא רק 50, ולצורך כך ישראל תידרש לשחרר 300 מחבלים ולא 150, לשם כך אישרה הממשלה מראש שחרור אפשרי של 300 מחבלים.
בנוסף, כדי לא לתת לחמאס למרוח את העסקה ואת הפסקת האש על פני ימים רבים, הוחלט מראש להגביל את העסקה לעשרה ימים. כאמור, באם חמאס ירצה לאחר מכן לעשות עסקה נוספת, היא תידרש לאישור מחדש של הממשלה.
בהודעת הממשלה נאמר כי "ממשלת ישראל מחויבת להשבתם של כל החטופים הביתה. הלילה אישרה הממשלה את המתווה לשלב ראשון של השגת יעד זה, לפיו ישוחררו לפחות 50 חטופים - נשים וילדים - במשך 4 ימים שבמהלכם תתקיים הפוגה בלחימה. שחרור של כל עשרה חטופים נוספים יביא ליום הפוגה נוסף. ממשלת ישראל, צה"ל וזרועות הביטחון ימשיכו במלחמה כדי להשיב את כל החטופים, להשלים את חיסול החמאס ולהבטיח שמעזה לא יתחדש שום איום למדינת ישראל".
יצוין כי כל ראשי מערכת הביטחון, בהם ראש המוסד, ראש השב"כ והרמטכ"ל, תמכו בעסקה והיו מתואמים לאורך הדיון בממשלה, והשיבו לשאלות השרים. ראשי מערכת הביטחון הרגיעו את השרים כי הלחימה תימשך לאחר סיום ההפוגה. השרים יאב גלנט ובני גנץ הבטיחו כי קבינט המלחמה נחוש לסיים את מטרות המלחמה.
במהלך הדיון, חלק משרי הממשלה ניסו לשכנע את השר איתמר בן גביר לתמוך בעסקה כדי לחזק את הממשלה והלוחמים אך הוא סירב ואמר כי "זו החלטה עם נזק לדורות שעוד תפגע בנו קשות.
השר דודי אמסלם מהליכוד אמר כי "אנשים לא נחטפו בחו"ל. הם נחטפו כאן בישראל מהמיטות שלהם. היה פה מחדל ענק. ענק. לכן אנחנו חייבים להחזיר אותם".
ראש הממשלה נתניהו אמר לשרים בדיון כי ישראל דרשה מידע על גורלם של הדר גולדין, אורון שאול, אברה מנגיסטו והישאם א-סייד בכל עסקה עתידית. נתניהו אף הצהיר בפני שרי הממשלה כי במסגרת ההסכם, חמאס הסכים לאפשר ביקורים של הצלב האדום אצל החטופים שלא ישוחררו והעברת תרופות אליהם.
במהלך הדיון בממשלה, שר התקשורת שלמה קרעי, שאל איך הצבא ישמור על הכוחות בתוך עזה במהלך ימי ההפוגה, ולאחר שקיבל סקירה מצה"ל ושר הביטחון יואב גלנט, הוא המשיך להמליץ איך לדעתו צריך לפעול וספג נזיפה מהשר גלנט, שאמר: "אל תטיף מוסר לצבא. אנחנו מכירים מצוין את השטח". קרעי לא נשאר חייב והשיב לו: "ראינו איך אתם מכירים את השטח ב-7 באוקטובר".
בבתי החולים השונים נערכים לקליטת החטופים - במתחמים נפרדים מיתר המחלקות. הילדים שישוחררו יובאו למרכז הרפואי 'שניידר' בפתח תקווה ואילו הבוגרים שישוחררו יועברו לבתי החולים שיבא, וולפסון, איכילוב, שמיר (אסף הרופא) וסורוקה. בתי החולים קיבלו הנחיה לתעד כל ממצא גופני שיכול להעיד על פשעי מלחמה.
הצגת כל התגובות