
צוות מדענים בארה"ב טוען כי גילה צבע חדש, "אולו", שאינו נראה לעין האנושית ללא עזרה של גירוי ספציפי.
המחקר כלל שימוש בהבזקי לייזר שנורו לעיניהם של חמישה משתתפים. על ידי גירוי תאים ספציפיים ברשתית, המשתתפים טוענים כי חזו בצבע כחול-ירוק שהמדענים כינו "אולו". הממצאים פורסמו בכתב העת Science Advances. פרופ' רן נג מאוניברסיטת קליפורניה בברקלי, אחד ממחברי המחקר, תיאר את הממצאים כ"מרשימים".
פרופ' נג הסביר כי "אולו" היה רווי יותר מכל צבע שניתן לראות בעולם האמיתי". הוא תיאר אותו כדומה לכחול טווס או כחול-ירוק (teal), אך עם רמת רוויה "בלתי נתפסת" ["off-the-charts"].
כידוע לכולנו, אנו רואים צבעים כפרשנות של מערכת הראייה והמוח שלנו לאור באורכי גל שונים. ברשתית העין ישנם שלושה סוגי קולטנים רגישים לצבע הנקראים מדוכים: מדוכים הרגישים לאורכי גל ארוכים (בעיקר אדום - L), בינוניים (בעיקר ירוק - M) וקצרים (בעיקר כחול - S).
המוח מפרש את הצירופים השונים של התגובות משלושת סוגי המדוכים כגוונים שונים של צבע. לדוגמה, גירוי של מדוכים אדומים וירוקים במידה שווה מתפרש כצהוב. כך, שילובים שונים מאפשרים לנו להבחין בכעשרה מיליון גוונים שונים.
החוקרים מיקדו הבזקי לייזר ישירות על מדוכי ה-M (הרגישים לירוק) ברשתית. בראייה רגילה, גירוי של מדוך M מלווה בגירוי של מדוכים סמוכים L (אדום) ו/או S (כחול). אולם, בניסוי זה, הלייזר גירוי רק את מדוכי ה-M, ובכך יצר אות צבע למוח שאינו מתרחש בראייה טבעית.
פרופ' ג'ון ברבור, מדען ראייה שלא היה מעורב במחקר, הביע ספק לגבי הגדרת "אולו" כצבע חדש, וטען כי ייתכן שמדובר בגירוי עוצמתי של אחד מסוגי המדוכים הקיימים. למרות זאת, החוקרים בוחנים את הממצאים כדי להבין את השלכותיהם האפשריות עבור אנשים עם עיוורון צבעים. הם מבהירים כי "אולו" לא יהיה זמין לצפייה במכשירים טכנולוגיים קיימים בעתיד הנראה לעין.