כיכר השבת

יום ה"בליינד דיי"

כבד הראייה משתף: איך עוורים מתנהלים בחיי היום יום?

לרגל יום העיוורים שחל היום שוחחנו עם כבד ראיה ושמענו ממנו האם יש סטיגמות על כבדי הראיה ומה ניתן לעשות שפוגשים בעיוור ברחוב • וגם: ככה אפשר להתחזק ביראת שמיים (מעניין)

| 1 | כיכר השבת |
"מעשה קטן שלך - עולם ומלואו לכבד הראייה"
"מעשה קטן שלך - עולם ומלואו לכבד הראייה" (צילום: שאטרסטוק)

היום, ה-6.6, חל יום העוורים הבינלאומי. בישראל ישנם עשרות אלפי עיוורים אשר מסתובבים בנינו יום יום, אבל מה אנחנו באמת יודעים עליהם?

לרגל היום הזה ביקשתי לשוחח עם בני בירנצוויג, פעיל חברתי בירושלים בנושא עיוורים ולקויי ראיה על מנת להרחיב לנו אופקים ולהבין טוב יותר על עולמם.

"כבר בספר ויקרא מצווה אותנו התורה הקדושה להתייחס לעיוורים ברגישות ותובנה יתרה, ככתוב: "לפני עיוור לא תתן מכשול, ויראת מאלוקיך אני ה'". אנו מצווים מדאוריתא שלא לתת מכשול בפני מי שלא רואה או שראייתו לקויה", פותח בני את שיחתנו.

בני נואם בכנסת על מנת לעלות מודעות לכבדי ראיה (צילום: באדיבות המצלם)

"עיוורים לקויי ראיה מנהלים לרוב חיי שיגרה כמו כולם. אנחנו בעלי משפחות, עובדים למחייתנו ומנהלים חיים שגרתיים לחלוטין בדיוק כמו אלו שאינם בעלי לקות ראיה. אולם לקות הראייה והעיוורון שלנו באים לידי ביטוי כאשר אנו צריכים להתנהל במרחב הציבורי.

"נסיעה שגרתית באוטובוס או הליכה לתפילה בבית הכנסת עלולה להוות עבורנו אתגר", שח בני וממשיך לתאר, "וזאת מכיוון שאנחנו לא יכולים לראות מה קורה מסביבנו. כל מכשול שגרתי, בין אם זאת לבנה שנפלה מהקיר או רהיט שזרוק ברחוב, עלול להוות סכנה עבורנו".

אנשים מכבדים או שלא כולם מקבלים אתכם בהבנה?

"לצערי, למרות הלקות שלנו, אנו נאלצים להתמודד עם דעות קדומות וסטיגמות. ישנם אנשים שלא מבינים את המורכבות של הלקות שלנו, ולעיתים חוששים, נרתעים או חמור מזה - מתייחסים אלינו כאל נחותים. בדיוק בגלל זה אנו צריכים להעלות את המודעות לקהילה שלנו, ולהזכיר כל יום את הציווי האלוקי שניתן לנו בתורה כאשר מדובר על עיוורים. התורה הקדושה מקשרת בין היחס הרגיש לעיוור לבין יראת ה׳.

"כל יהודי ויהודי צריך לזכור שככל שהוא עוזר להפיג את הסטיגמות כלפי עיוורים ולקויי ראיה, כאשר הוא נותן יד לעיוור ברחוב ועוזר לו לחצות את הכביש - הרי שאז יראת השמיים שלו מתחזקת באופן מידי".

הבמה שלך, מה המסר שלך לקוראים?

"אנחנו רוצים שתתייחסו אלינו כשווים, אך עם מוגבלות שמצריכה לעיתים עזרה מצד עוברי אורח טובים. לכן אם אתם רואים עיוור או לקויי ראיה הולך ברחוב, מנסה להיכנס לבית הכנסת או לעלות על אוטובוס - תציעו לו עזרה בעדינות. תשאלו אותו האם הוא מסתדר או שהוא צריך את עזרתכם. עבורכם זאת אולי עזרה קטנה, אך עבורנו זה יכול להוות עולם ומלואו.

"יום "הבליינד דיי" להעלאת המודעות עבור עיוורים ולקויי ראיה כשמו כן הוא: יום שבו הסטיגמות על הקהילה שלנו צריכות להתפוגג ולהיעלם מן העולם", חותם בני ברגש.

תוכן שאסור לפספס
1 תגובות

אין לשלוח תגובות הכוללות דברי הסתה, לשון הרע ותוכן החורג מגבול הטעם הטוב.

התגובה נשלחה בהצלחה.
בקרוב התגובה תיבחן ע"י העורכים שלנו, אם תימצא תקינה תפורסם באתר.
התגובה נשלחה בהצלחה.
בקרוב התגובה תיבחן ע"י העורכים שלנו, אם תימצא תקינה תפורסם באתר.
1
כתבה יפה מאוד כל הכבוד בני על דבריך מתי שאני יכול אני ניגש ושואל אם הם צריכים עזרה ואם כן אני עוזר בשמחה
אבי
אולי גם יעניין אותך
מעניין