כיכר השבת

המעלות והחסרונות

ניתוח קיצור קיבה: איך עושים והאם זה טוב?

סובלים מהשמנת יתר? רוצים לדעת האם ניתוחים זה הליך שכדאי לעשות או להימנע ממנו? • אחראי חדר הניתוחים עושה לכם סדר (בריאות)

| 4 | כיכר השבת |
שעות של השקעה... עכשיו הזמן לבדוק איך מורדים את הבטן
שעות של השקעה... עכשיו הזמן לבדוק איך מורדים את הבטן (צילום: שאטרסטוק)

השמנת יתר היא גורם המוות החמישי בעולם. שכיחותה עולה בהתמדה בקרב בני כל הגילים, והיא מוגדרת כמגפה כלל-עולמי במדינות מפותחות ומתפתחות כאחד, הגובה נטל כלכלי כבד, תחלואה נלווית ותמותה.

התחלואה הנלווית להשמנה כוללת קשיי נשימה, בעיות אורטופדיות, תחלואת כאב כרוני, תפקוד קוגנטיבי ירוד, סוכרת, יתר לחץ דם וסוגי סרטן שונים, כמו גם ירידה כללית באיכות החיים. המדד המקובל והיעיל ביותר להערכת תקינות המשקל הוא אינדקס מסת הגוף (BMI – Body Mass Index).

ישנם אנשים שכלל לא מודעים להיותם בעלי עודף משקל ואחרים אשר מודעים לבעיה זו ולהשלכותיה, כאשר לא פעם הם מרימים ידיים מראש "זה הגנטיקה ודי".

לצד זה, ישנם אנשים שמבינים את המצב לאשורו ומנסים בכל דרך אפשרית למצוא פתרון יעיל להשמנה הכרונית. ההתמודדות היא מאתגרת ויומיומית, החל מדיאטות שונות ומגוונות שצצות כל יום, צום ממושך, רק חלבונים או פחמימות, דיאטה ים תיכונית, ועוד.

בהעדר פתרון ממשי לטווח ארוך, אנשים הסובלים מהשמנה חווים תסכול וייאוש מעלייה וירידה במשקל לא מאוזנת והם מחפשים פתרונות קסם. ישנם התערבויות ניתוחיות כבר שנים רבות אך, חלקן אינם פותרות את בעיית ההשמנה לטווח ארוך.

כאשר התהליך אינו מלווה בשינוי הרגלי האכילה, 30% מהמנותחים יעלו במשקל וידרשו לפרוצדורות נוספות.

בואו נדרש לנושא של ניתוחים. מה פירוש המושג ניתוח בריאטרי? 

ניתוחים בריאטריים נמצאים בשימוש כבר כמה עשורים בארץ ובעולם ונחשבים לאחד האמצעים היעילים לטיפול בהשמנת יתר. מדובר בכמה סוגי ניתוחים שלהם מנגנוני פעולה שונים המבוצעים בשיטה לפרוסקופית (פרוצדורה מלווה במצלמה, ללא חתך נרחב): הקטנה של נפח הקיבה, הקטנת הספיגה של המזון והגברת ההשפעה של הורמוני השובע של המעי לצורך ירידה במשקל.

בעשורים האחרונים התחום התפתח מאוד, כניסת ניתוחים שונים תרמה לסיוע לפתרון בעיית ההשמנה לטווח ארוך.

למי זה מתאים?

מטופלים היכולים לעבור ניתוח בריאטרי הם בעלי BMI של יותר מ־40 או יותר מ־35 הסובלים מאחת או יותר מהמחלות הנלוות להשמנת־יתר כמו סוכרת, לחץ דם גבוה, מחלות לב או דום נשימה בשינה. 

ביצוע הניתוח מותנה בתהליך הכנה והערכה בכדי לבדוק התאמה רפואית, תזונתית ונפשית.

הסוגים הנפוצים של ניתוחים בריאטריים: 

בעשור הקודם היה נפוץ ניתוח "הטבעת", בו היו מניחים מין טבעת סיליקון שחונקת את הקיבה. טבעת זו הייתה נשלטת על ידי שינויי לחץ של הקטנה מול הגדלה ובכך הייתה מצמצת את הקיבה, מפחיתה את יכולת הקיבולת שלה ומעלה את תחושת השובע. למרות הסיכון הנמוך בהליך ניתוחי זה, שכיחותו ירדה בשנים האחרונות, לאור סיבוכים שונים שקרו כולל הקאות מרובות, קושי בנטילת תרופות, החלקת טבעת והצורך במעקב בתדירות גבוהה לצורך ניפוח או ריקון של הטבעת. שיעור הירידה מעודף משקל בחמש שנים עומד על 40% ממשקל הגוף הראשוני.

ניתוח שרוול קיבה: כריתה נרחבת של הקיבה, כך שהחלק הנותר מוארך וצר מאוד, והקיבה מקבלת צורה הדומה לשרוול. יכולת הקיבולת של הקיבה מופחתת בכ-80%, מה שמוביל לשובע מהיר והפסקת אכילה. מעבר לכך מחקרים הראו שבחלק הקיבה שנכרת ישנו הורמון שאחראי על תחושת הרעב במוח, וברגע שכורתים אותו מופחת גם התיאבון. החיסרון הגדול של שיטה זו, לגוף יכולת הסתגלות ופיצוי ובמהלך הזמן השרוול מתרחב, הקיבולת גדלה ואנשים שמטבעם אוהבים לאכול משמינים בחזרה. לאור זאת, מומלץ לצד ביצוע הפרוצדורה שילוב של תהליך קוגנטיבי התנהגותי התורם לשינוי הרגלי אכילה לנכונים ומאוזנים יותר .

מעקף קיבה: הקטנת הקיבה על ידי יצירת כיס של הקיבה המקטין משמעותית את יכולת האכילה, וחיבורו ישירות למעי הדק. בניתוח זה מבוצעים שני חיבורים למעי. החיסרון המשמעותי הוא הסיבוכים בניתוח זה, ייתכנו דליפות מאזורי החיבור, זה ניתוח מורכב ויותר מסוכן, וכן יש פגיעה בתהליך העיכול, כך שנוצרת הגבלה בכמות המזון שנכנס ותת־ספיגה של ויטמינים לכל החיים.

מיני מעקף קיבה: הקטנה של הקיבה וחיבורה ללולאת המעי הדק באמצעות מעקף של כשני מטרים של מעי סופג. לכן הניתוח גורם גם להקטנה של כמויות המזון שנספגות וגם להקטנת הספיגה של ויטמינים. ניתוח זה הוא שילוב בין שיטת השרוול לשיטת המעקף, היתרון בשיטה זו שישנו רק חיבור אחד בין הקיבה למעי. שיטה זו היא המובילה כיום, הבטוחה והיעילה ביותר.

חשוב לזכור: תהליך מוצלח של ירידה במשקל מתחיל קודם בהחלטה ורצון לעשות שינוי בהרגלי התזונה ואורח החיים. אין פתרונות קסם לירידה במשקל, ניתוח לא פותר את הסיבה להשמנה. השמנה היא מחלה - כשאתה מטפל בה אתה מקטין את הסיכויים לחלות בה ואילו כאשר התהליך אינו מלווה בשינוי הרגלי אכילה, המשקל עלול לחזור לקדמותו ואף יותר מכך!

הכותב הינו אח אחראי חדר ניתוח בית החולים איכילוב, בשיתוף עמותת "כל ישראל אחים ואחיות".

תוכן שאסור לפספס
4 תגובות

אין לשלוח תגובות הכוללות דברי הסתה, לשון הרע ותוכן החורג מגבול הטעם הטוב.

התגובה נשלחה בהצלחה.
בקרוב התגובה תיבחן ע"י העורכים שלנו, אם תימצא תקינה תפורסם באתר.
התגובה נשלחה בהצלחה.
בקרוב התגובה תיבחן ע"י העורכים שלנו, אם תימצא תקינה תפורסם באתר.
4
ישר רצים לחתוך יתנו את כל העצות ורק דבר אחד לא יגידו. להפסיק לאכול זבל!!!
חנטריש
3
לא כדאי לכם הניתוח הזה סכנת חיים!
יוני
2
לצערנו הניתוח נפוץ מאוד בחברה שלנו וחושבים שהוא קסם ודווקא פה זה מראה שלא הכול ורוד
יעל

הצגת כל התגובות

1
זהירות מניתוחים בוקס בוקסביום מבית שמש המחנך נכנס לניתוח פשוט ויצא עם רכב של חברא קדישא שלא נדע היזהרו והשמרו
טוב
אולי גם יעניין אותך
בריאות