כיכר השבת

חצי מיליון ישראלים סובלים מסוכרת

יום הסוכרת הבינלאומי: מחלת הסוכרת נמצאת במגמת עלייה מתמדת בישראל ובעולם - רק בישראל בלבד מתגלים כ 30 אלף חולי סוכרות חדשים מדי שנה. על פי הערכות בשנת 2030 קרוב לחצי מיליארד אנשים בעולם יהיו חולים במחלת הסוכרת. ולמרות מגמת העלייה, המודעות לגבי זכויות הסובלים מהמחלה בביטוח הלאומי – חלקית למדי.

| 2 | כיכר השבת |
חצי מיליון איש בישראל חולים בסוכרת, כחצי מליון נוספים נמצאים במצב של סוכרת סמויה
(צילום: shutterstock)

בכל שנה מתגלים בישראל כ-30 אלף חולי סוכרת חדשים וכ-2,500 איש מתים מן המחלה. מחקרים אפידמיולוגים כלל עולמיים מצביעים על נתונים דומים - שכיחות הסוכרת באוכלוסייה הקרובה היא כ 10%. ההערכה היא, שמספר חולי הסוכרת בעולם הוכפל בשלושת העשורים האחרונים מכ- 153 מיליון איש ב-1980 ל-347 מיליון ב- 2008, ובשנת 2030 יהיו בעולם כ-472 מיליון חולים.

יש הטוענים כי חלק גדול מהעלייה במספר החולים קשורה לעלייה בתוחלת החיים אולם ניתן לומר בוודאות כי מספר זה משקף גם את השינוי לרעה בהרגלי החיים והמעבר לאורח חיים הכולל תזונה לקויה והעדר פעילות גופנית. אלה מובילים להשמנת יתר אשר עומדת למעשה בבסיס מגיפת הסוכרת.

סוכרת – פגיעה רב מערכתית

מחלת הסוכרת מובילה לעלייה ניכרת בשכיחות התקפי לב, אירועים מוחיים, פגיעות עיניים עד כדי עיוורון, אי ספיקה כלייתית ופגיעה במערכת העצבים וכלי דם היקפיים, המובילים לכאבים עזים ולהיווצרות כיבים בגפיים תחתונות, עד כדי צורך בקטיעה.

עקב המחלה והסיבוכים הקשים שהיא גורמת, תוחלת החיים של חולי סכרת קצרה בכ-10 שנים בהשוואה לכלל האוכלוסייה.

ההכרה בממדיה הדוהרים של המחלה ובהשלכותיה הבריאותיות, החברתיות והכלכליות של הסוכרת על האוכלוסייה, הובילה לתובנה שיש לרכז מאמצים ומשאבים כלכליים במניעה ובטיפול במקביל. בארצות שונות בעולם מיושמות כבר תוכניות מניע. אולם בישראל הן נמצאות בתהליכי תכנון ובמספר מוסדות חינוך אף נערכו פיילוטים. על תוכנית מניעה לכלול שלושה אספקטים; חינוך לאורח חיים בריא החל מהגיל הרך, איתור מוקדם של העומדים בסיכון גבוה לחלות בסוכרת ונקיטת אמצעים למנוע את התפתחות המחלה.

הגישה הרווחת כיום לגבי טיפול בחולי סכרת היא הגישה האישית לפיה יש להתאים לכל מטופל את יעד איזון הסוכר ואת האמצעים התרופתיים להשגת היעד בהתאם לפרמטרים כגון גיל, משך המחלה, סיבוכים קיימים, מחלות רקע והעדפותיו. את הטיפול יש להתחיל כבר בשלבים המוקדמים תוך מעקב צמוד ורציף וביצוע שינויים כנדרש בהתאם ליעדי הטיפול. הטיפול בסוכרת מבוסס על דיאטה, פעילות גופנית, תרופות והדרכה צמודה של המטופל על ידי צוות רב מקצועי.

לא כל חולה סוכרת זכאי לקצבת נכות

עו"ד שרונה תגר, העוסקת בתביעות ביטוח לאומי מוסיפה:" גם המוסד לביטוח לאומי מכיר במחלת הסוכרת כגורם המזכה באחוזי נכות גבוהים למדי. ביה"ד לעבודה כפה הסדרת ההתייחסות של הוועדות הרפואיות לחולי הסוכרת באופן שחולה הסובל מסוכרת עם אחד הסיבוכים המוזכרים בסעיף, יהיה זכאי לקביעת דרגת נכות של 65%, בלי קשר לחומרת הסיבוך ואף אם נקבעה לנכה דרגת נכות של %0 בגין הסיבוך עצמו. אם שיעור הנכות בשל מחלה הנובעת מהסיבוך עולה על 30% תקבל נכות נפרדת, נוספת, בשל אותה מחלה".

עם זאת, מבהירה עו"ד תגר, "יש לשים לב כי לא כל מי שחולה במחלה ואפילו מדובר בחולה קשה הסובל מסיבוכים יהיה זכאי לקצבת נכות מהמוסד לביטוח לאומי. הזכאות לנכות נקבעת בסופו של דבר לפי אובדן כושרו של האדם להשתכר, עקב מחלתו. אדם עובד, המשתכר שכר גבוה לא יהא זכאי לקבלת קצבה. ובהמשך לכך, לא כל מי שעובד בהכרח לא יהיה זכאי ויש בהחלט עובדים רבין הסובלים מסכרת וגם זכאים לקצבת נכות, אפילו חלקית. כמו ברפואה, גם כאן יש להחיל את ה"גישה האישית" וכל אדם עם מאפייניו, הן הרפואיים והן התפקודיים לכן רצוי להתייעץ עם עו"ד הבקי בתביעות ביטוח לאומי על מנת לעמוד על ההבדלים ועל הזכויות הנובעות מהם".

סוכרת אצל עקרות הבית

"לגבי עקרות הבית המצב סבוך עוד יותר, כי רמת ההוכחה הנדרשת לגבי אובדן תפקוד במשק הבית גבוהה יותר. עם זאת, דווקא אצל עקרות הבית ישנו לדעתי קשר בין מחלת הסוכרת וסיבוכיה לחוסר התפקוד בבית, עקב המאפיינים של עבודות הבית. מי שבקי בתביעות ביטוח לאומי ידע לקשור את הקשר הזה לטובתה של אותה עקרת בית".

התפרצות הסוכרת כתוצאה מלחץ בעבודה

ולגבי נפגעי עבודה מוסיפה עו"ד תגר: "רבים סוברים כי ניתן לקשור את התפרצותה של מחלת הסוכרת ללחץ בעבודה או לאירוע טראומטי שקרה בעבודה בגלל הקשר גוף ונפש, ובהמשך לכך לנסות לקבל מהמוסד לביטוח לאומי קצבת נפגע בעבודה. חייבים להבהיר ולומר כי הקשר שבין פרוץ מחלת הסוכרת ללחץ נפשי עבר גלגולים רבים במהלך השנים וגם כיום, אין גישה אחידה בסוגיה זו והדבר אינו "ברור מאליו". בכל מקרה של אירוע טראומטי בעבודה, רצוי להתייעץ בכדי לנסות ללמוד מעו"ד הבקי בתחום האם האירוע עומד בכללים שנקבעו בפסיקה ל"אירוע חריג" ולבדו, לאור מצבו הרפואי של האדם בעבר ובהווה, האם יש סיכוי לניסיון לקשור את השניים".

מחלה בינלאומית

בכמה מדינות איים באוקיינוס השקט יש זינוק מדאיג בתפוצת הסוכרת. לאחד משלושה מבוגרים יש את המחלה באיי 'הפסיפיק טוקלו', המהווה מיקרו-קוסמוס לאופן שבו הסוכרת יכולה להתפתח במדינות יותר מאוכלסות בעשורים הקרובים. באפריקה שמדרום לסהרה יוכפל מספר האנשים עם סוכרת עד 2035, הזינוק הגדול ביותר מבין כל האזורים בעולם. ההערכות הקודמות מאטלס הסוכרת של הפדרציה ב-2012 היו 371 מיליון אנשים עם סוכרת ו-4.8 מיליון מקרי המוות ב-2012. הנתונים החדשים מראים שמגמת העלייה תימשך. עד סוף 2013, 5.1 מיליון אנשים ימותו מסיבוכים הקשורים לסוכרת. עם 175 מיליון מקרים שלא אובחנו, אנשים רבים לא מודעים לכך שיש להם מחלה שמתקדמת לסיבוכים.

המדינות בהן המספרים הגדולים ביותר של אנשים עם סוכרת הן סין עם 98 מיליון, הודו עם 65 מיליון וארה"ב עם 24 מיליון. לפי אזורים, באוקיינוס השקט המערבי, שכולל מדינות כמו אוסטרליה, סין ויפן, יש 138 מיליון אנשים עם סוכרת, המספר הגדול ביותר של אנשים עם המחלה בעולם.

" המחשבה המוטעית שסוכרת היא 'מחלה של עשירים' עדיין קיימת, ופוגעת בכספים שנחוצים באופן נואש כדי להילחם במגפה", אמר סר מייקל הירסט, נשיא הפדרציה הבינלאומית לסוכרת שדיבר בפורום המנהיגים הבינלאומי על סוכרת באיסטנבול, טורקיה. "ביום הסוכרת הבינלאומי, אנחנו חייבים להמשיך להגביר את המודעות לחשיבות של תזונה בריאה ופעילות גופנית. חיוני ליצור סביבות שמניחות את היסוד לחיים בריאים".

תוכן שאסור לפספס
2 תגובות

אין לשלוח תגובות הכוללות דברי הסתה, לשון הרע ותוכן החורג מגבול הטעם הטוב.

התגובה נשלחה בהצלחה.
בקרוב התגובה תיבחן ע"י העורכים שלנו, אם תימצא תקינה תפורסם באתר.
התגובה נשלחה בהצלחה.
בקרוב התגובה תיבחן ע"י העורכים שלנו, אם תימצא תקינה תפורסם באתר.
1
שימו לב לנתונים אומרים לכם שבישראל חצי מליון חולים במחלה ועוד חצי מליון חולים ולא מודעים לזה וזה אומר שאים בישראל יש כ 7 מליון אנשים תורידו מזה את האנשים עד גיל 40 שבגיל הזה בדרך כלל מתפרצת המחלה ותקבלו כ- 2 וחצי מליון איש מהם תורידו את האנשים הרזים והשומרים על בריאותם וה10 15 אחוז של אנשים עים גנים
שע
אולי גם יעניין אותך
בריאות