כחמישה חודשים חלפו מאז סיים הראשון לציון הגאון רבי יצחק יוסף את כהונתו הרשמית כרב ראשי לישראל ונשיא בית הדין הגדול, אך עד כה טרם הצטרף למועצת חכמי התורה של ש"ס, בניגוד לתחזיות במפלגה שהמהלך יתבצע בתוך ימים או לכל המאוחר במהלך חגי תשרי.
מאחורי הקלעים מתרחשת לה דרמה של ממש ולא מעט חיכוכים עם חלק מההנהגה הרוחנית שצורפה לאחרונה למפלגה שהובילה למצב בו הראש"ל טרם צורף להנהגה הרוחנית.
ל'כיכר השבת' נודע כי לאחר שיחות שהתקיימו בקרב חברי מועצת חכמי התורה וראשי ישיבות אחרים, הציע יושב ראש ש"ס, אריה דרעי, להקים נשיאות משותפת ל'מועצת' (מודל דומה להנהגה המשותפת שהייתה בזמנו בהנהגה הפוליטית; ׳השלישייה׳ דרעי, ישי אטיאס), מהלך שהיה מקובל גם על הראשון לציון.
בנשיאות המשותפת היו צפויים להיות חברים - כך בהצעה המקורית - הראש"ל הגר"י יוסף, זקן ה'מועצת' הגאון רבי משה מאיה וחבר המועצת שצורף בשנה שעברה הגאון רבי אברהם סאלים, ראש ישיבת 'מאור התורה' שבירכו על המהלך.
אלא שאז המהלך השתבש כאשר הגר"מ סאלים חזר בו מהסכמתו ואף הגיש ליו"ר ש"ס מכתב התפטרות מ'המועצת', דרעי - שנפגש עם הרב סאלים - סירב לקבל את המכתב אך במקביל מינוי הנשיאות המשותפת נעצר.
בין היתר, עלתה ההצעה שבמקום הרב סאלים הצפוי לפרוש, יצורף לנשיאות הגאון רבי שמואל בצלאל, חבר ה'מועצת' וראש ישיבת 'פורת יוסף', העיר העתיקה.
בקרב אנשי השטח ופעילי ש״ס קיים זעם רב על ההתנהלות וטוענים כי ש"ס נגררת אחרי הנהגת ה'מרביצי', מי שלפני עשרות שנים ניהלו מערכה נגד מרן פוסק הדור רבינו עובדיה יוסף זצ"ל, שהקים את מועצת חכמי התורה: "לא ייתכן שרבני 'מרביצי' ינהלו מאבק נגד צירוף בנו של מרן למועצת שמרן הקים, לא מתקבל על הדעת".
לצד זאת יש הטוענים כי לתנועת ש"ס נוספו בשנים האחרונות ציבורים גם מקרב הספרדים המשתכנזים שהצביעו בעבר ל'דגל התורה', ציבורים אלה הקימו לעצמם מוסדות ספרדים שהולכים לשם לכתחילה והם מצביעים בגאווה ש"ס, גם אלה מהם שעדיין הולכים למוסדות האשכנזיים אין להם בעיה להצהיר על הצבעה לשס. המצב הזה, שנעשה בעבודה קשה במשך שנים עוד לפני הרחבת מועצת חכמי התורה והתחזק עוד עם צירוף החברים, וקיימת טענה כי יש להתחשב גם בהם.
מנגד, המצדדים בצירוף הראש"ל לנשיאות טוענים כי "לא יתכן שמיעוט קטן יכתיב את אופיה של התנועה וכי יש לתת להם את הכבוד הראוי להם ולדאוג לצרכיהם תוך שמירה על מורשת מרן הרב עובדיה".
בינתיים האווירה העכורה ששררה בקרב פעילי השטח של ש״ס ויצרה התנגדות כלפי הנהגתה הפוליטית של ש״ס הפכה לפומבית למרות שדרעי עצמו ניסה לרכך את האווירה והגיע לבקר במעונו של הראש"ל במהלך חג סוכות האחרון.
בקרב חברים במועצת חכמי התורה קיימת כאמור תמיכה רחבה במהלך של מינוי נשיאות והביעו את עמדתם בפני הראש"ל ודרעי. אך נכון להיום דרעי מתעקש שלא להכריז על הנשיאות המשותפת ובשיחות שקיים הודיע כי בשלב זה לא ימונה נשיא וכך גם לא נשיאות משותפת והציע לצרפו כחבר מועצת מן המניין, גורמים המעורים בנעשה, אומרים שההצעה לא מעשית לאור המצב בשטח.
המתיחות הגיעה לשיא נוסף במהלך הבחירות לרבנות הראשית לישראל, אז הביע דרעי את תמיכתו בהגאון רבי מיכה הלוי למשרת הרב הראשי האשכנזי, אלא שהראש"ל הביע מאחורי הקלעים את תמיכתו בהגאון רבי קלמן בר, שאף ניצח את הבחירות ונבחר לתפקיד.
בש"ס עוקבים אחרי ההתפתחויות בצמרת המפלגה וטרם ברור מתי האירוע הדרמטי במפלגה יגיע לסיומו: "למעלה מעשור שלא חווינו משבר כזה במפלגה, מתפללים שזה ייפתר במהרה", התבטא ח"כ בש"ס המקורב ליו"ר.
הצגת כל התגובות