עם צאת השבת אותרו כל עשרות הישראלים שהוגדרו 'מנותקי קשר' לאחר רעידת האדמה שפקדה את מרוקו. חלקם ישראלים חרדים השוהים במרוקו לרגל היארצייט של האדמו"ר רבי חיים פינטו זיע"א. כעת נחשפים פרטים חדשים על הנס שהיה במקום.
לאחר שתי יממות מאז רעידת אדמה שהתרחשה במרוקו, מתברר כי מניין ההרוגים עלה למעל 2,500 בני אדם, נכון לשעה זו, יש קרוב ל-2,500 פצועים ועוד נעדרים רבים.
הרעידה כזכור וכפי שדווח בהרחבה, הייתה בעוצמה של 6.8, והיא התרחשה במרחק 70 ק"מ ממרקש בלילה שבין שישי לשבת, על פי ההערכות, מדובר ברעידה החזקה ביותר באזור ב-120 שנים האחרונות.
בינתיים, המאמצים לאיתור נעדרים שתחת ההריסות בכפרים ההררים שבאזור מרקש שבמרוקו נמשכים כל העת, כאשר משעה לשעה נאבדת התקווה למצוא עוד אנשים בין החיים.
מלך מרוקו, מוחמד השישי, כינס שוב ישיבה מיוחדת בארמונו בכדי לדון ולאמוד את הנזקים כתוצאה מרעידת האדמה. בין היתר יצטרך המלך לקבל החלטה האם לקבל עזרה ממדינות זרות נוספות. יצוין כי ישראל הציעה את עזרתה וככל הנראה כבר היום תצא משלחת סיוע ראשונה. בקרב המרוקנים יש ביקורת רבה על השלטונות על הטיפול האיטי באזורי האסון של השלטון.
הזווית החרדית והיהודית
כאמור, עשרות יהודים שהו במרוקו בעת האסון, מדובר ביהודים שהגיעו לרגל היארצייט של האדמ"ור רבי חיים פינטו הגדול במרוקו - ראש השושלת.
על פי ההערכות בעיר אסווירה שהו כמעט 3000 יהודים מכל העולם, בראשות האדמו"ר רבי דוד חנניה פינטו.
האסון התרחש מיד לאחר סעודת שבת, לאחר שההמונים במקום סיימו לאכול וישבו באוהל הגדול שהוקם עבורם ללימוד ותפילה.
"קרה לנו נס", מספר אחד המתפללים שהגיע להילולה ל'כיכר השבת', "זו שמחה מהולה בעצב, הרגשנו את הרעידות והתפללנו שהכל יעבור בשלום, וכבר במהלך השבת קיבלנו עדכונים מהמקומיים מה בדיוק קרה".
יצוין, כי בעיר אסווירה במרוקו, יש מעל 20 בתי מלונות ורצועת חוף, והיא עיר נמל הממוקמת לחוף האוקיינוס האטלנטי.
בנו של הרב דוד חנניה פינטו מספר ל'כיכר השבת': "אבי התחיל את המסע הזה לפני קרוב לשלושים שנה; "השנה הגענו ליותר מ-3000 אנשים, זו השנה עם הכי הרבה יהודים שזכינו להביא למקום, יש דרישה גדולה לבוא למקום, שכן כולם שם מרגישים עם אחד, יש חיבור מטורף בין כל האנשים שמגיעים להילולה".
״השבת הזו הסתיימה בנס גדול״, טוען בנו של הרב, "הגלים של רעידת האדמה נעצרו בדיוק ברצועת החוף הקרובה אל האוהל הגדול - ששהינו בו אחרי סעודת השבת, אבי, האדמו"ר רבי דוד חנניה פינטו לא יצא משליטה והוא דאג להרגיע ולחזק את כולם."
אייל מלכה שהגיע לצלם את ההילולה מספר מה שעבר עליהם באותם רגעי לחץ מטורפים: "ערב שבת, סביב לשולחן בזמן שכולם שמחים, שרים ושבעים, הרגשנו לפתע את רעידת האדמה שהייתה באזור מרקש, עיר לא רחוקה מהמקום שבו שהינו, שהיא במרחק של שלוש שעות ממרכז האסון".
לדבריו, "אמנם שמענו קצת במהלך השבת מה קרה, אך רק בצאת השבת, הבנו את גודל האסון, בצאת השבת, הייתה אמורה להתקיים סעודת הילולא ובהוראת האדמו"ר רבי דוד חנניה פינטו בוטלה התזמורת, והחגיגות, וכולם עמדו דקה דומייה לזכרם של הנהרגים והקשיבו לדבריו של הרב פינטו על האסון הנורא".
לדבריו: "גם בשעות אלו עדין מגיעים להילולה יהודים ומגיעים טיסות ישירות למקום בו אנו שוהים, אנחנו כל הזמן מתפללים שימצאו כמה שיותר אנשים בין החיים".
ראש הממשלה, בנימין נתניהו, התייחס לרעש ואמר כי ישראל עומדת לצד העם המרוקאי בשעתו הקשה: "הנחתי את הגורמים הרלוונטיים להיערך לשליחת סיוע הומניטרי למרוקו. אנחנו איתכם".
שר החוץ אלי כהן אמר: "ישראל מושיטה יד למרוקו בשעה קשה זו. מיד עם קבלת הדיווח הצענו לממשלת מרוקו את סיוע משרד החוץ בסיוע הומניטרי וחילוץ נפגעים. משרד החוץ מאתר ומסייע גם ישראלים הנמצאים כעת במצוקה בשעה זו במרוקו".
ג'ו ביידן, נשיא ארה"ב, התייחס אף הוא לאסון ואמר כי הוא "עצוב מאוד" מהרעידה וכי ממשלו נמצא בקשר עם גורמים רשמיים במרוקו: "אנו פועלים במהירות כדי להבטיח שאזרחים אמריקאים במרוקו בטוחים, ועומדים מוכנים לספק כל סיוע הכרחי לעם המרוקאי".
הצגת כל התגובות