"עברית קשה שפה" כידוע, כעת רק מתברר עד כמה. בשכונה החסידית בעש"ט שבפתח תקווה מבינים זאת ההורים כעת היטב, נוכח הפילוג המאיים על התלמוד תורה, בעטייה של המחלוקת על שפת הלימוד.
לב המחלוקת נסוב סביב שאלת שפת הלימוד בתלמוד תורה הכלל חסידי שבשכונה, המנוהל על ידי הרב שמואל רוזנברג. מן העבר האחד עומדים חסידי גור הדורשים את המשך הלימוד בעברית, כפי שהיה נהוג עד היום בת"ת, וכפי הקיים בכל מוסדות גור בארץ. מן העבר השני מתעקשים ההורים מהחוגים הכלל חסידיים, כי משנת הלימודים הבאה יעברו בניהם ללמוד באידיש, כפי שהיה אמור להיות כבר מהקמת הת"ת ונדחה כל העת מתוך התחשבות בגור.
החלוקה הפנימית בין חסידי גור לבין חוגי הכלל חסידי, עומדת על כחצי חצי, מה שגורם לכל צד להתבצר בעמדתו ולהרגיש כי הוא אינו זה הצריך להתפשר.
לטענת ההורים הדורשים אידיש, התכנית המקורית של הת"ת הייתה ללימוד באידיש, מתוך התחשבות בגור הם הסכימו לאידיש חלקי כאשר בעתיד היה מדובר לעבור לאידיש באופן מלא, אולם חסידי גור מנסים לכפות את שפת הלימוד הנהוגה בגור על כל שאר החסידויות.
חסידי גור מצידם טוענים, כי לא ייתכן לחייב ללמוד באידיש ילדים שגדלו בבתים שאינם דוברי השפה, וכי מדובר בהצעה לא הגיונית.
גם הצעות הפשרה שהוצעו, כמו לימוד באידיש ופתיחת מסגרת נפרדת לתלמידי גור החל מכיתה ו´, נדחתה. מה שהוביל לחשש מפילוג התלמוד תורה לשתי מסגרות נפרדות – כלל חסידי וגור.
בעקבות החשש מפילוג ואי הוודאות לגבי ההמשך, שלחה הנהלת המוסדות בשבוע שעבר, מכתבי פיטורין לכל המלמדים בתלמוד תורה.
מנכ"ל המוסדות שאול רוטנברג עימו שוחחנו, העדיף להתעלם מהעובדות כפי שתוארו בפנינו על ידי הורי הילדים, הכחיש לחלוטין את העניין, וטען כי "מכתבי הפיטורין הינם הליך פורמאלי שמבוצע מידי שנה בתאריך ה-31/5, וכי לא ידוע לו על שום ויכוח בעניין שפת הלימוד ועל פילוג המאיים על התלמוד תורה".
נציג גור בוועדה החינוכית של הת"ת, עימו שוחחנו, לא הכחיש את עצם הויכוח, אולם המעיט בחומרת העניין. לדבריו "אין שום סכנת פילוג בתלמוד תורה, אנו מבינים אותם שהאידיש אצלם היא חובה. הם הכל מתוך אחדות ולא ח"ו מתוך מריבה. מכתבי הפיטורין נשלחו ליתר ביטחון, אולם כל המלמדים ייקלטו בחזרה בת"ת. מי שהביא לכם את המידע אינו מהוועדה החינוכית ואינו מודע לעובדות האמיתיות".
"יתכן מאוד", אומר לנו אותו נציג גור, כי "הפתרון שיתקבל לבסוף יהיה, כי רק הכיתות החדשות שייכנסו מעתה ילמדו באידיש, ואילו הילדים שכבר נמצאים כיום בתלמוד תורה, ימשיכו ללמוד בעברית, כפי שלמדו עד היום".
כעת רק נשאר לקוות שהצעת הפשרה הזו, שלא כקודמותיה, תתקבל על ידי הצד השני, תמנע את הפילוג ותביא לביטול מכתבי הפיטורין שנשלחו לצוות המלמדים.
הצגת כל התגובות