לבנון בתסבוכת פוליטית שמערערת את מעט היציבות של המדינה המשוסעת אך שר החוץ הלבנוני ג'ובראן באסיל עסוק בשיגור אזהרות לעבר ישראל ומדינות האזור, במהלך ביקור מדיני ברוסיה בסוף השבוע. "אנחנו לא צריכים לדחוק בישראל ולהביא למלחמה, בשל העובדה הפשוטה שהיא ככל הנראה תפסיד בה. עלינו לעצור בעד ישראל מלהתחיל במלחמה - בשל העובדה שלבנון תנצח", התרברב באסיל בראיון לטלוויזיה הממלכתית הרוסית RT.
"ללבנון היכולות להתמודד עם כל איום", המשיך באסיל, וציין כי כל מדינה שתאיים על לבנון תסבול מההשלכות - שיכולות להגיע עד לאירופה. עם זאת, השר ציין כי מדינתו מעוניינת בשלום וביציבות באזור. "אפילו אם לבנון תהיה המנצחת במלחמה - הדבר לא אומר שהיא רוצה להילחם", ציין. באסיל הוסיף כי הוא אינו מאמין שהקונפליקט הנוכחי יתפתח לכדי מלחמה. "אני בספק שזה יגיע לכך, כי הצד שיתחיל במלחמה יצטרך להתמודד עם ההשלכות".
באסיל הוסיף: "תמיד בחרנו לשמר מדיניות בונה ושקטה עם שכנינו ועם מדינות אחרות בעולם הערבי, אבל הדבר לא מנע פעולות עוינות נגד לבנון".
במהלך הביקור במוסקבה נפגש באסיל עם מקבילו הרוסי סרגיי לברוב. באסיל התייחס גם למשבר הנוכחי בלבנון לאור התפטרותו המפתיעה של ראש ממשלת לבנון סעד אל-חרירי, שנעשתה בהודעה דרמטית מסעודיה והאשים את הסעודים בך. "זו דוגמה טובה שמראה שלמעשה כל אחד יכול להתחיל נגדנו מלחמה", אמר באסיל. "אנחנו מוכנים לפעול במקרה של התפתחויות כאלה, אבל אנחנו מנסים ככל יכולתנו למנוע מזה לקרות ולשמר מערכת יחסים טובה עם סעודיה".
השר הוסיף כי ביירות "תדבוק בגישה הדיפלומטית שוחרת השלום שלה - אלא אם תיאלץ להגן על עצמה". בעוד שלבנון מתנגדת לכל התערבות חיצונית בענייניה, היא גם "לא תומכת בכל סוג של תקיפה מצד אזרחיה נגד סעודיה", הוסיף כשהוא מתייחס להאשמות של סעודיה על פעילות אנשי חיזבאללה נגדה.
השר המשיך ואמר כי נראה שהמצב כולל עוד שחקניות, בראשן ישראל וארה"ב. "כל מדינה יכולה לפעול נגד חיזבאללה, כפי שעושה ארה"ב, למרות שמנהיג הארגון אמר לא פעם כי 'אם אתם רוצים להלחם בנו - אתם יכולים, אבל השאירו את לבנון מחוץ לזה. אנחנו לא רוצים שלבנון תסבול בגללנו'. אנחנו מאמינים שאם יתקפו אותנו הם יענישו את כל אנשי לבנון, ואלה שמעיזים לעשות כן עומדים בפני השלכות. יהיו השלכות לכל האזור ולאירופה".
באסיל הוסיף כי כרגע מתנהל קמפיין נגד לבנון ברחבי המזרח התיכון. "כמה מדינות מנסות להשתמש בכוחות מסוימים כדי להסיר את המנהיג של לבנון", טען, בלי לפרט לאילו מדינות הוא מתכוון. "מה שכל העולם רואה כעת באזור זה עוד ניסיון ליצור חממות של כאוס וחוסר יציבות, שבהמשך מובילים לטרור".
במסיבת עיתונאים שלשום אמר באסיל על רקע התפטרות אל-חרירי, כי "לבנון תגיב לכל ניסיון חיצוני להתערב בנעשה במדינה. הריבונות הלבנונית היא לא למכירה", וציין כי יש "כוחות" שמנסים להדיח את אל-חרירי.
דבריו של שר החוץ הלבנוני מסתמכים על הטענה בשבוע שעבר של מזכ"ל חיזבאללה, חסן נסראללה, כי סעודיה הכריזה מלחמה על לבנון ועל חיזבאללה – ומנסה להניע את ישראל לתקוף את לבנון: "סעודיה ביקשה מישראל לתקוף את לבנון והסכימה לשלם על זה מיליארדים. זו לא פרשנות, זה מידע המבוסס על עובדות". נסראללה ניסה להרגיע את הלבנונים באמירה שאף שצריך להיות מוכנים למלחמה, לא סביר להניח שהיא אכן תפרוץ – משום שישראל יודעת שהמחיר של מלחמה כזו יהיה כבד.
כדי לחדד את הקשר בין ישראל לסעודיה ציין נסראללה את הנחיית משרד החוץ בירושלים לשגרירויות ישראל להביע תמיכה במאמץ הסעודי נגד חיזבאללה, וגם את מה שכינה "הסיוע הישראלי" למורדים הסורים ולג'בהת א-נוסרה, ארגון הטרור הסורי הקשור לאל-קאעידה. "ישראל מנסה להוביל למלחמת אחים", טען. הוא הזהיר את ישראל שלא לעשות טעות ולנסות לנצל את המצב בלבנון: "שישראל לא תחשוב שאנחנו פוחדים או מבולבלים. אנחנו חזקים היום יותר מתמיד".
מוקדם יותר אתמול העיתון הכווייתי "א-ראי" דיווח כי חיזבאללה העלה את רמת הכוננות שלו בכל רחבי לבנון לדרגת שיא בשל האיומים עליו מכמה מדינות, ובראשן ישראל.
מנגד בישראל משגרים מסרים מרגיעים, בשבוע שעבר התייחס הרמטכ"ל רב-אלוף גדי איזנקוט בריאיון נדיר שהעניק לאתר העיתון "אילאף" הסעודי גם למצב בלבנון בעקבות התפטרותו של ראש הממשלה סעד אל-חרירי. "חיזבאללה החל להרגיש את הלחץ הפיננסי. יש גם ירידה בתמיכה בחיזבאללה ויש הפגנות בדאחייה. אין לנו כוונה ליזום התקפה על חיזבאללה, אבל לא נקבל שום איום אסטרטגי על ישראל. אני שמח מאוד שיש שקט שנמשך 11 שנים. אני לא רואה סיכוי גבוה להסלמה", אמר איזנקוט.