
בימים של מחאות חברתיות וכלכליות, כאשר החברות הגדולות מנסות כמעט בכל מחיר לבוא לקראת הצרכן, יש מי שכבר למד להעריך את המגזר החרדי כבעל פוטנציאל רכישה משמעותי עבור כל עסק, כמעט. מכתבה מורחבת באתר גלובס עולה כי כוח הקנייה המוערך של הציבור החרדי, המהווה כ-11% מהאוכולוסיה, עומד על כ-10.5 מיליארד שקל בשנה, בתחשיב חודשי של כ-6,500 שקלים למשק בית.
בשנים האחרונות החברות הגדולות במשק משקיעות מאמץ רב באסטרטגיות שונות בשיווק ומכירה לציבור החרדי. אך יש מקום גם לרשתות ולעסקים קטנים, כך עולה מדבריו של יעקב שטרן, מנכ"ל חברת הפרסום החרדית "מימד", "עסק או מותג חדש, העושה את צעדיו הראשונים בשוק החרדי, צריך להשקיע הרבה יותר ב"הידברות" עם הצרכן החרדי ולאורך זמן, מאשר עסקים או מותגים ותיקים ומוכרים." הוא מוסיף ואומר "הדרך הטובה ביותר להשגת המטרה, היא השקעה בפרסום בעיתונות החרדית ובפרסום מפה לאוזן. הצרכן החרדי מאמין לעיתונות החרדית, ולכן הפרסום בה עובד אך יש הטוענים שהפרסום שעובד הכי טוב במגזר החרדי הוא א' א' א': אישה אחת אמרה. פרסום מפה לאוזן".
ההשקעה משתלמת, ועסקים שמתעלמים מהציבור החרדי, מאבדים פוטנציאל עסקי לא מבוטל, כיוון שהצרכן החרדי הרחיב את סל הקניות שלו גם למותגים ולמוצרי מותרות שונים, כפי שאומרת שלהבת חסדיאל, עורכת FINE, מגזין העיצוב והלייף סטייל לציבור החרדי, "בעקבות הקיצוץ בקצבאות הילדים, יותר חרדים יוצאים לעבוד. הם משתכרים יותר, כוח הקנייה שלהם גדל והם נעשים מודעים יותר למוצרי פרימיום, כמעט בכל תחום המתחשב באורח חייהם - החל מטיפוח ואופנה וכלה בתיירות ועיצוב פנים". לדבריה, "יש צורך בבירור הערכים והצרכים הפונקציונליים והאמוציונליים של המגזר, ומהמקום הזה קל יותר להחדיר מותג חדש ולבסס נתח שוק". חסדיאל אומרת כי עסק שיודע לנגן על האקורדים הנכונים, אין סיבה שלא יצליח לחדור לשוק החרדי, ובמיוחד בתחומים שבהם עדיין לא זיהו את הפוטנציאל, כמו קוסמטיקה, גאדג'טים, שוק ההון ורכב, "מי שיתאמץ ירוויח" מסכמת חסדיאל.
ורד אורבך, בעלת חברת "פופון", יבואנית מנשאים לתינוקות, אומרת כי "כל יבואן מוצרי תינוקות, גם של מוצרי פרמיום, שלא מנסה לכבוש את השוק החרדי - מפספס. זה שוק אדיר". לדבריה "למרות שהיכולת הכלכלית של החרדים נמוכה, הם עדיין מעדיפים לקנות מוצר איכותי שישמש אותם לאורך זמן, בגלל ריבוי הילדים. ההורה החרדי קונה מנשא מתוך צורך פיזי וראייה לטווח ארוך, בניגוד לחילוני שקונה מנשא מתוך צורך אופנתי. זה ללא ספק שוק שמעריך וצורך איכות. עם זאת, מרבית המנשאים שאני מוכרת במגזר החרדי הם המנשאים הפחות יקרים שעלותם היא 600 שקל".
לדבר בשפה חרדית
מסכימה איתה חני טרנר, בעלת "הנסיך הקטן", ואומרת: "האימא החרדית תעשה מאמץ, ואף תיעזר בגמ"חים, כדי לשלם יותר עבור המוצר הכי טוב בשוק, ולא בגלל הפוזה אלא בגלל שהיא יודעת שמוצר טוב יחזיק לה למספר לא מבוטל של ילדים. מסיבה זו, המוצרים שלנו מתומחרים בצורה זהה לספקים בכל המגזרים".
אולם בעלי עסקים רבים, מודעים לכך כי הציבור החרדי מחפש מחירים משתלמים וחובב "מבצעים" כמו שאומרת עירית גופר-ששון, מעצבת ובעלת רשת התכשיטים Amaro: "הלקוחה החרדית אוהבת מבצעים והנחות, אלא שכרשת הפונה לכלל המגזרים, אין אפשרות לעשות מבצעים והנחות רק לקהל כזה או אחר. לכן, הפתרון הוא תמהיל מוצרים זול יותר בחנויות הפונות לקהל זה, לצד תמהיל המוצרים הרגיל. ובמקביל, פרסום בעיתונות החרדית של קופונים למימוש הנחה".
החברות לומדות, לעתים רק מתוך הניסיון, להתאים את עצמן לכללי הצניעות הנהוגים במגזר, למשל בתעודת האחריות שנתנו ברשת Amaro, מופיעה תמונה של אישה לא צנועה. מכיוון שלקוחות חרדיות העירו לנו, בימים אלו מונפקת תעודה חדשה, "למעשה, כל הפרסומים החדשים שלנו - הקטלוג, תעודות האחריות והמודעות - כולם יהיו פחות חשופים ועם פחות דוגמניות. הקהל החרדי חשוב לנו ואנחנו לוקחים אותו בחשבון יותר מבעבר. זה קהל עם פוטנציאל אדיר שאסור לנו לפספס" אומרת גופר-ששון.
בעלי העסקים למדו גם לדבר בשפה החרדית של עזרה לזולת, כפי שאומרת חני טרנר, מ "הנסיך הקטן", "אנחנו יוזמים קידומי מכירות שונים שעוזרים לנו לבנות ולקדם מפה לאוזן את המותגים השונים שלנו במגזר, כמו תרומה של עשרות מוצרי תינוקות לגמ"חים. במקביל, להפצת מוצרים חדשים שיוצאים לשוק לכתבי צרכנות בעיתונות החרדית, אנו גם מעניקים מוצרים חדשים אלו כתרומה לעמותות חרדיות שונות. מדי שנה אנחנו תורמים מאות פריטים שונים. אנחנו עושים זאת כי זה נכון גם מסחרית וגם מיתוגית. זה ללא ספק עושה טוב לפרסום שלנו מפה לאוזן, שעובד הכי טוב במגזר החרדי".
לסיום, עשרה טיפים של יעקב שטרן, מנכ"ל חברת הפרסום החרדית מימד, איך להצליח בפנייה לשוק החרדי: התאמה של המוצר ובדיקה האם יש לו פוטנציאל מכירתי; לא לזלזל באינטליגנציה הצרכנית של המגזר, החרדי הממוצע אינו מחפש רק מחיר זול, הוא מודע גם לטיב ואיכות וצורך גם מותגים ; הצרכן החרדי משווה מחירים, דאגו להיות אטרקטיביים לעומת המתחרים; חשוב להכיר את גווני 'השחור' של המגזר המורכב מקהלים שונים על מנת לפנות אליהם בערוץ המתאים; כשרות, ולא רק של מזון, מהווה את כרטיס הכניסה לבית החרדי; הקפידו על זמינות רציפה ומספקת של המוצר או השירות בשטח; פרסמו - השתמשו בערוצי הפרסום החרדיים ובמדיה הכתובה; חשוב להיעזר במישהו שמכיר את השפה והניואנסים של המגזר החרדי, לעתים פרטים שנראיים שוליים יכולים להיות מהותיים לצרכן החרדי; אין צורך להוסיף מסר יהודי כשזה לא רלוונטי לפרסום, כפי שאומר שטרן "מזגן לא צריך כיפה". ולסיום, הוא ממליץ להשתחרר מדעות קדומות ולקחת בחשבון שהמגמות העולמיות אינן פוסחות על הצרכן החרדי, הוא אינו קופא על שמריו, אלא משתנה ומתחדש כל העת, "וכדאי שתעמדו בקצב" ממליץ שטרן.