קצת על מנגו...
מוצאו של המנגו הוא בעיקר מדרום אסיה, במיוחד הודו ומיאנמר, אך כיום המנגו מעובד באזורים טרופיים וסובטרופיים רבים ברחבי העולם. וכן- גם אצלנו בישראל מגדלים מנגו. בישראל כמעט ולא נראה בעבר עץ מנגו והיום בתוך 20 שנה ישראל הפכה לאימפריה קטנה של יצוא מנגו. בישראל 17 אלף דונם של עצי מנגו המניבים כ-40 אלף טונות פרי בשנה. קרוב למחציתו מיוצא בעיקר לאירופה.
עצי מנגו משגשגים באקלים חם, טרופי וסובטרופי עם טמפרטורות הנעות בין 24°C ל-27°C. הם דורשים אדמה חולית מנוקזת היטב עם רמת pH בין 5.5 ל-7.5.
מנגו גדל בדרך כלל משתילים מושתלים ולא מזרעים כדי להבטיח צמיחה מהירה ואיכותית של הפרי. השתילה נעשית בדרך כלל עם תחילת העונה הגשומה.
ערכים תזונתיים
מנגו הוא לא רק טעים אלא גם עמוס במרכיבים מזינים חיוניים. להלן פירוט הפרופיל התזונתי של מנגו טיפוסי (כ-165 גרם):
קלוריות: 99
חלבון: 1.4 גרם
פחמימות: 25 גרם
סוכר: 23 גרם
סיבים: 2.6 גרם
שומן: 0.6 גרם
מנגו עשיר בוויטמינים ומינרלים, כולל:
ויטמין C: 60.1 מ"ג (67% מהערך היומי)
ויטמין A: 1,785 IU (36% מה-DV)
חומצה פולית (B9): 71 מק"ג (18% מה-DV)
ויטמין E: 2.32 מ"ג (12% מה-DV)
אשלגן: 277 מ"ג (6% מה-DV)
מגנזיום: 14.8 מ"ג (4% מה-DV)
לפרופיל התזונתי העשיר של מנגו מספר יתרונות בריאותיים:
מגביר חסינות: מנגו עשיר בוויטמין C ו-A, מסייע בחיזוק המערכת החיסונית. ויטמין C תומך בייצור תאי דם לבנים, בעוד ויטמין A מסייע בשמירה על בריאות ריריות.
משפר את העיכול: מנגו מכיל אנזימי עיכול כגון עמילאזים, המסייעים בפירוק פחמימות מורכבות. תכולת הסיבים מסייעת בשמירה על יציאות סדירות ומניעת עצירות.
תומך בבריאות העין: נוכחותם של ויטמין A ובטא-קרוטן במנגו מקדמת ראייה טובה ומפחיתה את הסיכון לניוון מקולרי הקשור לגיל ולעיוורון לילה.
מקדם את בריאות העור: מנגו עשיר בנוגדי חמצון כמו ויטמין C ו-E, המסייעים בהגנה על העור מפני נזקים הנגרמים על ידי רדיקלים חופשיים. הם גם מסייעים בייצור קולגן, מקדמים עור בריא וצעיר.
מוריד כולסטרול: הסיבים, הפקטין והוויטמין C במנגו מסייעים בהורדת רמות הכולסטרול הרע (LDL). תכולת האשלגן מסייעת גם בשמירה על לב בריא על ידי שליטה בלחץ הדם.
מסייע בניהול משקל: למרות היותו דל יחסית בקלוריות, מנגו משביע בשל תכולת הסיבים שלהם, שיכולים לעזור לשלוט ברעב ולסייע בניהול משקל.
בתאבון ולבריאות!