לפני כמעט 3 שנים, בפברואר 2022, ימים ספורים לפני פלישת רוסיה לאוקראינה, שוגר לחלל לוויין רוסי מסתורי בשם "קוסמוס 2553". הלוויין ששוגר מבסיס החלל פלסצק ברוסיה התמקם במהירות בקצה גבול המסלול הלווייני הנמוך בגובה של כ-2,000 קילומטרים - אזור רווי בקרינה שעלולה לפגוע ברכיבים אלקטרוניים רגישים.
לווין "קוסמוס 2553": תעלומה בחלל
הלווין הרוסי "קוסמוס 2553" ממשיך לעורר סקרנות ושאלות בנוגע לייעודו האמיתי ויכולותיו. בעוד שמשרד ההגנה הרוסי טוען כי הלוויין נועד לבחון מערכות חדשות בתנאי קרינה קשים, מומחים במערב מטילים ספק בטענה זו ורואים בו פוטנציאל לכלי נשק.
מיקומו של "קוסמוס 2553" בקצה גבול המסלול הלווייני הנמוך, המכונה "מסלול בית קברות", (אזור המשמש כ"חניון" ללוויינים שסיימו את פעילותם בגובה של כ-2,000 ק"מ) מעורר חשד נוסף. אזור זה, המכיל שרידים של לוויינים ישנים, עשיר בקרינה שעלולה לפגוע במערכות אלקטרוניות רגישות. מומחים תוהים מדוע תשגר רוסיה לוויין ניסוי לאזור שכזה, אלא אם כן מטרתו היא לבחון את עמידותן של מערכות נשק בתנאים קשים.
דיווחים בעיתונות האמריקאית, המסתמכים על מקורות מודיעיניים טוענים כי "קוסמוס 2553" נושא ראש נפץ דמה. פרט זה מרמז על כך שרוסיה עשויה לפתח נשק נגד לוויינים (ASAT). נשק מסוג זה בעל יכולת להשמיד לוויינים אחרים עלול להיות בעל השלכות הרסניות על מערכות תקשורת, ניווט והגנה אזרחית.
השלכותיו של פיצוץ גרעיני בחלל יהיו הרסניות: השמדת לווייני תקשורת, ניווט צבאי וחיישני הגנה, שיבוש מערכות חשמל ותקשורת על פני כדור הארץ, ויצירת פסולת חלל מסוכנת שתסכן לוויינים אחרים כולל תחנת החלל הבינלאומית.
מרוץ חימוש בחלל?
רוסיה הטילה וטו על החלטה של האומות המאוחדות לאסור נשק גרעיני בחלל, צעד שמחזק את החששות מפני מרוץ חימוש בחלל. סין נמנעה בהצבעה אך ממשיכה לפתח יכולות חלל מתקדמות כולל טכנולוגיה לנטרול לוויינים. המקרה של "קוסמוס 2553" מדגיש את הדחיפות בהסדרת השימוש בנשק בחלל ומוציא אל האור את הסכנה הטמונה בהסלמתו של הסכסוך בין רוסיה למערב לתחום החלל.