חמישה עשר אלף דולרים. זהו מחיר המקסימום לראש עזתי כדי שיוכל לצאת מחורבות העיר בדרכו אל החופש במצרים.
בעיתון ה'ניו יורק טיימס' ערכו היום (חמישי) כתבת תחקיר על תופעת השוחד של עזה ועל הדרך היחידה שנותרה לתושבי העיר כדי להינצל מהגיהינום שהביאו על עצמם בשבעה באוקטובר.
כיום, קיימות למעשה שתי דרכים כדי לצאת מעזה: או להיתפס בידי ישראל, או לברוח למצרים השכנה. ישראל משוכנעת שיש גם מנהרות הברחה בין מובלעת הטרור למדינה הערבית השכנה מדרום, אך מנהרות אלו ככל הנראה שמורות לבכירי חמאס ולא לפשוטי העם שנשארים למות בהפגזות.
אך כדי לברוח למצרים, צריך להיכלל ברשימות מסודרות שמאושרות על ידי גופי הביטחון המצריים ובשיתוף פעולה מסוים עם ישראל.
במצרים כמו במצרים, הכסף יענה את הכל ויש אפילו חברות שדואגות להכניס לרשימות היציאה את העזתים שיעמדו במחיר הפדיון הגבוה.
המצב הגיע לידי כך שעזתים רבים החליטו לפנות לאתרי גיוס כספים בינלאומיים בבקשה לסיוע עבור השגת הסכום המספק לקבלת ה"ויזה" המיוחלת.
על פי ההערכות, במהלך שמונת החודשים האחרונים הצליחו לעזוב את עזה כ-100,000 בני אדם, מי מהם בעלי אזרחות זרה ומי בשוחד.
Hala, חברה שנראית לפי ה'טיימס' כקשורה בקשר הדוק לממשלת מצרים, היא החברה המטפלת בבקשות הרבות של העזתים להיכנס לרשימה המיוחלת.
אך למעשה, מאז השתלטו חיילי צה"ל על מעבר רפיח, גם האפשרות הזאת איננה קיימת יותר, בגלל מצרים שמסרבת להכיר בשליטה הישראלית במעבר ומאז סגרה אותו בצורה הרמטית לסחורות ובני אדם.
"הניו יורק טיימס שוחח עם תריסר אנשים בתוך ומחוץ לעזה שניסו לעזוב את השטח או לעזור לבני משפחה או חברים לעשות זאת. כולם פרט לאחד דיברו בעילום שם בשל חשש מנקמה מצד הרשויות המצריות כלפיהם או כלפי קרוביהם או חבריהם", נכתב בכתבה.
קיימת גם אפשרות לשלם סכומי עתק למתווכים לא רשמיים שימצאו את הדרכים שלהם להעביר את העזתים החוצה בדרכם אל החופש. מכתבת ה'ניו יורק טיימס' לא ברור אם אותם "מתווכים" מוציאים את העזתים דרך מעבר רפיח או שמא באמצעים אחרים. (מנהרות?)
המחירים של חברת 'חלא' הרשמית נמוכים יותר. עלות ה"וויזה" לכל עזתי עומדת על בין 2,500 ל-5,000 דולר לאדם, כך לפי עדות של שבעה עזתים שעברו את התהליך.
לפי ה'טיימס', חברת 'חלא' המצרית דורשת את העברת התשלום בצורה בירוקרטית ומסובכת. קרובי משפחה של העזתי נדרשים להתייצב באופן פיזי במשרדי החברה בקהיר ולשלם את הסכום הכולל בשטרות של 100$ שהונפקו בשנת 2013 או לאחריה. חברת 'חלא' המצרית שנראה כי מעורבת עד צוואר בתעשיית שוחד ענפה הכחישה את ההאשמות ואמרה כי היא פועלת כחברת תיירות שנותנת שירות VIP לאלו שפונים אליה.
אחת מחברות גיוס הכספים המקיימות פלטפורמות לגיוס המוני ברשת אמרה כי מאז תחילת המלחמה נפתחו לא פחות מ-19,000 קמפיינים הקשורים לפלסטינים בעזה, חלק מהם כאמור במטרה לגייס כספים עבור היציאה מעזה.
כעת נותר לתהות אם וכמה ישראל מעורבת בתופעה המדאיגה, שכן לא מן הנמנע שמחבלי חמאס ונוח'בה יברחו מאימת הדין אל מצרים - באותם אמצעים בדיוק.
הצגת כל התגובות