"ארור כל מי שסחר בדמנו, שרף את ליבנו ובתינו והרס את חיינו". את המשפט הזה אמר "צלם העיתונות" העזתי מוטז עזיזה, לאחר שיצא מרצועת עזה.
כמו העזתי הנ"ל, רבים אחרים היו רוצים לומר את אשר על ליבם על ארגון הטרור חמאס, אך מעדיפים הם לשתוק מחשש לחייהם.
עם זאת, עיתון ה'ניו יורק טיימס' הצליח לראיין כמה עזתים שדיברו נגד חמאס, מי בשמם ומי בעילום שם.
"בראיונות עם קרוב לתריסר תושבי עזה בחודשים האחרונים, מספר מהם אמרו שהם רואים בחמאס אחראי לפתיחת המלחמה ולסיוע להביא מוות והרס עליהם, גם כשהם מאשימים את ישראל בראש ובראשונה", כותב 'טיימס'.
עזתי אחד בשם ראאד אל קלאני אמר שחמאס פועל קודם כל לפי האינטרסים שלו. "זה התחיל ב-7 באוקטובר, והוא רוצה לסיים את זה בתנאים שלו", אמר העזתי המתוסכל.
"אבל הזמן מתקתק ללא תקווה פוטנציאלית לסיים את זה", הוסיף אל-קלאני. "חמאס עדיין מחפש את נתח הכוח שלו. חמאס לא יודע איך לרדת מהעץ שעליו טיפס", אמר האיש.
ה'ניו יורק טיימס' מצטט עזתים שאמרו בראיון כי חמאס ידע שפתיחת המלחמה בשבעה באוקטובר תביא על האזרחים הרס וחורבן, אך הוא לא סיפק מזון, מים או מחסה כדי לעזור לאנשים לשרוד.
מכון סקרים פלסטיני שבסיסו בשטחים ערך סקר בחודש מרץ שהעלה כי שלושת רבעי מהעזתים מתנגדים ליחיא סינוואר ומנהיג חמאס בחו"ל איסמעיל הנייה.
מייסד המכון הפלסטיני לסקרים הסביר את תוצאות הסקר. "כשאתה מבין אחרי שישה חודשים או שבעה חודשים שעזה מושמדת לחלוטין והחיים שלך כעזתי נהרסים לחלוטין, משם מגיעים אנשים כשהם לא תומכים בסינוואר או הנייה", הסביר.
"כמה מכמעט תריסר העזתים שעמם דיבר ה"טיימס" על חמאס אומרים שהמלחמה הזו נמשכה זמן רב יותר מכל סכסוך קודם בין ישראל לפלג פלסטיני חמוש בעזה, בין השאר משום שחמאס שואף לא רק לשרוד, אלא להיצמד לשלטון. ואם כן, אין ערובה שמלחמות עתידיות עם ישראל לא יכניסו את העזתים בחזרה לאותה עליבות", מצטט ה'טיימס'.
יתר על כן. עזתית ששוחחה עם ה'טיימס' אמרה כי בני משפחתה ששוהים בעזה אמרו לה כי הם לא רוצים שהמלחמה תסתיים לפני שחמאס בעזה יובס ושלטונו יתפרק.
"הם יכלו להיכנע מזמן ולהציל אותנו מכל הסבל הזה", אמרה האישה, שביקשה לא להזכיר את שמה מחשש לתגמול.
עורך דין אחר תושב עזה אמר כי "מה שאנחנו לא תומכים זה שהם ממשיכים במלחמה הזו כשהם לא השיגו אף אחת מהמטרות שהם קבעו להשיג", אמר עורך הדין. "זו לא התנגדות. זה טירוף", אמר האיש שתמך בתחילה בטבח שהתרחש בשבעה באוקטובר.
"אני לא רוצה להקריב את חיי, את הבית והבית שלי למען אף אחד", אמרה אימן עאבד, תושבת ג'באליה שבצפון עזה, בעת שחרור אחד האסירים.
"מי אתה שתכפה עליי חיים מהסוג הזה? הבית שלי הלך כי המאסר של מישהו יסתיים אחרי ארבעה חודשים, למה? מה הרווחתי?", קבלה העזתית.
משמיעי הביקורת נגד חמאס מעלים שוב ושוב את הטענה כי בעוד האזרחים היו בסכנה מעל הקרקע, מנהיגי ארגון הטרור ישבו בבטחה בבטן האדמה, במנהרות המרווחות.
"יש כעס בלתי נשלט נגד חמאס", אמרה האישה הנ"ל, "הוא זרק את העם הפלסטיני לקרקעית הבאר".
הצגת כל התגובות