
נשיא רוסיה ולדימיר פוטין אמר בראיון שפורסם היום (רביעי) כי הוא תומך בתוכנית של סין לסיום המלחמה, ואף הוסיף כי הוא נותר פתוח לדיאלוג.
לפני מעט יותר משנה, פרסמה סין מסמך דיפלומטי שמציין את הקווים הכלליים לפי השקפת עולמה לסיום המלחמה באוקראינה.
המסמך שכולל שתים עשרה נקודות עיקריות, מציין את השקפת עולמה של סין לסיום המלחמה, תוך התעלמות מוחלטת מהעובדה שרוסיה פתחה במתקפה על אוקראינה.
הדבר היחיד שיכול לרמוז איכשהוא על ביקורת כלפי רוסיה היה טמון במשפט הראשון: כי "יש לשמור בקפדנות על החוק הבינלאומי המוכר אוניברסלי, לרבות המטרות והעקרונות של מגילת האומות המאוחדות. יש לשמור ביעילות על הריבונות, העצמאות והשלמות הטריטוריאלית של כל המדינות. כל המדינות, גדולות או קטנות, חזקות או חלשות, עשירות או עניות, הן חברות שוות בקהילה הבינלאומית. על כל הצדדים לקיים במשותף את הנורמות הבסיסיות השולטות ביחסים בינלאומיים ולהגן על הוגנות וצדק בינלאומיים. יש לקדם יישום שוויוני ואחיד של המשפט הבינלאומי, בעוד שיש לדחות סטנדרטים כפולים", נכתב במסמך.
יצוין כי רוסיה סבורה שהחבל המזרחי של אוקראינה (לכל הפחות), שייך לטריטוריה של הפדרציה הרוסית, כך שאין במסמך גם קריאת תיגר מפורשת כלפי רוסיה.
התוכנית של סין ו"עקרונות" נוספים שפורסמו על ידי הנשיא שי ג'ינפינג בחודש שעבר לקחו בחשבון את הגורמים מאחורי הסכסוך, אמר פוטין.
"אנחנו חיוביים בהערכה שלנו לגבי הגישה של סין לפתרון המשבר האוקראיני", אמר פוטין. "בבייג'ינג, הם באמת מבינים את הסיבות השורשיות שלה ואת המשמעות הגאופוליטית הגלובלית שלה", הוסיף הנשיא הרוסי.
כשפורסמה התוכנית, ארה"ב הגיבה למסמך כי סין מציגה את עצמה כשוחרת שלום אך משקפת את הנרטיב השקרי של רוסיה בנוגע לסכסוך.
התוכנית המלאה של סין
מעיון קצר בתוכנית של סין, ניתן אכן להתרשם כי מדובר בדמגוגיה שאינה עוסקת בבעיה העיקרית: התוקפנות הרוסית על אוקראינה ללא כל התגרות מצידה של האחרונה.
1. ריבונות: כיבוד ריבונות כל המדינות, החוק הבינלאומי, וחברות שווה בקהילה הבינלאומית.
2. ביטחון: נטישת מנטליות המלחמה הקרה, פתרון סכסוכים בדרכי שלום, בניית ארכיטקטורת ביטחון מאוזנת באירופה.
3. הפסקת אש: הפסקת פעולות איבה, חידוש דיאלוג ישיר בין רוסיה לאוקראינה והגעה להפסקת אש מקיפה.
4. שיחות שלום: דיאלוג ומשא ומתן הם הדרך היחידה לפתרון הסכסוך, קידום שיחות שלום וסיוע לצדדים להגיע להסדר מדיני.
5. משבר הומניטרי: הקלה על המשבר ההומניטרי, הגנה על אזרחים, הקמת מסדרונות הומניטריים, הגברת הסיוע ההומניטרי, ותמיכה באו"ם.
6. אזרחים ושבויי מלחמה: הגנה על אזרחים ומתקנים אזרחיים, כיבוד זכויות שבויי מלחמה, ותמיכה בחילופי שבויים בין רוסיה לאוקראינה.
7. בטיחות גרעינית: התנגדות לתקיפות תחנות כוח גרעיניות, שמירה על החוק הבינלאומי בנושא גרעין, ותמיכה בסבא"א.
8. סיכונים אסטרטגיים: מניעת שימוש בנשק גרעיני, התנגדות לאיום או שימוש בנשק גרעיני, מניעת הפצת נשק גרעיני, ומניעת משבר גרעיני.
9. תבואה: יישום יוזמת גרעין הים השחור ותמיכה בסוכנות האו"ם במטרה להקל על משבר המזון העולמי.
10. סנקציות: התנגדות לסנקציות חד צדדיות ללא אישור מועצת הביטחון של האו"ם, וקריאה למדינות להפסיק להשתמש בסנקציות ככלי פוליטי (...).
11. שרשראות אספקה: שמירה על המערכת הכלכלית העולמית, התנגדות לשימוש בכלכלה כנשק פוליטי, ומתן פתרון להשפעות הכלכליות של הסכסוך.
12. שיקום לאחר סכסוך: תמיכה בינלאומית בשיקום לאחר סכסוך באזורי עימות, וסיוע מצד סין.
כך או כך, בימים אלו שהצבא הרוסי מצליח להתקדם בצורה מרשימה בתוככי אוקראינה, נראה כי מוסקבה מנסה להנמיך את הלהבות במקביל לקביעה כעובדה בשטח את הבעלות שלה על השטחים הכבושים.