האם חיסול הבכירים האיראנים בקונסוליה בדמשק נועד לתת לישראל מרחב נשימה בזירה הדיפלומטית? כך לפחות משוכנעים אנליסטים ששוחחו עם ה'ניו יורק טיימס'.
אכן, מאז החלה המתקפה האיראנית במוצאי השבת האחרונה, נסקה ישראל בדעת הקהל הבינלאומית, כאשר אפילו המתנגדים הבולטים שלה למלחמה בעזה הצטרפו לפעולות היירוט וההגנה על מדינת ישראל ויצאו בהצהרות חסרות תקדים נגד הרפובליקה האיסלאמית של איראן.
צרפת היא דוגמא מצוינת למדינה שעד הימים האחרונים בלטה מאוד בעוינותה הדיפלומטית לישראל בהצהרות שונות, כשבשיאן הציע שר החוץ הצרפתי סטפן סז'ורנה בראיון להטיל סנקציות כלכליות על ישראל וחזר בו מהדברים יום לאחר מכן.
גם בבריטניה השתנו הקולות מאז המתקפה הלילית של איראן, כאשר רק ימים ספורים קודם לכן דנו באפשרות של אמברגו נשק וחוקיות אספקת הנשק הבריטי לישראל.
מאז המתקפה, גם התקשורת העולמית וגם ראשי המדינות הפסיקו לעסוק בעזה ובמצב ההומניטרי שם, כמו גם בנושא התקיפה ברפיח שעד לפני ימים תפס את הכותרות הראשיות בכל העיתונים המובילים.
"ראש הממשלה בנימין נתניהו, שאישורו לתקיפה אווירית קטלנית על פגישת גנרלים איראנים בדמשק ב-1 באפריל עורר את תגובתה של איראן, הצליח לשנות את הנרטיב, לדברי דיפלומטים ואנליסטים בריטים ואמריקאים", כותבים ב'ניו יורק טיימס', תוך ניתוח של ההישג הדיפלומטי הכביר שהביאה המתקפה על הגנרלים ובעקבותיה המתקפה האיראנית.
מנגד, כעת אם יורה נתניהו על מתקפה חריפה נגד איראן, לא רק שיהיה זה מהלך מסוכן - למרות שאולי הכרחי - כלפי טהרן, אלא גם שהנרטיב הפרו-ישראלי של הימים האחרונים עלול להתהפך בחזרה.
עד כדי כך שאנליסטים מסוימים סבורים שהמהלך הישראלי לחיסול לכאורה של המחבלים האירנים בדמשק היה מהלך מתוכנן מראש כדי ליצור משוואה חדשה בזירה הבינלאומית, להרגיע את הביקורת על עזה, ולהסיט את תשומת הלב ממובלעת הטרור.
אנליסט אחד בשם פיטר ריקטס, דיפלומט בריטי לשעבר אומר כי הכל למעשה היה מתוכנן מראש. "נתניהו בוודאי חישב כשפגע בקונסוליה האיראנית בדמשק שהאיראנים יגיבו, ושזה ידחוף את האמריקנים ובעלות בריתם המערביות מאחורי ישראל", אמר מר ריקטס. "וזה עבד, בצורה יוצאת דופן."
"הכל רווח לנתניהו", אמר ריקטס, "אם יש לו את החוכמה לקחת את הניצחון, או לפחות להגיב בצורה מוגבלת".
עוד אומרים אותם מומחים כי למעשה לישראל ישנו כרגע את האינטרס הגדול ביותר להגיב למתקפה האיראנית. ישראל הותקפה בליבה באמצעות מאות טילים שעלולים היו לפגוע ולהרוג אלפי אזרחים ויש לה הזכות הלגיטימית להגיב.
במידה וישראל תגיב בצורה ראויה - גם אם מדינות המערב אינן עומדות מאחוריה, מדובר יהיה בכל זאת בצעד לגיטימי, שיביא לתגובת נגד איראנית וחוזר חלילה, וכך יפסיק העולם לעסוק בעזה בשעה שחזית מסוכנת הרבה יותר בוערת במזרח התיכון.
מנגד, מדיווחים שונים בישראל עולה כי נתניהו אכן בדק את מהלך חיסול האיראנים המיוחס לישראל עם אמ"ן שנכשל שוב לכאורה בהערכותיו - והפעם כלפי איראן כשסבר שלא תגיב למהלך הדרמטי.
כך או כך, לבינתיים לפחות, עברה תשומת הלב העולמית מעזה למזרח התיכון הבוער ולסכנה העולמית מפני מלחמת עולם שלישית.
הצגת כל התגובות