ישראל ומצרים הגיעו לשפל חדש ביחסיהם בעקבות המלחמה, כך עולה היום (ראשון) מניתוח של ה'וול סטריט ג'ורנל'.
מספר גורמים הביאו למשבר בין ירושלים וקהיר, אך שתי סיבות עיקריות צוינו כאלו שיצרו מתח של ממש בין שתי המדינות: הרצון של ישראל לדחוק פלסטינים מחוץ לעזה לסיני והירידה במעברים בתעלת סואץ בעקבות המתקפות של החות'ים.
מצרים חוששת מאוד ממצב של נהירה המונית של פלסטינים לתוך שטחה והדבר הביא את המתיחות לשיא של עשרים שנה. הפעם הקודמת שהוגדרה כמתוחה מאוד ביחסים בין ירושלים לקהיר הייתה בשנת 2000 בזמן האינתיפאדה, אז עלה חשש דומה מפני נהירה של גורמי טרור לתוך סיני.
מאז החלה המלחמה, פקידים ודיפלומטים ישראלים ומצריים כאחד עובדים בשיתוף פעולה להפגת המתיחות בין המדינות, אומר ה'וול סטריט'.
"מצרים איבדה השנה כ-40% מהכנסותיה מהמעבר בתעלת סואץ בהשוואה לתקופה המקבילה אשתקד, בעוד שתנועת מעבר הספינות ירדה בכ-30%, על פי רשות תעלת סואץ", נכתב בעיתון. אם המתקפות של החות'ים יימשכו, מצרים צפויה להפסיד מיליארדי דולרים שהייתה רגילה לקבל עבור מעבר הספינות בתעלת סואץ.
במקביל, גורמים מצריים אומרים כי נשיא מצרים א-סיסי דחה מספר ניסיונות של ראש הממשלה נתניהו ליצור עימו קשר.
"השלום הקר כביכול התקרר עוד יותר הן במישור השלטוני והן במישור האזרחי", אמר אופיר וינטר, חוקר בכיר במכון הישראלי למחקרי ביטחון לאומי.
שיתוף הפעולה בין ישראל למצרים הוא גורם חשוב למלחמה בטרור במזרח התיכון, כאשר ישראל אפשרה למצרים להכניס כוחות צבא נוספים לחצי האי סיני לצורך מלחמה בדאע"ש, למרות הסכמי השלום שקובעים פירוז במידת מה של סיני.
במהלך המלחמה ישראל האשימה את מצרים בכך שהיא מעלימה עין מהברחות נשק לרצועה. "מצרים לא עשתה עבודה טובה בבדיקת מה זורם לעזה", אמר בכיר בצבא הישראלי, מצרים דחתה את ההאשמות בשבוע שעבר.
"מאז שהמלחמה התחילה בעזה, זה לא נראה טוב. נראה שיש חוסר אמון", אמר מוחמד אנואר סאדאת, לשעבר חבר הפרלמנט המצרי ואחיינו של סאדאת שחתם על הסכם השלום ההיסטורי עם ישראל.
למרות ההצהרות הלאומניות של מצרים אודות הזכות של הפלסטינים להתגורר ברצועה, החשש הגדול ביותר של מצרים הוא מפני זליגה של פלסטינים לשטחה, ועוד יותר מפני כניסה של מחבלי חמאס לחצי האי סיני.
גורמים במצרים משוכנעים שישראל מחזיקה בתוכנית סודית ביותר לשינוע של פלסטינים מרצועת עזה לתוך מצרים, למרות שבדיקה של המודיעין המצרי לא העלתה תוכנית שכזו, אומר ה'וול סטריט'.
במקביל, במהלך הדיון בבית הדין הבינלאומי בהאג ישראל האשימה את המצרים בכך שהיא לא מעבירה מספיק סיוע לפלסטינים ברצועת עזה. בתחילה סברו גורמי הביטחון המצריים להחזיר את השגריר מתל-אביב אך לאחר דיון ארוך הוחלט להסתפק בהכחשת הטענות.
הצגת כל התגובות