נשיא מצרים, עבד אל-פתאח א-סיסי, חשף לאחרונה את ארמונו הנשיאותי החדש בבירה האדמיניסטרטיבית החדשה של מצרים, אירוע שעורר סערה ברשתות החברתיות. הארמון, המשתרע על פני שטח עצום של למעלה משני מיליון וחצי מטרים רבועים, נבנה בעלות מוערכת של מיליארדי לירות מצריות.
הארמון, הממוקם על שטח של 607 דונם, תואר על ידי רבים כסמל לבזבוז ראוותני, במיוחד לאור מצבה הכלכלי הקשה של מצרים. רבים ברשתות החברתיות מתחו ביקורת על הבנייה היקרה, בטענה כי הכסף היה צריך להיות מופנה לצרכים דחופים יותר של העם המצרי.
אחת הסוגיות שעוררו הכי הרבה עניין ותהיות היא השימוש שנעשה בפסוק מהקוראן בעיצוב הארמון. הפסוק, שנלקח מסורת א-זוח'רוף, הוא:
"قال يا قوم أليس لي ملك مصر وهذه الأنهار تجري من تحتي أفلا تبصرون".
("וקרא פרעה לעמו ואמר:) עמי, האין לי את מלכות מצרים, והנהרות הללו זורמים תחתיי? האם אינכם רואים"
פסוק זה, שלאחר השמטה של חלקו הראשון נאמר במקור על ידי פרעה, מתייחס לשלטונו על מצרים.
השימוש בפסוק זה על ידי א-סיסי נתפס על ידי רבים כביטוי לתפיסת שלטון ריכוזית ופרעונית. הדבר עורר ביקורת רבה מצד אנשים שטענו כי השימוש בפסוק זה הוא לא הולם ומעיד על ניתוק מהעם.
מעבר לפסוק מהקוראן, הארמון מכיל גם ציור המתאר את ההפיכה הצבאית שהובילה א-סיסי ב-2013 נגד הנשיא הנבחר, מוחמד מורסי. גם אלמנט עיצובי זה עורר ביקורת, בטענה שהוא נועד להאדיר את ההפיכה ולחזק את שלטונו של א-סיסי.
מצרים גועשת
הביקורת על הארמון החדש מצטרפת לביקורת קודמת על פרויקטים יוקרתיים נוספים שיזם א-סיסי, כגון בירתה האדמיניסטרטיבית החדשה. פרויקטים אלו, שעלותם נאמדת במיליארדי דולרים, מואשמים בהחרפת המשבר הכלכלי במצרים, ובעלייה בחוב החיצוני.
א-סיסי, מצידו, טוען כי הפרויקטים הללו נועדו לקדם את מצרים ולמשוך השקעות זרות. הוא אף התבטא בעבר ואמר "אני בונה ארמונות נשיאותיים, ואבנה עוד ... מה אתם מפחדים ממני? אני עובד ועובד, אבל לא בשמי, שום דבר לא בשמי, זה בשם מצרים".
למרות טענותיו של א-סיסי, קשה להתעלם מהפער העצום בין הארמון הראוותני לבין מצוקתם של מיליוני מצרים החיים בעוני. הארמון החדש הופך לסמל למדיניות שנויה במחלוקת של א-סיסי, שלטון המתאפיין בפערים חברתיים גדלים ובדיכוי אופוזיציה.
הצגת כל התגובות