כיכר השבת

דו"ח המבקר

רכבת 'קלה'? נסיעת הרכבות בבירה - איטית

לפי דו"ח המבקר, תדירות הנסיעה של הרכבת הקלה בירושלים איטית - בניגוד לתנאי הזיכיון. בנוסף, החברה המפעילה, 'סיטיפס', צמצמה את תדירות הנסיעות ופגעה בשירות לנוסעים (תחבורה)

| 15 | כיכר השבת |
הרכבת הקלה בירושלים
הרכבת הקלה בירושלים (צילום: Yonatan Sindel/Flash90)

בדיקת משרד מבקר המדינה העלתה כי זמן הנסיעה הממוצע בפועל של הרכבת הקלה ארוך מכפי שנקבע בהסכם הזיכיון - כך מתפרסם היום (רביעי) בדו"ח מיוחד של המבקר, יוסף שפירא.

זמן הנסיעה הממוצע בימי חול שגרתיים בשנת 2017, מתחנת המוצא בפסגת זאב לתחנה הסופית בהר הרצל, היה 46 דקות. הנסיעה בכיוון ההפוך נמשכה 47 דקות, וזמן הסבב הממוצע היה 93 דקות. זאת לעומת היעד שנקבע בהסכם הזיכיון: 39 דקות מקצה לקצה לכל כיוון, וזמן סבב של 78 דקות. הפער בין זמן הסבב המתוכנן לבין הזמן בפועל היה 15 דקות (כ-19.2% יותר מהמתוכנן).

עוד מפרסם המבקר, כי בהסכם הזיכיון התחייב הזכיין כי תדירות ההגעה של הרכבות תהיה אחת ל-4.5 דקות בשעות השיא בבוקר ואחת ל-5 דקות בשעות השיא בערב, אולם לאחר מועד ההפעלה הסכימו ביניהם המדינה והזכיין להוריד את תדירות ההגעה של הרכבות מאחר שהביקושים בפועל לא תאמו לתחזיות שעליהן התבסס הסכם הזיכיון.

תחילה הורידו לרכבת מדי 6 דקות; מספטמבר 2012 ועד יולי 2015 רכבת מדי 5.5 דקות; והחל מיולי 2015 רכבת מדי 6 דקות בשעות השיא. זאת אף שחל גידול של 23.5% במספר הנוסעים בתקופה 2019-2016 לעומת שנת 2015.

המבקר טוען כי הפחתת מספר הנסיעות היומיות לעומת המספר שנקבע בחוזה גורמת להורדת תדירות הנסיעות ובכך פוגעת באיכות השירות, וזאת בייחוד בשעות שבהן יש ביקוש רב לרכבות.

על פי נתוני התדירות שאישר מנהל אגף בכיר רכבות דאז במשרד התחבורה כמנהל מסילת ברזל מקומית, בתוקף סמכותו, הופחת מספר הרכבות בשעות השיא לשני הכיוונים מ 103 ל-80, פער של 20% לעומת התחייבות הזכיין בהסכם הזיכיון.

"הפחתת מספר הנסיעות ונוסף על כך הגידול הניכר במספר הנוסעים הביאו להגדלת הצפיפות ברכבות ובכך גרמו לפגיעה ניכרת באיכות השירות", מאשים מבקר המדינה.

71.2% מהנוסעים שענו על שאלון בהליך שיתוף הציבור שקיים משרד מבקר המדינה ציינו כי "אינם מרוצים" או "כלל אינם מרוצים" מהעמידה בלוחות הזמנים של הרכבת הקלה.

בנוסף, התארכות זמן הנסיעה של הרכבת הקלה והפחתת התדירות כאמור לעיל גורמות בהכרח לעלייה בצפיפות בתוך הקרון, בעיקר בשעות השיא.

מחברת סיטיפס, המפעילה את הרכבת הקלה נמסר בתגובה: "סיטיפס מפעילה קרוב ל-8 שנים בהצלחה מערך תחבורתי מורכב וראשון מסוגו בארץ, המסיע כ-170 אלף נוסעים מדי יום ועומד על רמת אמינות וזמינות נסיעה גבוהים מאד, של למעלה מ-98%, וזאת בהתאם לקריטריונים שנקבעו בחוזה ההפעלה. יתרה מכך, גם המדינה עצמה מציינת בפני מבקר המדינה כי הרכבת הקלה בירושלים היא סיפור הצלחה, כאשר נוסעים רבים ברכבת הקלה עברו לנסוע בה במקום ברכב הפרטי.

"סיטיפס היא זו שפנתה מיוזמתה למדינה לשדרוג לוחות זמני הרכבת, כך שכיום זמן ההמתנה הממוצע של נוסע בתחנה הינו 3 דקות בלבד ברוב שעות היום. מרבית הליקויים עליהם מצביע דוח המבקר הם תוצאה של התנהלות והחלטות המדינה לאורך השנים. כך קבע גם המומחה ההנדסי בהליך בוררות שהתנהל בין המדינה וסיטיפס. המדינה היא שקבעה במכרז מודל של לוחות זמנים שגוי, שאין שום קשר בינו לבין המציאות בשטח ונמנעה מלאשר לסיטיפס רכש קרונות נוספים - רכש שידחה עד לסיום המכרז על הקווים הבאים בעיר. בנוסף הוסיפה המדינה - בניגוד לתוכנית המקורית - צמתים מרומזרים נוספים שמעכבים את הרכבות. יתרה מכך – הנחיות משרד התחבורה לגבי מעבר הרכבת בצמתים, גורמות לעיכובים מיותרים נוספים של הרכבת הקלה".

תוכן שאסור לפספס
15 תגובות

אין לשלוח תגובות הכוללות דברי הסתה, לשון הרע ותוכן החורג מגבול הטעם הטוב.

התגובה נשלחה בהצלחה.
בקרוב התגובה תיבחן ע"י העורכים שלנו, אם תימצא תקינה תפורסם באתר.
התגובה נשלחה בהצלחה.
בקרוב התגובה תיבחן ע"י העורכים שלנו, אם תימצא תקינה תפורסם באתר.
8
לא יתכן שאנחנו נלך עד לתחנת הרכבת ומשם , נירח רכבת ואוטובוס בשביל לקנות בתלפיות, להגיע לשוק מחנה יהודה או למרכז העיר. אין אוטובוסים. מדלגים לנו על אוטובוסים. כל 5-40 דקות במקום 20 דקות. מפחיד לתת לילדים שלנו ללכת מהרכבת לתוך השכנוה
זעקת השכונות
7
הפשע הכי גדול הוא שביטלו את כל קווי האוטובוסים שנוסעים במקביל לרכבת כדי שכולם יהיו חייבים לנסוע אך ורק עם הרכבת והנהלת הרכבת כמובן לא עומדת במה שהתחייבו ואת אף אחד זה לא מעניין.
ישכר
כל מילה! וכאשר יש חפץ חשוד או תקלה - אין דרך חלופית! נכים וזקנים לא יכולים ללכת מרחקים לחפש אוטובוסים! לדוגמא במחנה יהודה
מנדי
נוסעי הרכבת נהנים מנסיעה חלקה ללא פקקים בניגוד לאוטובוסים שנסעו במקביל. אך נכון דבר הצפיפותת וזמן ההמתנה.
אני
6
עומדים בתוך הרכבת כמו סרדינים בקופסא אפילו להחזיק שקית ביד אי אפשר כי זה פוגע באנשים שלידך ואתה מקבל צעקות, ממש נורא ואיום והכי גרוע שאין עם מי לדבר.
אבי
ונותן הרגשה שמזלזלים בנו כל כך.
מנדי

הצגת כל התגובות

5
בזמנים הבודדים שהטרחתי את עצמי לנסוע במערכת הכושלת שאינ משרתת את הציבור החרדי...
א
הצג יכול להראות שצריך להגיע עוד 2 דקות במשך יותר מ7 דקות - איפה קונים שעון כמו שלהם?
מנדי
4
צריך להמשיך ולכתוב כתבות בנושא כי זה קטסטרופה מה שהולך ברכבת הקלה, כל מי שנסע פעם בשעות היום והלחץ זה פשוט נורא ואיום ואין תחליף תושבי י-ם שבויים וחייבים לנסוע רק עם הרכבת. אל תרפו!
יוסי
3
בשעות השיא המנתנה של 7 דק בערב בן 12-15 דק לרוב הנסיעה צפופה ובלתי נסבלת בשעות 4 אחהצ ובשמונה בבוקר פשוט סיוט אתה מעדיף ללכת ברגל ולא להדחס כמו בהמות בקרון. הדבר היחיד שהם יעילים באופן מושלם זה עם הפקחים שלהם שמטרידים אותך 3 פעמים בנסיעה אחת. בתוך כל הצפיפות אתה צריך למצוא את הרב קו. תענוג!!! פשוט
ללא שם
2
בגלל הרכבת הקלה אין כמעט אפשרות של מעבר סביר לאורך רחוב יפו בלי הרכבת. לנוסעים אין כמעט ברירה אחרת. זוהי איננה הצלחה. העמידה בדוחק בפנים וההמתנה הממושכת בתחנה אינן נעימות.
דוד
1
היום בשעה 11:40 בבקר המתנתי 13 דקות לרכבת. הם מבטיחים כל 6 דקות. בערב זה יכול להיות עד 20 דקות. זה טירוף.
בנצי
העיר, התחנה מרכזית, שוקקת חיים לפחות עד 21:30 אך הרכבות כבר ירדו לשרות לילה של כל 18 דקות כבר מזמן.... גם בחופשים ובחגים - העיר שוקקת חיים והרכבות מקדימות לישון.. חוסר הבנה כללית לצורכי הציבור! אטומים לגמרי.
מנדי
אולי גם יעניין אותך
תחבורה ציבורית