נגיד בנק ישראל, פרופסור אמיר ירון, מתארח לריאיון מיוחד ל'כיכר השבת' ומסביר את ההחלטה שלו להעלות את הריבית בפעם העשירית ברציפות, מה שמקשה דרמטית על נוטלי המשכנתאות. בהמשך מתייחס ירון לח"כ ישראל אייכלר שקרא לו להתפטר, לרפורמת המשפט וההשפעה שלה על תקציב המדינה, תקציב המדינה והתקציב לחינוך החרדי. צפו בריאיון המלא.
קטעים מהריאיון
תחילה התייחס הנגיד להחלטה להעלות את הריבית: "חשוב להבין, ההחלטות שלנו לאורך כל הדרך, מה היה קורה אם לא היינו מתמודדים עם האינפלציה? היינו מוצאים את עצמנו עם אינפלציה דו ספרתית, במי זה בסוף פוגע? בעיקר בשכבות החלשות, אנחנו מבינים שהתהליך הזה כואב, אבל אם לא היינו עושים את התהליכים האלו היינו בנקודה הרבה יותר כואבת".
שאלנו את הנגיד האם מדובר בהעלאת ריבית אחרונה ומדבריו אפשר להבין שייתכן שאכן זו העלאת הריבית האחרונה: "חשוב להבין; המדד הנוכחי הפתיע כלפי מעלה, הפעילות הכלכלית היא עדיין ערה, אנחנו לוקחים בחשבון בהחלטה הנוכחית שהמדד הבא יהיה גם גבוה. ככל שלא יהיו השפעות מעבר להערכות האלה, או איזה פיחות גדול - אנחנו מעריכים שאנחנו בסביבת ריבית שהיא מספיק מרסנת להוביל אותנו ב2024 חזרה ליעד. הערכה שלנו שאנחנו בסביבת ריבית שהיא מספיק מרסנת, אין פה הבטחה".
ירון מדגיש: "אנחנו מבינים את גודל הכאב במשכנתאות, הציבור החרדי אכן נפגע. אנחנו לא עושים את זה בעיניים סגורות, אנחנו כאובים את הכאב, אם האינפלציה הייתה דוהרת? מה זה אומר? מה זה יעשה לכלכלה?".
נגיד בנק ישראל מתייחס לשאלה מתי ידברו על הורדת ריבית: "אני חושב שזה יהיה נכון בכל העולם לכשיגיעו לרמה ריבית מסויימת - היא תשאר שם לתקופת לא קצרה, יחד עם זה אני חושב שב-2024 אנחנו נראה את האינפלציה חוזרת ליעד וזו בשורה גדולה. ברגע שנראה את האינפלציה אכן מתייצבת לכיוון הזה - תהליך האיזון בכיוון השני של הריביות יהיה אפשר להתחיל אותו".
פרופסור ירון מסביר את התהליך: "תהליך העלאת הריבית אמור לצנן את הכלכלה, אי אפשר להוריד את האינפלציה בכלכלה שהיא חמה, אין ארוחות חינם. יהיה פחות כסף בכיס - מה שיגרום לצינון מסוים".
באשר לתקציב המדינה הוא אומר: "מסגרת התקציב - היא הייתה יותר צנועה ממה שחזינו לפני התקציב עצמו, היא מרסנת עם המדיניות של בנק ישראל. מה שהיינו רוצים לראות בתקציב - יותר נושאים של מחוללי צמיחה".
הנגיד מתייחס לתקציבי החינוך החרדי: "אני כבר ב-2019 דיברתי על חשיבות הכנסת המגזר החרדי לשוק העבודה. חשוב לי שכל ילד חרדי יוכל לבחור אם הוא רוצה לעבוד ולהשתכר יפה. אנחנו יודעים שהמגזר החרדי גדל ולכן החשיבות היא להבין שצריך לדעת לעשות את זה בצורה מכבדת ששומרת על אורחות החיים, גם הממשלה צריכה לדאוג לזה. כרגע בתקציב העיקרון הזה לא מקודם".
נגיד בנק ישראל מתייחס לרפורמת המשפט וההשפעה על הכלכלה הישראלית: "תראה, מה שברור על פי כל הגורמים, אם זה כלכלנים וגם חברות הדירוג, כל פם שיש פגיעה בעצמאות בוחזוקם של המוסדות היא מביאה לפגיעה בכלכלה. כרגע לא ברור לאן זה הולך אבל אי הוודאות לעצמה מהווה משקולת על הכלכלה. אי ודאות הוא תמיד נזק לכלכלה. חשוב לשמור על עצמאות של המוסדות. מה שאנחנו אומרים שככל שתהיה פגיעה, אפילו אם היא תפיסתית, בוודאי ובוודאי תהיה פגיעה בכלכלה. וכל שזה לא נפתר זה עדיין מהווה משקולת לא חיובית על הכלכלה".
בסיום הריאיון שאלנו את הנגיד על ההתבטאות של ח"כ ישראל אייכלר, בריאיון ל'כיכר השבת', שקרא לו להתפטר מתפקידו: "קודם כל לא להתייחס לדברים כפי שהם נאמרו. אני גם רוצה להודות לשר ארבל, אני מעריך את מה שהוא אמר, עצמאות בנק ישראל זה חלק מעמודי התווך והחוזק של הכלכלה. אנחנו המבוגר האחראי, אנחנו מאמינים שהתהליך שאנחנו עושים הוא הנכון".
צפו בריאיון המלא.
הצגת כל התגובות