על רקע השיחות המתקדמות לעסקה לשחרור חטופים משבי חמאס ברצועת עזה ולצד המתרחש בסוריה וההזדמנות לתקוף גם את ראש התמנון - איראן, ובמרכזו של השיח על חוק הגיוס והסדרת מעמדם של תלמידי הישיבות, יו"ר 'המחנה הממלכתי', ח"כ בני גנץ, שר הביטחון לשעבר, מתארח לריאיון מקיף עם ישי כהן באולפן 'כיכר השבת'. צפו בריאיון המלא.
עיקרי הריאיון
תחילה מתייחס ח"כ גנץ לשיחות המו"מ לעסקת חטופים: "אני שמח שיש התקדמות, אני יודע שזה לא גמור, אני חושב שצריך לחתור לעסקה מלאה, לנצל את מסכת הלחצים שהצטברה על חמאס ברצועת עזה כדי להביא עסקה שלמה. יכול להיות שהמימוש שלה יהיה בשלבים אבל חייבים לסגור את הכל עכשיו, אחרת נישאר ללא מנופי לחץ על חמאס או לייצר אותם מחדש".
"הנושא הזה של השבת החטופים", מסביר גנץ, "הוא קודם כל אסטרטגי ברמה הפנימית חברתית של ישראל, וכמובן שיהיו לזה גם השלכות ביטחוניות ומדיניות. כמובן זה עניין אנושי, איבדנו הרבה אנשים בשנה האחרונה וכל יום שחולף משאיר את האנשים האלה בסכנה גדולה וחייבים להגיע לעסקה מלאה".
שאלנו את גנץ האם היה רגע, שהוא מכיר, שהיה ניתן להגיע לעסקת חטופים והדבר נמנע בשל שיקולים פוליטיים: "אני חושב שרה"מ מנהל את המערכה ביד אחת מבחינה ביטחונית מדינית ויש לא מעט הצלחות וביד שניה תוך שיקולים פוליטיים, מה הוא יכול להעביר ומה לא. קשה להצביע על נקודה מסוימת אבל בסופו של דבר, העובדה שאנחנו נמצאים למעלה מ-400 יום מאז המערכה כשהחטופים נמצאים שם... היו הזדמנויות במאי ובפריז, מבחינתי חבל על כך. השיקולים שלו הם לא רק שיקולים מדיניים ביטחוניים".
"נתניהו", מוסיף גנץ, "תחת אחריותו, כראש ממשלה, למעלה מ-200 אנשים נעלמו מהמיטות ומהבתים שלהם, האחריות שלו להשיב אותם".
על השאלה האם יש עוד מה לעשות בעזה, אומר הרמטכ"ל ושר הביטחון לשעבר: "כן, יש הרבה מאוד מה לעשות ברצועת עזה. צריך להמשיך את פירוק חמאס והתשתיות שלו, מצד שני להצמיח משהו שהם יכולים לחיות איתו ואנחנו יכולים לחיות לצידו. הסיפור של שנה, עשור ודור".
גנץ דוחה את הקריאות ליישוב יהודי בעזה: "אני מתנגד לכך בצורה חד משמעית, אני לא מקבל את זה, ברצועת עזה יש 2 מיליון אזרחים שחיים, המקום הזה צריך לחיות עוד מאות שנים קדימה, לדחוף התיישבות יהודית לתוך מרחב כזה צפוף - נראה לי דבר לא נכון, צריך להתמקד בעשייה ביטחונית".
יו"ר 'המחנה הממלכתי' מגיב לטענות 'הליכוד' שחיסול נסראללה ועוד יצאו לדרך רק לאחר שגנץ עזב את קבינט המלחמה: "זו תיבת מסרים מסולפת לחלוטין, לוקחת דברים בצורה חלקית, אני לא מתפלא שזה מגיע. אם בני גנץ היה חבר בקבינט המלחמה - היינו עוברים ללחימה בצפון כבר בשנה שעברה, גם חברי 'הליכוד' יודעים שחלק גדול מהתפתחות המערכה היא התפתחות אקראית, שחייל פוגש את סינוואר בעזה - זו התפתחות אקראית, כשמצליחים לפגוע בנסראללה - אמרנו שיהיו הזדמנויות נוספות".
"זה פשוט שקר", הוא מוסיף, "שאין לו על מה להתבסס אבל זה נח להשמיע אותו ושיהיה להם בהצלחה".
אחרי שגנץ מתייחס לנפילת שלטון אסד, הוא עונה האם זה צריך לקרב את ישראל לפגוע בראש התמנון, איראן: "אנחנו צריכים להבטיח שאיראן לא תהיה גרעינית, אנחנו לא צריכים לקבל את זה, או לתקוף את הגרעין או להגיע - באמצעות העולם - למתווה אכיפה שהם לא מגיעים לגרעין. כך או אחרת, ישראל חייבת לשמר לעצמה את חופש הפעולה המבצעי, ויש אותו, לבצע פעולה משמעותית באיראן".
על כניסתו לממשלה בתחילת המלחמה, אומר גנץ: "ממש לא מתחרט, היה נכון מאוד. אני לא רואה את התסריט שזה יקרה שוב, מה שמאפיין את החיים שלי בפוליטיקה זה שתמיד אני שם את השיקולים של מה המדינה צריכה בנקודת זמן ולא ברמה של הפוליטיקה הקטנה, לא באתי לפוליטיקה קטנה, אני לא רואה את התסריט שאני מצטרף שוב לממשלה, אני מציל את מדינת ישראל וכל פעם שמדינת ישראל תצטרך שאני אציל אותה - זה מה שיקרה, נכנסתי לממשלה למרות נתניהו ויצאתי בגלל נתניהו".
יו"ר 'המחנה הממלכתי' מזהיר מפני חידוש חקיקת רפורמת המשפט: "אי אפשר לעשות סיבוב 360 מעלות, זה אסון. תראה לאן יצאנו בתחילת 2023 ולאן הגענו בסיום השנה, אלפי פצועים וכמעט אלפיים חללים, אם אנחנו חוזרים לקרוע את הרחוב במקום להתמקד במה שנכון כרגע - זו הפקרות לאומית, לא פחות מזה".
אנחנו עוברים לדבר על חוק הגיוס והסדרת מעמד תלמידי הישיבות. גנץ מבהיר בפתח דבריו איזה חוק הוא היה רוצה לראות: "אני הגשתי את מתווה חוק השירות הישראלי. אני חושב שאסור לנו כרגע להישאר רק ברמה של הדיון על פרטי החוק, מה שקרה זה ה-7/10 וזה זעזע את כולנו, מבחינה ביטחונית, מדינית וחברתית. נדרשת הוגנות לאומית, שכולם יצטרפו. אני לא סתם מופיע אצלך באולפן, כי באמת חשוב לי לדבר למגזר שאני מאוד אוהב ומעריך".
בני גנץ דוחה את הטענות שאי אפשר לגייס חרדים בכוח, וכהוכחה למרות הצווים שצה"ל מוציא בימים אלו - הוא לא מצליח לגייס חרדים: "אני לא מקבל את זה מהיסוד, קודם כל חייב שוויון, מאה אחוז חרדים משרתים, ככה ניגשים לעניין הזה. במתווה השירות יש שירות בצה"ל ושירות אחר ויש גם כאלה 'עילויים' שיוכלו ללמוד תורה. אבל מתחילים בבסיס שהוא שוויוני. הבעיה של מדינת ישראל - זה לא מה קורה בישיבות אלא איך היא שומרת על הביטחון והערבות ההדדית שלה. אי אפשר להסתכל על זה רק דרך הפתרון של הבעיה של הישיבות, אני רוצה שהציבור החרדי יהיה ציבור קביל בחברה הישראלית, שלא יהיה ציבור מוקצה".
"אני גם דורש מהצבא שיפתח מסלולים", מדגיש גנץ, "מה עשיתי כשר ביטחון? איך נפתחה תוכנית 'קודקוד', אני לא נגד להקים מסלולים, הקמת אגד חרדי שיהיה לו מספיק מגוון מקצועי. אני לא רוצה שאנשים שנכנסו חרדים ייצאו אחרים, אני רוצה שהם יבואו כמו שהם וילכו כמו שהם".
גנץ דוחה את מתווה החוק שמקדם השר ישראל כ"ץ, מתווה של עד 50% גיוס בתוך שבע שנים: "זה מכונית בלי מנוע, עוד שבע שנים? זה לא רציני, קרה פה משהו מאוד גדול, לא מחכים את כל מרחב הזמן הזה, צריכים צרכים ביטחוניים עכשיו".
יו"ר 'המחנה הממלכתי' מאשר שב'ממשלת השינוי' לפיד ובנט עיכבו את מתווה השירות שהוא ביקש לקדם: "כן, היה קשה ולכן עשינו חוק גיוס שהוא היה חוק גישור שהוא נועד כהוראת שעה עד שנשלים את מתווה השירות, לצערי הצלחנו באופן חלקי. לא קיבלתי מספיק תמיכה כפי שהייתי רוצה לקבל במתווה השירות. חוק הגיוס הוא פלח ממתווה שירות שלם".
צפו בריאיון המלא