בת שבע שלום.
קראתי את הכתבה האחרונה שכתבת על כדורים פסיכיאטרים ורציתי לשאול אותך לגבי מחלות נפש באופן כללי. לפני כחודשיים דוד שלי עבר התמוטטות עצבים והתאשפז בכפר שאול (אני לא יודע אם את מכירה - זה בית חולים לחולי נפש בירושלים). הוא תמיד היה קצת מוזר ומסתבר שלאחרונה הוא התחיל לומר שרודפים אחריו מהמוסד ושהוא חייב להסתתר וכל מיני דברים משונים. הוא הסתכסך עם ההורים שלי ועם כל המשפחה והיה המון בלגאן עד שבסוף אשפזו אותו. מאז שזה קרה, החיים שלי התהפכו. ההורים שלי מדברים בטלפון כל היום ומתייעצים עם כל מיני אנשים. הם לא מרשים לי לבקר אותו ואין להם זמן להסביר לנו מה בדיוק קרה (אני הבכור במשפחה), ורק אמרו לנו שאסור לספר לאף אחד. בזמן האחרון אני מרגיש מאד לחוץ וקשה לי לישון בלילות. אני לא מבין מה קרה לו והאם זה יכול לקרות גם להורים שלי או לכל אחד מאיתנו. איך יכול להיות שמישהו פתאום חושב שהמוסד רודף אחריו, אני פשוט לא מבין איך זה קורה!!
אשמח לתשובה מהירה
יהודה (שם בדוי)
יהודה שלום.
אני מצטערת לשמוע על החוויה הלא נעימה הזאת שאתה חווה. סודות הן תמיד מעמסה כבדה וכשהם כוללים דברים בלתי מובנים ומסתוריים זה רק הופך להיות מבלבל ומעיק יותר. אני מתארת לעצמי שההורים שלך עברו גם הם חוויה מטלטלת עם האשפוז של דודך ושקשה להם להסביר לכם הילדים מה בדיוק קרה. ואולי גם הם מבולבלים ולא בטוחים מה קרה. אבל הדרך הכי טובה להתמודד עם כל פחד היא דרך של הבנה וידיעה, ולכן אנסה לפרט ולהסביר על הנושא הכאוב הזה של מחלות נפש, על מנת להפוך אותו למובן יותר.
אז נתחיל מההתחלה.
מהן הפרעות נפשיות?
ההגדרה של הפרעה נפשית היא הגדרה מעורפלת ולא לגמרי ברורה. אנחנו משתמשים הרבה במונחים "חולה נפש" או "לא נורמלי" או "משוגע", כשאנחנו מתייחסים למגוון רחב של טיפוסים, אבל מה באמת מגדיר אדם כחולה נפש או כבעל הפרעה נפשית?
בא נתחיל מזה שהפרעה נפשית היא מחלה שקורית לנפש. כשאנחנו אומרים נפש, אנחנו לא מתכוונים למובן הרוחני של המילה, אלא אנו מתכוונים לצד הפסיכולוגי של האדם. מחלת נפש פוגעת ברגשות של האדם ובמחשבות שלו, ולרוב גם גורמת להתנהגות חריגה.
ישנם סוגים רבים של מחלות נפש
ישנן מחלות נפש שבעיקרן פוגעות ברגשות כמו מחלת הדיכאון שגורמת לעצב ולתחושה איומה של חוסר אונים. יש מחלות נפש שפוגעות במחשבות - כמו מחלת הסכיזופרניה שבה האדם חושב מחשבות מוזרות מאד או רואה ושומע דברים שאינם קיימים במציאות, ויש מחלות נפש שפוגעות ישירות בהתנהגות - כמו התמכרויות שונות, ויש גם כאלה שפוגעות במשולב ברגשות, במחשבות ובהתנהגות.
מכיוון שמחשבות, רגשות והתנהגות קשורים כל כך אחד לשני ומשפיעים אחד על השני, בדרך כלל מחלות הנפש משפיעות על כולם יחד. כך אפילו מחלה שהיא באופן מובהק מחלה רגשית כמו מחלת הדיכאון, תיצור גם מחשבות עצובות של ייאוש, אשמה וחוסר ערך, וכן תגרום לקשיים בתפקוד ובהתנהגות יעילה ומסתגלת.
קצת היסטוריה
במשך אלפי שנה הסתובבו אנשים פגועי נפש מבלי שהיה לאף אחד מושג ממה הם סובלים. רק לפני כ500 שנה הקימו בתי חולים מיוחדים לאנשים שסובלים ממחלות נפש ובדרך כלל הם היו מקומות איומים שדמו יותר לבתי סוהר מאשר לבית חולים. החולים היו כבולים בשלשלאות, ושהו בחדרים קטנטנים ומטונפים. לפני כ200 השתנתה הגישה לפגועי הנפש בעקבות פועלו של פיליפ פינל ששחרר את פגועי הנפש משלשלותיהם והתחיל גישה חדשה של טיפול שיקומי ואכפתי. אך עם זאת המידע אודות מחלות נפש היה עדין מעורפל לחלוטין ולא ברור ורק לפני כ130 החלה להתפתח גישה של סיווג התסמינים הנפשיים השונים לקבוצות והגדרה ואבחון של מחלות נפש ספציפיות.
בעשרות השנים האחרונות התפתח מאד מדע הפסיכיאטריה ונאסף המון מידע אודות סוגים שונים של מחלות נפש, ואודות התסמינים והתפוצה שלהם. המידע הזה נאסף וסודר בספר שנקרא הDSM ובו כתובים כל סוגי מחלות הנפש הידועים כיום. בDSM בדרך כלל לכל מחלת נפש יש הגדרה ברורה ומסודרת ולאחריה מופיעים תסמינים רבים. אם לאדם יש את מרבית התסמינים הללו, הוא מאובחן כחולה באותה מחלת נפש.
הגורמים להפרעות נפשיות
האיבר שאחראי על הרגשות והמחשבות שלנו הוא המוח, ומחלות נפש הן מחלות שפוגעות באיזון הכימי במוח. ישנם שני גורמים עיקריים לפגיעה הזאת במוח - גורם סביבתי וגורם מולד.
הגורם הסביבתי
כשאנחנו נולדים המוח שלנו נמצא במצב ראשוני מאד ותוך כדי גדילה הוא מתפתח ומשתנה, נוצרים בו קשרים ומתעצבים בו זיכרונות. בעצם, כל חוויה שאנו חווים משנה את המוח - לעיתים לטווח קצר ולעיתים לטווח ארוך יותר. מחקרים רבים שנעשו על בעלי חיים הראו כיצד אירועים טראומטיים או סביבה בלתי תואמת יוצרים הפרעות נפשיות אצל חיות. קופים שגדלו בבידוד וללא אם התקשו לאחר מכן ליצור קשרים נורמאלים עם קופים אחרים. כלבים שקיבלו שוק חשמלי מבלי שתהיה להם שליטה על כך הראו תסמינים ברורים של דיכאון וחוסר אונים. אצל בני אדם נערכים שוב ושוב מחקרים סטטיסטיים שמראים כי אנשים שעברו ילדות קשה עם טראומות והתעללות ייטו לפתח הפרעות נפשיות בבגרותם.
הסיבה להשפעה החזקה של הסביבה על המצב הנפשי של האדם נעוצה באופיו הגמיש של המוח. המוח קולט את הנתונים מסביב ומשתנה ומתעצב לפיהם. אם הנתונים שהמוח קולט הם נתונים קשים מנשוא או מבלבלים או מאיימים, המוח יצור קשרים לקויים, האזורים במוח האחראיים על חרדה יפעלו ביתר שאת, העולם ייתפס כמאיים וכמבלבל, האדם ינסה להתמודד עם האיומים הללו על ידי התעלמות או בריחה או כניסה לעולם של דמיון ובמקרים קיצוניים תתפרץ מחלת נפש שבה האדם מתחיל לחשוב מחשבות לא הגיוניות או להרגיש רגשות בלתי תואמות למציאות.
הגורם המולד
מעבר לגורם הסביבתי ישנו גורם מולד. כמו בכל מחלה אחרת יש אנשים שנולדים עם רגישות מוחית וחוסר איזון מוחי. אצל אנשים אלו המוח פועל באופן לקוי, לא בגלל שהוא התעצב כך בגלל סיבות סביבתיות, אלא בגלל שהאדם פשוט נולד עם חילוף חומרים שגוי במוח שגורם להפרעה במחשבות או ברגשות.
גורמים מולדים וסביבתיים גם יחד
כיום מקובל לומר כי מחלות נפשיות נגרמות משילוב של גורמים מולדים וסביבתיים גם יחד. רוב האנשים חולי הנפש נולדים עם רגישות מוחית כלשהי וחוויות קשות שהם עוברים בחיים גורמים לרגישות המוחית הזאת לצאת לידי ביטוי והמחלה הנפשית מתפרצת אצלם.
אבחון וטיפול
למרות ההתפתחות האדירה של הפסיכיאטריה בעשרות השנים האחרונות, עדין רב הנסתר על הגלוי בנושא של מחלות הנפש. הפסיכיאטרים כיום אינם יכולים לבצע בדיקות גופניות כמו בדיקות דם או סריקות מוח ולאבחן בעזרתם מחלות נפש והם נאלצים לאבחן אנשים בהסתמך על הדיווחים שלהם ושל האנשים בסביבה אודות רגשותיהם, מחשבותיהם והתנהגותם. במקרים מובהקים האבחונים הללו הם מהימנים לגמרי, אך לעיתים פסיכיאטרים שוגים באבחנתם ולכן חשוב מאד להתייעץ עם פסיכיאטרים מומחים.
מחלות נפש שונות באופן מהותי ממחלות גוף בכך שהן באופן מקביל גם מתבטאות במוח וגם מתבטאות ברגשות, במחשבות ובהתנהגות. הטיפול במחלות אלו אם כך הוא טיפול שמשלב השפעה ישירה על המוח בעזרת כדורים וכן טיפול פסיכולוגי שעוזר ללוקים בהפרעה להתמודד באופן יעיל עם המחשבות המשונות שלהם או עם הרגשות הקשות והבלתי מציאותיות.
להיות חולה נפש
מחלת נפש היא מחלה קשה ובלתי נעימה ביותר.האנשים הלוקים בהפרעות נפשיות מרגישים מבולבלים ולרוב גם מפוחדים. המחשבות שלהם בוגדות בהם, התחושות שלהם אינם משקפות את המציאות, העולם כולו אינו נתפס כפי שהוא. זאת חוויה איומה. עם זאת יש קצת אור בקצה המנהרה. ישנם תרופות רבות ומגוונות שיכולות להקל על סבלם של חולי הנפש. התרופות הללו מאזנות את המוח ומחזירות אותו לאיזון.
המוח הוא איבר כל כך מופלא ומורכב והפסיכיאטריה של היום נמצאת בראשית התפתחותה. לפסיכיאטרים יש מידע כללי אודות השיבושים המוחיים שחלים במוח בעת הפרעות נפשיות שונות והם מתאימים לכל מחלה תרופה שנועדה לתקן את השיבושים המוחיים הללו. בגלל מגבלות הפסיכיאטריה התרופות לא תמיד יעילות לחלוטין, ולעיתים הן גורמות לתופעות לוואי. עם זאת בדרך כלל ניתן להשיג הקלה משמעותית בסבלם של הלוקים בהפרעות נפשיות על ידי שימוש בתרופות פסיכיאטריות.
לפי מידת החומרה של הפרעת הנפש ומידת השיבוש ביכולת החשיבה כך משתנה התועלת שהאדם יכול להפיק מטיפולים פסיכולוגיים, אבל באופן כללי רוב לקויי הנפש יפיקו תועלת משיחה עם פסיכולוג ועם מטפלים אחרים ומהבנה יותר מעמיקה של מצבם.
בבתי חולים פסיכיאטריים כמו כפר שאול יש מגוון רחב של טיפולים פסיכולוגיים ותרופתיים הניתנים לחוסים. האנשים שם זוכים להתייחסות אנושית ומכבדת. הם מעבירים את זמנם בהרגעות ובנסיון להרגיש יותר טוב והמטרה היא לשחררם מהר ככל האפשר כשהם מאוזנים על תרופות ומתפקדים.
משרד הבריאות מפעיל מערך שיקום גדול ומגוון בכל הארץ וכל אדם שלקה במחלת נפש זכאי לפנות למשרד הבריאות ולבקש סיוע שיקומי בתחומים שונים.החל בליווי בדיור או במציאת תעסוקה מתאימה וכלה בסיוע בתחום החברתי, בלימודים או בהדרכת המשפחה. אדם שחלה זכאי וראוי לחיות בחברה ככל אדם אחר.
האם זה יכול לקרות גם לי?
רוב מחלות הנפש מתפרצות בגיל ההתבגרות או בבגרות המוקדמת כשהמוח מגיע לידי בשלות. יש פעמים חריגות בהן מחלת נפש מתפרצת בגיל מאוחר יותר, ובדרך כלל נהוג במקרים כאלו להעביר לאדם בדיקות מוחיות שתבדוקנה אולי מדובר בגידול מוחי שגורם להפרעה החריגה.
מחלת נפש תתפרץ כאשר יש שילוב של גורמים סביבתיים ומולדים. גם אדם עם מוח חזק מאד יוכל לפתח הפרעה נפשית אם הוא עובר חוויות קשות וקיצוניות כמו נפילה בשבי או חקירות בעינויים וכו'. ומהכיוון השני אדם שנולד עם מוח רגיש מאד ולא מאוזן יוכל לפתח הפרעה נפשית כתגובה למצוקות נורמאליות ורגילות ביותר.
מכיוון שאין אפשרות לדעת מה הרגישות המוחית שלנו, אין ממש אפשרות לדעת האם נחלה במחלת נפש. כמו כל מחלה אחרת, זה תמיד יכול לפגוע, אבל הסיכויים הם נמוכים.
אורח חיים בריא נפשית ומניעה של מחלות נפש
במשך שנים הרפואה המערבית נטתה לטפל באדם החולה ולא באדם הבריא. האדם ניגש לרופא וקיבל טיפול כאשר המחלה כבר התפרצה. עם זאת בשנים האחרונות עולה ומתפתחת המודעות לחשיבותה של הרפואה המונעת. אנשים רבים לומדים על חשיבותו של אורח החיים הבריא למניעת מחלות, על חשיבותה של פעילות גופנית, תזונה נכונה, שמירה על משקל תקין וכו'.
גם מחלות נפש יכולות להימנע על ידי אורח חיים בריא נפשית - ללא לחצים ומשברים. לצערנו אין לנו שליטה מוחלטת על נסיבות החיים שלנו וכולנו עוברים לחצים ומשברים שחלקם בלתי נמנעים. עם זאת חשוב להבין כי לחץ ממושך, תסכולים וקונפליקטים ארוכי טווח, מריבות, סודות, שקרים והתעללות הם כולם רעל פסיכולוגי עבורנו ומאיימים על בריאותינו הנפשית.
אז מה אפשר לעשות?
המודעות לנזק הפסיכולוגי שנגרם בעקבות לחץ ושליליות יכול לגרום לנו לשנות את סדרי העדיפויות שלנו ולנסות להפחית את מוקדי הלחץ שכן נמצאים תחת שליטתנו. חשוב להבין שהלחץ והשליליות מזיקים לבריאות שלנו. אנשים נוטים לסבול בשקט ולעבור חוויות בלתי נעימות מתמשכות - בעבודה, במשפחה, עם חברים וכו'. אבל צריך לדעת שהסבל הזה שוחק את הנפש ומזיק לשלמות הנפשית שלנו. אני מכירה מספר אנשים שעובדים בעבודה שבה האווירה היא איומה, הבוס מתעלל בעובדים וכולם מפוחדים. האנשים הללו מסיבות שונות מעדיפים שלא להתאמץ ולמצוא עבודה אחרת, אבל העבודה גובה מהם מחיר נפשי. הם נוטים יותר לבכי, הם לחוצים, ובאופן כללי מתמודדים פחות טוב עם מצוקות אחרות בחיים שלהם.
מעבר לכך אם אנו עוברים חוויה קשה מאד ובלתי נמנעת, כמו שכול, גירושין, התעללות או כל דבר אחר שמשפיע עלינו באופן קשה, חשוב מאד לדבר על זה עם חברים, ואם אפשר חשוב ביותר ללכת לפסיכולוג למספר פגישות וללמוד דרכים יעילות ובריאות להתמודדות עם המשבר.
באופן כללי, בדומה למניעת מחלות גוף, אורח חיים בריא נפשית הוא עניין שמקיף את כל תחומי החיים שלנו ודורש מאמץ, הבנה ומודעות. אם נגביר את המודעות שלנו לנושא נוכל לחתור לחיים של אהבה ותמיכה, חיים של מערכות יחסים תומכות ושל בריאות, חיים ללא שקרים וסודות, וחיים של מודעות ואמונה.
לסיכום
אני מבינה את הבהלה שלך ואת הפחד והבלבול, אבל בסופו של דבר מחלת נפש שמתגלה במשפחה לא מאד שונה מסרטן שחלילה מתגלה אצל קרוב משפחה. מחלת נפש היא מבלבלת ומסתורית יותר ממחלת גוף, אך בטבעה ובמהותה היא מחלה ככל מחלה. באופן כללי, הסיכויים שאדם יחלה בסכיזופרניה הם נמוכים מאד, וזה לא קורה הרבה.
הדאגה והפחד לא יובילו אותך לשום מקום. נסה לשוחח עם ההורים על הפחד שלך ואולי גם כדאי להציע להורים ללכת איתך לפסיכולוג לפגישה או שתיים בשביל לעבור את החוויה המבלבלת הזאת בשלום.
החיים בעולם הזה אינם פשוטים, אבל יש כתובת לכל כדור ויש סיבה ומסובב לכל מחלה. חזק את ביטחונך בה' שהוא היודע מה טוב עבורנו יותר מכולם. מה שצריך לקרות יקרה.
הצגת כל התגובות