ב-23 בדצמבר 1954, רשם ד"ר ג'וזף א. מארי היסטוריה רפואית, כשביצע את השתלת הכליה המוצלחת הראשונה בעולם. הניתוח היה פורץ דרך בתחום הרפואה, והעניק תקווה חדשה לחולים שסבלו מאי ספיקת כליות. מארי, מנתח פלסטי אמריקאי, ביצע את ההשתלה ההיסטורית בין זוג תאומים זהים בבית החולים בריגהאם אנד וימנ'ס בבוסטון. הניתוח, שנמשך חמש וחצי שעות, הוכתר בהצלחה, והאריך את חיי הנתרם בשמונה שנים. תרומתו של מארי לרפואה זיכתה אותו בפרס נובל לפיזיולוגיה בשנת 1990, יחד עם ד"ר דונל תומאס, על עבודתם פורצת הדרך בתחום השתלות איברים ותאים.
ישראל: שיאנית עולמית בתרומת כליה
ישראל, המצטיינת במחקר ובפיתוח רפואי, הייתה חלוצה גם בתחום השתלות הכליה. ההשתלה הראשונה בישראל בוצעה בדצמבר 1964 על ידי פרופ' מוריס לוי בבית חולים בילינסון. בניתוח זה, הועברה כליה מאם לבנה.
ישראל מציבה את עצמה בחזית העולמית בתחום תרומת כליה אלטרואיסטית. נתון מרשים מראה כי כ-60% מהתורמים מגיעים מהמגזר הדתי לאומי. באפריל 2021 שברה ישראל את השיא העולמי עם אלף תרומות כליה אלטרואיסטיות בעשר השנים האחרונות.
ההישגים המרשימים של ישראל בתחום השתלות הכליה, הם תוצאה של שילוב בין רופאים מסורים וחדשניים, מערכת בריאות מתקדמת, וחברה בעלת ערכים נעלים של ערבות הדדית ונתינה.