מערכת בחירות באמצע המלחמה אינה דבר פשוט, אך ככל שחולפים הימים ומועד הבחירות מתקרב, הפוליטיקאים לא נחים ומתחילים לייצר מחדש את "מלחמות היהודים", אחד מהמקומות הסוערים ביותר, היא העיר בית שמש, שם ניטש קרב לא פשוט ובשבוע האחרון אף חסידות ויז'ניץ הודיעה על תמיכה במועמד הספרדי. האם יש לכך משמעות? ל'כיכר השבת', הודלף מסמך מיוחד שהוכן ובו יש נתונים מדויקים על הקהילות בעיר.
אחרי חסידות ויז'ניץ, יהיו עוד חלקים מתוך 'אגודת ישראל', המתמודדים תחת שם המפלגה החסידית למועצת העיר בית שמש, שאמורים לחתום רשמית על תמיכה במועמדותו של משה אבוטבול, נציג סיעת ש"ס, לראשות העיר בית שמש.
רגע לפני החתימה, דלפו נתונים דרמטיים מתוך מטה הקהילות של אגודת ישראל, המלמדים על יחסי הכוחות בתוך הציבור החסידי בעיר, ומוכיחים עובדתית, האם התמיכה של חסידויות גור וויז'ניץ, יחד עם קהילות חסידיות נוספות, תעזור למשה אבוטבול לנצח בקרב המשולש לראשות העיר בית שמש, מול שמואל גרינברג ועליזה בלוך.
במערכות הבחירות הארציות האחרונות, במטרה למקסם את מספר הקולות שלהם, אגודת ישראל הקימה את 'מטה הקהילות' עם פילוח מדוייק של מספר המצביעים שיש לכל חסידות בכל עיר.
אגודת ישראל מחולקת לסיעות הבאות: חסידות גור - הסיעה המרכזית; חסידות בעלזא - מחזיקי הדת; חסידות ויז'ניץ - הסיעה המאוחדת; כל שאר הקהילות החסידיות מאוגדות תחת שלומי אמונים. עם זאת, יש קהילות חסידיות המזוהות עם הסיעה המרכזית.
הפילוח שהודלף, הוא ממערכת הבחירות לכנסת ה-25 שנערכה לפני כשנה וחצי. מאז, הקהילות החרדיות, ובכללם הקהילות החסידיות בעיר בית שמש רשמו זינוק משמעותי, אך באזורי האכלוס החדשים אין הרבה חסידי גור אלא בעיקר מקהילות המזוהות עם בעלזא או שלומי אמונים, הרמות החדשות בעיר - רמה ד׳ ורמה ה׳, הן כמעט ללא נוכחות של חסידות גור.
לפי אותו פילוח, שלומי אמונים מחזיקה ב-9,380 בעלי זכות בחירה (להלן: בז"בים. ח"ב) בעיר, אך מתוכם הצביעו לכנסת רק 5,268 איש. מדובר באחוז נמוך יחסית, אך הוא בעיקר בשל העובדה שיש חסידים מקהילות ירושלמיות של "קנאים" שלא מצביעים בבחירות לכנסת אבל בבחירות המוניציפאליות הם כן משתתפים כך שאחוז ההצבעה בעיריות היה עולה מ-60% ל-80%+, מדובר בעוד כ-2,000 קולות נכון למועד הבחירות לכנסת לפני שנה.
חסידות בעלזא החזיקה אז ב-1,421 בז"בים, מתוכם הצביעו 1,327 איש. בנוסף, יש בעיר קהילות נייטרליות, שבאופן מסורתי לא נוטות להצביע לפי עמדת חסידות גור. אלו מונות 1,164 בז"בים.
מהצד השני, חסידות גור מונה 3,047 בז"בים, מתוכם הצביעו 2,946. ויז'ניץ מונה רק 728 בז"בים, מתוכם הצביעו 644 איש, ושאר הקהילות החסידיות המזוהות עם גור מונות סך הכל 581 בז"בים.
אם נרד לרזולוציות נמוכות יותר ונבחן את הקהילות המזוהות עם חסידות גור, אודותיהן נטען לאחרונה, כי יש סחף בתוך אגודת ישראל לטובת משה אבוטבול, מה שאמור לפי הנטען להביא לו את הניצחון, נגלה כי מדובר בקהילות כמו: ספינקא עם 6 בז"בים, ויז'ניץ מרכז עם 45 קולות, דז'יקוב - הגדולה מבין אותם קהילות, עם 218 קולות, וקוידינוב עם 12 בזב"ים.
הפלג הירושלמי מונה על פי ההערכות כ-1,800 קולות בעיר, כאשר הקהילה של הגר"צ פרידמן, יש לה כ-230 בז"נ, בנוסף יש קהילות ירושלמיות כמו 'פרושים', בוהוש וחלקים מברסלב - שהם 350 בז"נ, וכן את קהילת הגר"ש אלתר לה יש קרוב ל-300 בז"נ, כל אלו עדיין לא מחושבים בחשבון הסופי, כי עדיין לא ברור למי יצביעו.
מדובר בפילוח העוסק בעיקר בשאלת גודל המפלגות החסידיות המתחרות, אך יש לכך השפעה ישירה גם לבחירות לראשות העיר, שכן המשמעות היא, כי שלומי אמונים וחסידות בעלזא מונות יחד יותר מ-15,000 בז"בים, מתוכם צפויים להצביע לפחות 10,000 איש, בניכוי הקנאים וכו'.
דגל התורה כך על פי המטה, מונה בין 13,000 ל-15,000 קולות. סך הכל, יש לשמואל גרינברג, עוד לפני התמיכה החיצונית שהוא מקבל, כ-25,000 קולות, אמנם, אלו המספרים מהמחשבים, אך בהחלט ייתכן שמאחורי הקלפי יהיו כאלה שנחשבו עבור גרינברג כ"בטוחים", שבסופו של דבר לא יתמכו בו.
מהצד השני, ש"ס, לפי נתוני הבחירות לכנסת, שווה בערך 12,000 קולות. יחד עם גור, ויז'ניץ ושאר הקהילות, השוות יחד כ-5,500 קולות מקסימום, צפוי משה אבוטבול לקבל לפחות 17,500 קולות, ואולי אף יותר, כאשר יהיו הרבה חסידים שירצו לתמוך בו יותר מגרינברג, אך כאמור אלו נתוני הדאטה במחשבי המפלגות.
אם נסתכל על מערכת הבחירות הקודמת, אז העיר הייתה קטנה הרבה יותר, עליזה בלוך קיבלה 22,000 קולות. מאז, הייתה הגירה שלילית של אוכלוסייה לא חרדית מהעיר בית שמש, אך הקבוצות החרדיות המודרניות שתמכו בה - גדלו. ההערכה היא כי היא נשארה עם בנק קולות של 22,000 בז"בים, כאשר העוזבים והמודרנים מקזזים זה את זה.
במקרה ומפלגת הליכוד תודיע כפי הצפוי, על תמיכה במועמדותו של משה אבוטבול, ההערכה היא כי עליזה בלוך תפסיד כאלף קולות לטובתו. רבים מהחילונים בעיר יודעים כי מדובר בהזדמנות אחרונה שלהם לראשות העיר, ולכן לא יתמכו באבוטבול, למרות החלטת מפלגתם.
בכל מקרה, נראה כי היחיד שיש לו אולי סיכוי לנצח בסיבוב הראשון, במקרה של אחוז הצבעה נמוך בקרב החילונים והדתיים הלאומיים, הוא מועמד 'דגל' ו'שלומי אמונים' שמוליק גרינברג.
במקרה של סיבוב שני, הנתונים מלמדים כי גרינברג ובלוך יתמודדו ראש בראש, ובמקרה של התלכדות חרדית סביב המועמד החרדי, הוא ינצח בקלות. עם זאת, ייתכן ויהיו סיעות חרדיות שיעדיפו לתמוך בבלוך ולא במועמד חרדי.
מועמדותו של משה אבוטבול, לפי הנתונים שהגיעו היום לידי 'כיכר השבת', בכל מקרה נראית לא ריאלית. גם במקרה וכל מצביעי הליכוד בעיר יצביעו עבורו והוא יהיה זה שיעלה לסיבוב שני מול גרינברג, עדיין, האנגלו-סכסיים והציבור הדתי לאומי, הזוכרים לא-לטובה במיוחד את תקופתו של אבוטבול לראשות העיר, לא יצביעו עבורו אלא יתמכו ככל הנראה בגרינברג.
אמנם, יודגש כי הנתונים הם מדויקים והודלפו ממחשבי המפלגות, אך בכל מקרה יכול להיות זליגת קולות משני המועמדים החרדיים, שכן תושבי העיר בית שמש, כבר הוכיחו שלמרות קריאות הרבנים, הם מעדיפים לבחור ראש עיר שייטב עמם ולכן המערכת בחירות בבית שמש שעלולה להשפיע על כל הבחירות המקומיות בציבור החרדי - עדיין בגדר תעלומה.
הצגת כל התגובות