המשבר ביהדות התורה: בשבועות האחרונים עשו בתנועת דגל התורה מספר צעדים זאת בכדי להכשיר את הקרקע לקראת הבקשה למימושו של החוק הנורבגי במפלגה, במסגרתו צפוי להתפטר איש תנועת "אגודת ישראל" סגן שר החינוך מאיר פרוש מתפקידו כחבר כנסת לטובתו של יעקב אשר מתנועת דגל התורה.
במסגרת הצעדים, העביר יו"ר וועדת הכספים ח"כ משה גפני בבליץ חוקתי את הטבות הפנסיה לח"כ הפורש, וכן מימשו (מצידם) בסיעה הליטאית את ההסכם ברשת החינוך העצמאי כאשר מינו את הרב אליעזר סורוצקין לתפקיד המנכ"ל ואת אברהם שוורץ משלומי אמונים לסגנו.
בכך, קיוו בדגל התורה כי עשו את הצעדים המשמעותיים לקראת מימוש ההתפטרות וכניסתו 'החלקה' של אשר לכנסת. אולם כפי שנחשף ב"כיכר השבת" בשבוע שעבר, בשלומי אמונים לא 'קנו' את ההטבות של דגל התורה שם מצפים למימוש ההסכם המקנה לטענתם שליטה שווה מלאה בחינוך העצמאי.
הסיבה לוויכוח: הסכם ה"השתלטות המשותפת" על הרשת
הוויכוח הינו אודות ההסכם בין דגל התורה לאגודת ישראל בעת "ההשתלטות המשותפת" על רשת החינוך לפני שמונה שנים בכינוס משותף של מועצות גדולי התורה שהתקיים במלון נובוטל בירושלים.
פרוש בחר לשתף פעולה עם הסיעה היריבה ולהעביר את השליטה בחינוך העצמאי. הוויכוח הגדול נוצר בין הצדדים זאת מכיוון שאין הסכם חתום בנושא השליטה.
לשיטתו של מוטל'ה קרליץ, אדריכל המהלך ומי שנחשב לבעל הבית האמיתי ברשת החינוך (ומי שביצע את ההשתלטות על העיתון יתד נאמן) כלל לא הובטח לשלומי אמונים ניהול משותף. הובטחה חלוקת משרות ונתינת תפקידים אך לא דובר על שליטה משותפת.
בשלומי אמונים טוענים כי ההסכם היה שליטה דו ראשית של שתי הסיעות ולכן מצפים כעת שתינתן לרב אברהם שוורץ זכות חתימה שווה לזו של הרב אליעזר סורוצקין. ללא זה מדובר בכסות עיניים ובאי קיום ההסכם, אומרים בסיעה הכלל חסידית.
בכירים בדגל התורה: יתעקשו על המחיר הגבוה? נוותר על הנורבגי
הערב מבהירים גורמים בכירים בתנועת "דגל התורה", בהם גם כאלו המזוהים עם יעקב אשר, כי באם המחיר ששלומי אמונים דורשת עבור התפטרותו של פרוש וכניסתו של אשר לכנסת הינו ניהול משותף של החינוך העצמאי - הרי שהדבר אינו בא בחשבון. "מויחל טויבעס, אל תתנו לנו את הנורבגי. אנחנו מוותרים מלכתחילה". מצהירים בדגל התורה.
יצויין, כי מלכתחילה הייתה זו עמדתם של אנשי התנועה החברים בהנהלת החינוך העצמאי. לטענתם אין סיבה לתת מחיר כה כבד ומשמעותי של שליטה בגוף החינוך הגדול במגזר החרדי (אלפי משרות ומאה אלף תלמידים) בעבור כסא בכנסת. "חבר כנסת היום הוא פה ומחר הוא שם ורשת החינוך תישאר בשליטתנו לעד" אמרו אותם חברי הנהלה.
בגוף ההנהלה אגב, ישנם תשעה חברים שמונו מתוך הבנות משותפות בין אגודת ישראל (למעט הסיעה המרכזית שלא שיתפה פעולה עם ההליך) לדגל התורה. את התנועה הליטאית מייצגים הרב יוסף אפרתי, הרב אריה דביר, הרב אברהם רובינשטיין ומוטל'ה קרליץ, ואת הסיעה החסידית מייצגים מאיר פרוש, הרב צבי כץ, הרב הייזלר והרב מרדכי שטרן.
הנציג התשיעי הרב ברוך שמואל דויטש נמנה אמנם אף הוא על הציבור הליטאי אולם הוא מזוהה עם הפלג הירושלמי, כך שעמדתו הינה לכאורה עצמאית ובלתי תלויה בשני הגושים.
בדרך למינויו של הרב סורוצקין, נערך סבב חתימות בין חברי ההנהלה כאשר גם החסידים הצטרפו לתמיכה בו, אולם משום מה כאשר עלתה פתאום הסוגיה להעניק סמכויות וזכות חתימה לאברהם שוורץ משלומי אמונים "נתקע" העסק ובדגל התורה סירבו (ומסרבים עד עתה) לאפשר זאת. מה שגורר אחריו כתוצאת המשך גם את אי מימושו של החוק הנורבגי.
בשתי הסיעות לא שוללים על הסף הסדר פשרה
בשולי הדברים, טוענים בדגל התורה כי כעת זכות החתימה נתונה להרב סורוצקין וליו"ר הרב אברהם יוסף לייזרזון איש הסיעה המרכזית. "מה רוצים בשלומי אמונים מאיתנו? שיפנו לאגודת ישראל שיתנו להם את הזכות" אומרים בדגל.
האם הוויכוח בסוגיה המהותית סותם את הגולל על האפשרות שפרוש יתפטר ואשר ייכנס לכנסת? במצב הדברים הנוכחי נדמה שכן, אולם עדיין בשתי הסיעות לא שוללים על הסף להגיע לאיזה שהוא הסדר פשרה, פתרון שיוציא את שני הצדדים מרוצים ויביא את הפיוס למפלגה החרדית האשכנזית.
הצגת כל התגובות