ביקורתו של הרב קאופמן שהתפרסמה בבמה זו לפני כשבוע, נכונה לא רק כלפי ש"ס, אלא רלוונטית בדיוק גם לאחותה האשכנזית הקטנה ממנה. לא זה העיקר, אלא התגובה של חבר הכנסת מרגי, ואני נוטל אותו כיון שהוא זה שמנהל את השיח עם הציבור במקרה זה, למרות שהדברים מופנים למפלגה כולה. במקרה זה ראוי הרב מרגי לכבוד על נכונותו להתייחס לציבור – בוחריו או מתנגדיו - ולהשיב לביקורת, ומתוך כבוד זה פונה אליו גם אני.
ראשית, הבה לא נכניס את העדתיות כמגן מפני כל ביקורת, גם כך שימוש מוגבר בה רק שוחק את האמינות כאשר יש מה לטפל בנושא, ובהחלט יש. אני עצמי אינני מפחד להיכנס לדיון כיון שאינני גזען, וניסיון לציירני ככזה יהיה סתם פתטי.
יש בהחלט מקום לחשוב שאת ביקורתו הפנה הרב קאופמן כלפי ש"ס דווקא בגלל שהיא משמעותית בהרבה בזירה הפוליטית, משקלה המועט של המפלגה האשכנזית אין בו כדי להועיל או להזיק, ולפיכך אין טעם ללחוץ על דוושת הביקורת כלפי גורם שממילא תקוע בניוטרל. בדיוק כפי שכלפי מאיר שטרית לא נפקחה עין הביקורת הציבורית במהלך הבחירות לנשיאות, כיון שפשוט היה נחשב לחייזר פוליטי חסר סיכוי.
אתחיל במה שאני מסכים, אכן עולם התורה הספרדי עומד במקום מכובד, והולך גדל ופורח. ענקי עולם מקהילות ספרד יצרו חריש תורני משמעותי עוד בימי הראשונים, ואשר גם על יסודותיו בנויה גם שיטת הלימוד הליטאית. כאן בארץ ישראל האשכנזים פשוט חדרו ראשונים לשממה התורנית, ולכן המותג של עולם התורה הליטאי קיבל זכות ראשונים. ככה זה, מי שמבצע את ההשקה הראשונה נהנה ממיתוג טוב יותר לאורך זמן. בדיוק כמו פלאפון, ארטיק ופריג'ידר. כך שמעבר לעובדת הראשוניות, אינני רואה עליונות כלשהי באשכנזים או בספרדים, ולכל אחד ראוי לתפוס את מקומו התורני והחברתי המכובד.
מה שאני לא מסכים זו הסתירה הלוגית בדבריו של ח"כ מרגי הטוען (בשם מפלגתו, כאמור) שהפטרונות האשכנזית צריכה להיגמר, ובד בבד הוא קובל על כך שקולם של המבקרים לא נשמע בסוגיית הגזענות במוסדות הלימוד. כאן יש סתירה מיני וביה. מדוע קולו של מישהו אמור להישמע בסוגיה כאובה זו, כאשר ש"ס עצמה אינה מעלה עניין זה על סדר היום. אם אין נוחה רוחכם מהפטרונות, עשו אתם כדי לפתור הבעיה ואל תצפו מהפטרונים בעיני עצמם לפתור אותה עבורכם.
יתירה מכך, בעוד רוממות העצמאות הספרדית בגרונם, חברי הכנסת של ש"ס בעצמם נכנעים לפטרונות, מסייעים במו ידיהם כדי להעצימה ועושים הכל כדי לשלב ילדיהם הם במוסדות האשכנזיים. ממה נפשכם, אם אינכם חפצים בפטרונים אזי אל תרדפו אחריהם, אחרת פטרונותם מבוססת אך על כניעתכם. מה שחמור יותר, במקום לרומם את קהילות עדות המזרח, כפי שמבטיחה המפלגה לבוחריה, לוקחת מפלגת ש"ס את קולותיהם של יהודים טובים ובפועל עושים שליחיה את ההיפך. בכל פעם שסוגיית האפליה עלתה על סדר היום, חברי הכנסת של ש"ס נאלמו דום. הם עצמם הרי מסודרים.
יש יהודי אשר בפועלו מעמיד את המפלגה במקום לא נעים – עו"ד יואב ללום. אפשר לאהוב אותו ואפשר שלא, אך אי אפשר לפקפק ביושרו. הוא נלחם ומתבטא בעוז כנגד כל אפלייה שהיא במוסדות החינוך, בעוד את ילדיו שלו הוא שולח בכבוד ובגאון למוסדות ספרדיים. לכתחילה ולא בדיעבד, מרצון ולא מאילוץ. כשהוא מדבר על אפלייה הוא עושה זאת ביושר, הוא פועל כדי להפסיקה ולא מסייע להעצימה.
האם יש פתרונות לבעיה זו? יש. אפשר לאמץ מודל בו מסלול הלימוד נקבע מראש כבר בתחילת בית הספר, וידוע מראש לאן תמשכנה תלמידותיו במוסדות ההמשך. לא יהיה צורך בתחנונים או בפרוטקציות, כי הבחירה לא תהיה נתונה לשיקול דעת זו פונקציונר זה או אחר. פתרון זה לדעתי טוב יותר מהאלטרנטיבות, אך יש להודות בהגינות שאף פתרון לא מושלם. זה פשוט חסרונותיו מועטים יותר, יחסית לאחרים. המכניקה של הפתרון מורכבת וראויה למאמר נפרד, ותקציר זה אינו אלא רק לשבר את האוזן. אבל פתרונות יש, צריך רק לקדמם.
אז האם צריך את ש"ס? צריך, אם רק תהיה נאמנה להבטחותיה. אם תפעל באופן עצמאי שאינו כפוף לאחרים כדי לקדם את מעמד התורה הספרדי, הרי שקיומה הכרחי. כל עוד תפעל להעלות פתרונות עבור בניהם ובנותיהם של מצביעיה, קיומה הוא ברכה. אך כל עוד מצפים נבחריה שאחרים - החלשים מהם פוליטית - יפתרו בעיותיהם עבורם, אין היא אלא מפעל ג'ובים אשר משרת את הפטרונים משכבר הימים.
הצגת כל התגובות