תשמעו סיפור: לפני כארבעים שנה, חתמה ארצות הברית על הסכם עם ערב הסעודית, לפיו כל עסקאות הנפט המיוצא מהמדינה יתבצעו באמצעות דולרים אמריקאים בלבד. מכיוון שערב הסעודית היא יצאנית הנפט הגדולה בעולם, נאלצו כל שאר המדינות ליישר קו עם ההסכם ולהצטרף למערכת הידועה בשם "פטרו-דולר", האחראית ליתרות עצומות של דולרים מרווחי ייצוא הנפט. למעשה, הסכם זה הפך את ארה"ב למעצמה השולטת בכל כלכלות העולם, בשל האחוזים הגבוהים שהנפט חולש עליהן בתהליכים השונים של ייבוא וייצוא.
אולם כעת יש מי שמעמיד בסכנה את ההסכם שנחתם ב-1973. בעקבות הסנקציות על רוסיה מצד המערב, ובעיקר ארה"ב, החליטה רוסיה להשיב באיום משלה, כבד משקל לא פחות, וייתכן מאוד שאף יותר: במידה ורוסיה תבודד משאר ארצות המערב בשל השתלטותה הצבאית על חצי האי קרים, מאיימים בקרמלין לשנות את ההסדר העולמי.
בסוף השבוע האחרון, דווח כי בין רוסיה ואיראן נרקמת עסקת נפט גדולה, לפיה איראן (מעצמת נפט בפני עצמה) תעביר לרוסיה 500 אלף חביות נפט כל יום, בסך כולל של 20 מיליארד דולרים. בתמורה, תעביר רוסיה לאיראן סחורות שונות, כמו אוכל ומתכות בסכום זהה.
באם העסקה אכן תצא לפועל, הדיווח היבש מכסה על מפנה דרמטי ולא בהכרח חיובי של שבירת ההגמוניה הכמעט בלעדית של הדולר בכלכלת העולם.
מקורות רוסיים מסרו כי מצדם כל אישורי העסקה כבר מוכנים, והכל תלוי במחיר הנפט אותו ידרשו האיראנים. גם שני בכירים באיראן הודו כבר כי למעשה העסקה נמצאת בשלביה הסופיים, אך רשמית שתי הממשלות מסרבות להגיב בעניין.
יתכן שרוסיה רוצה להראות למערב שהיא יכולה להסתדר מצוין בלעדיו, מה שמסביר את העסקה הנוספת שהיא מתכננת. ראש חברת הגז הגדולה ברוסיה אמר כי בידוד רוסיה יוביל את מוסקבה ליצור קשרים בתחומי האנרגיה והביטחון עם מדינות באסיה.
בנוסף, עסקת ענק העומדת לצאת לדרך היא אספקת גז טבעי מרוסיה לסין. חתימה של נשיא רוסיה ולדימיר פוטין על עסקה כזו, יגרור זעזועים בכלכלה העולמית. וזו תהווה הוכחה מוחצת לך שרוסיה כלל אינה נזקקת למערב ובפרט לארה"ב, ומסוגלת לשמור על כוחה גם בלעדיו.
שר האוצר הרוסי, אנטון סילואנוב הצטרף גם הוא לחגיגה המתריסה והודיע כי הממשל הרוסי החליט לצמצם את היקף השימוש בחברות האשראי הבינלאומיות "ויזה" ו-"מאסטרקארד" ורוסיה תקים מערכות אשראי עצמאיות משלה.